#142
 62     Moss     0
Vi har kommet til spm om varmekilde i huset og har lest en del innlegg her. Jo flere innlegg vi leser jo mer usikre blir vi. Det er så mange meninger og ingen kan med sikkerhet gi oss et godt nok svar når det gjelder prisoverslag (selvf varierer dette med tanke på str og antall rom som skal varmes opp, men for det...)

Med dagens byggeforskrifter med tanke på isolering i vegger og tak + et avbalansert ventilasjonsanlegg er det viktig at vi velger rett varmekilde, både når det gjelder installasjonskostnader og driftskostnader, da over tid.

Huset bygges i Moss (og det kan bli kaldt her også  Sad ), plate på mark med en grunnflate på ca 120 kvm (innvendig), to etg. med 260 cm takhøyde i første etg., full ståhøyde i andre etg. med 240 cm, og en peis i første etg. For vår del har vi lyst på gulvvarme i hele første etg. (vf, hall (22kvm), vaskerom/teknisk, bad/wc, kjøkken med spiseområde (38 kvm) og stue (40 kvm) ) og på bad i andre etg. På soverommene i andre .etg. vurderer vi kun å ha el. varmeovner.

Vi har tenkt på å inkludere et styringssystem for varme og lys (http://www.xcomfort.no/index.html ) da vi har gode kontakter, det for å utnytte mulighetene for nattesenking og spareprogram på oppvarming. Men, vi har nå lest at med plate på mark og nattesenking kan det ta lang tid før en temp.senking tar effekt med varmekabler støpt i betong (om varmekablene legges i betong?), det koster å varme opp igjen, osv. Og med vannbåren varme tar det lengre tid å senke og øke varmen.

Om vi velger varmekabler vurderer vi å inkludere en luft/luft varmepumpe i første etg.

Om vi velger vannbåren varme har vi bl.a. vurdert Høiax Freedom Luft-Vann varmpumpe eller Høiax DMK 400 (komibereder). Mulig det blir luft/luft varmepumpe i første etg. også her.

En annen grunn til vi vurderer vannbåren varme er at kommunen vurderer å bygge et sentralvarmeanlegg, men det kan ta tid før dette kan stå ferdig.

Spørsmålet vi nå stiller oss er: Hva lønner seg å installere og drifte over tid, varmekabler eller vannbåren (og med hvilken varmekilde)?
   #143
 3,258     Akershus     0



Spørsmålet vi nå stiller oss er: Hva lønner seg å installere og drifte over tid, varmekabler eller vannbåren (og med hvilken varmekilde)?



Det bør jo være mulig å først regne ut behovet for oppvarming i huset. Bygd etter TEK07 er vel ikke det stort?

Er jo en eller annen tråd her inne om en kar med lavenergihus som knapt kunne ha på varmen uten at hele huset ble bakerovn... er jo ikke noe stort poeng å investere tungt i oppvarmingsystem da...

Men så er det jo også ett spørsmål om komfort, da særlig i forhold til gulv. Da er materialvalg viktig. Noen gulv må nesten ha en eller annen oppvarming, feks fliser og laminat, mens andre ikke trenger det, feks heltregulv, noen varianter av parkett feks olja osv. Gulv på trebjelkelag er jo som oftest mer komfortable enn de som ligger på støpt såle osv.

Om økonomi er viktigst så er kanskje vanlige varmekabler/folie på de gulv som trenger det, i kombinasjon med en luft/luft pumpe mer enn godt nok i ett TEK 07 hus?

Dess bedre isolert og tettet huset er dess mindre lønner det seg å investere i oppvarming da behovet naturlig nok reduseres.



Signatur
   #144
 19     Trondheim     0
Hiver meg med på denne tråden. Ble sån halv svimmel av alle de forskjellige svarene som har blitt skrevet siden den starter.

Men i starten av tråden skriver flere av dere at det er rimelig å legge ned rør, for så å koble seg opp ved en senere annledning.

Vi er i farten med å bygge nytt hus, sender forhåpentligvis inn byggesøknaden neste uke (før 1.juli), og så begynner vel ting å skje etterhvert.


Vi har også vurdert akkurat dette med vannbåren varme i gulv. Men fikk (som mange andre) en rimelig bakoversveis da vi fikk pris på fullt vannbåren annlegg.

Men i starten av tråden skriver flere av dere at det er rimelig å legge ned rør, for så å koble seg opp ved en senere annledning.

Og det tenkte vi også, så vi ba om å få pris på å kun få lagt rør, slik at det var ett komplett system klar for senere oppkobling mot varmekilde.

Men.... da fikk vi en pris på hele 135 000,- for kun rør! Kan dette stemme?

Det som var med i tilbudet var som følger:

- 46 m2     Gulvvarmerør 20mm lagt i betong m/festetråd
- 11 m2     Gulvvarmerør 20mm lagt i betong badegulv cc 20 cm
- 88 m2     Gulvvarmerør 20mm lagt i trinnlydplater
- 26 m2     Gulvvarmerør 20mm lagt i betong m/ festeskinner

- 3 stk. Uponor grunnpakke pro 1"
- 5 stk. Uponor fordeler 4 pro 1" 20x2 q&e
- 10 stk. Uponor termoelektrisk element pro 24 v
- 1 stk. Uponor manøverpanel m/sentralenhet
- 8 stk. Uponor termostat m/display t-75

"I prisen er medtatt all frakt og transport av materiell samt reise for montør.

Demonteringsarbeider er inkludert i prisen.

I prisen er medregnet montering av romtermostater og sentralenhet. Elektriker setter av stikkontakt ved sentralenheten.

Arbeider utenom den opprinnelige avtale som foran beskrevet blir å betrakte som ekstraoppdrag.

Unntatt i prisen er eventuell graving, bygningsmessige arbeider, elektriske montasjer, peiling av kabler og annen teknisk installasjon som ligger i anleggsområdet."



så vi vurderer virkelig hva vi skal velge som oppvarming for huset, og om vi kanskje skal droppe alt som heter vannbåren varme, da vi ikke greier å se helt fram til det året vi går i "null" økonomisk for å innstalere ett slikt anlegg. (år 2040?)

Hvordan er det å legge rør selv? Vil rørlegger koble seg til ett anlegg i senere tid som er selvgjort?

Noen som har noen "ferske" komentarer angående dette? Og ikke minst tilbudet fra rørlegger?
   #145
 35     Brumunddal     0
@ Timmeeey
Jeg la gulvvarme forrige måned.
Når det gjelder tilbudet i forbindelse med rør og selvlegging så sparer du akkurat et dagsarbeid for 2 stk rørlegger i forhold til hva du skal legge. så det er ikke så mye i det store bildet.
Jeg la det selv med hjelp av en kompis som er rørlegger. Han hadde lånt med seg utstyret de bruker for og binde i armeringsnett. Uten dette hadde jeg aldri i verden tenkt tanken på å gjøre det selv.
Vi brukte 2 dager à 4 timer på 200m2 og 1km med rør. 8)

Tror nok ikke det vil være noe problem å få noen til å koble seg på anlegget senere, men det er jo da du som står ansvarlig for det du har gjort.

Prisen ser ikke så gal ut den heller, med tanke på at du skal ha levert stort areal med trynnlydplater og festeskinner.

Tilbudet mitt er ikke så mye bedre til tross for at jeg skulle få "vennepris" hos vår rørlegger, samtidig som at alt ligger i betong.
Bygge nytt hus: Valg av varmekilde - tilbud gulvvarme.JPG - lehaugli
Signatur
   #146
 3,575     buskerud     0
Det som drar opp prisen der er trinnlyd , alu og mercedes styringen fra uponor.

Trinnlyd får de alle  fra huntonitt på gjøvik... det er langt billigere via arne bergli .. faktisk  nesten 100kr mindre per plate enn de fleste andre, og de er dønn like, og kommer fra samme fabrikk... bare hopper over et ledd tenker jeg.  

Du har over 35000 der bare i trinnlyd og alu... uten rør.

Festeskinenne er også meget dyre. Det er MYE rimligere å stripse til armering.



Hvis du ikke har bestemt deg for varmekilden, dropp å   kjøpe inn styring til godt over 20000,- villedende pris...  kjøp styring når du skal bruke røra til noe og har valgt varmekilde.


Ta også monter den selv.
Dessuten mente  rørleggern min at jeg skjønte sikkert det opplegget der bedre enn han uansett ;D enklere enn å starte opp en ny laptop fra elkjøp med windows ferdig innstallert ;D Men tar noen timer...  Jeg fikk dyr styring billig mot at jeg tok ansvaret for å få det til å funke... hehe.


Trekk ut styring og tilkobling, og du er nede i 100k.  Så  tar du alu og trinnlyd fra Arne bergli , helst via din rørlegger. Hvis han er passe drittsekk, nekter han å kjøpe derfra fordi han ikke får 60% fortjeneste  Tongue

Du kan se om det finnes noen rørleggere som vil ta alt derfra, da kan du komme ned på halve summen bare på materiale.  Rørleggere her i byen har fått sansen, og  handler gjerne derfra nå.

Mange tråder og gode råd her...  

og sjekk med flere rørleggere  ;)


ps. Vil vel si at jeg valgte uponor på alt av rør, fordelere og styring. Elkasset med utstyr, eps plater og alu fra arnebergli. Det ble bare sånn... hadde  ikke jeg fått gode priser, uten kompis rabatt, bare grei forhandlingsevne, hadde jeg ikke brukt uponor deler. Da hadde det også for meg blitt for dyrt.   Jeg endte opp med å bruke ca 15000 mere på  mitt prosjekt fordi jeg ikke  tok alt fra ab. og regnet litt feil hehe.  og så "måtte"  jeg bare ha den uponor DEM styringen, men tror neppe den var verd det, selv med de få tusen jeg måtte ut med mere.  Men den har blått lys i displayet... viktig for teknofile..