26,539
60
0
Ekstra isolasjon/passivhus vs. Varmepumpe og Vannbåren
331
bøgda, Midt Norge
0
Vi kommer til å bygge et helt enkelt hus etter ny teknisk standard, så spørsmålet står mellom å be om enda mer isolering/tetthet eller invester i vannbåren barme, fra jord eller vann:
har noen hatt ULEMPER med vannbåren varme, f.eks lekasjer, fuktskader etc.
fra før er vi fornøyd med luft til luftvarmepumpe og vurderer dette,
varmekilder må vel uansett inn om huset er aldri så passivt :-\
har noen hatt ULEMPER med vannbåren varme, f.eks lekasjer, fuktskader etc.
fra før er vi fornøyd med luft til luftvarmepumpe og vurderer dette,
varmekilder må vel uansett inn om huset er aldri så passivt :-\
Signatur
Vi bygger lavenergibygg, og skal ha vannbåren, sjølv om det nok ikkje vil slå seg på like ofte som det gjer i eit mindre tett hus. Her betaler vi for den ekstra komforten det gir, samt at vi likar miljøaspektet ved det, og at det er fleksiblelt i forhold til type ovarmingskjelder (vi skal truleg ha brønn).
Der finst dei som har opplevd lekasje på vannbåren varme, men eg har ikkje inntrykk av at det er spesielt vanlig ???
Bare hvis du absolutt må ha gulvvarme.!!! (det finnes masse andre løsninger)
Men jeg tror ikke det lønner seg å montere bio eller vp anlegg på et slikt hus alene.
Pga de høye investeringskostnadene.
Enten må man dele på flere enheter eller gå for et solfanger anlegg med strøm som spisslast.
Variotherm Facebook
Husk at vannbåren varme er mye mer enn gulvvarme, det er bare at vann er mediumet du bruker for å distribuere varmen rundt omkring i huset.
Varmepumpe har ikke noe med vannbåren varme å gjøre utover at man da bruker den som energikilde.
Vannrør i støpt såle er en billig måte for å distribuere varme med valgfri varmekilde.
Jeg har stor tro på solfangere til oppvarming av hus med lavt varmetap. Om en ikke dekker inn 100% til oppvarming 2-3mnd på vinteren så betyr ikke det så mye, en vil klare mye tappe vann og oppvarming de andre mnd. Men det er vel avhengig av ant. soldøgn.
Varmelister for vann var ikke ett alternativ for vår del. De var klumpete og stygge, og ikke vesentlig billige - om billigere i det hele tatt. Hvor priseffektivt veggvarmen som ett forummedlem snakker så varmt for er vet jeg ikke. Der kunne han kanskje satt opp ett regnestykke på ett system uten varmekilde? For bygg med store vindusflater er det uansett bare varmelisten eller gulvvarme som gir en homogen oppvarming av hele boligarealet.
Det klart billigste i slike boliger er jo å plugge inn elovner der det er behov. Da er prisforskjellen fort opp mot 40000.
Den store fordelen med vannbåren oppvarming er kombinasjonen med Sol/Bio(ved/pellets)/Vind og oppvarming av forbruksvann. Vind er noe jeg føler bør inn i de fleste passivhus-instalasjoner. Jeg føler ihvertfall at valget med passivhus ikke bare dreier seg om lavest mulig byggekostnad - eller kosteffektiv løsning, men også å få ett så lavt energiforbruk som overhode mulig - og helst kunne levere overskuddsenergi over ett normalår.
"Normalen" er jo elektrisk kabler i de gulv man absolutt føler trenger oppvarming, da ofte flisegulv, kjellergulv osv.
Om man skulle legge elektrisk gulv i "alle gulv" så ville det bli relativt dyrt også, men det er jo noen kroner å spare på at grunninvesteringen, dvs sikringsskapet og strømmenettet, ikke blir vesentlig dyrere.
--------------
Det jeg prøver å si er at når man først har brukt relativt mye på anlegget for vann i gulva så blir det fort at man ender med mange oppvarmede gulv da den biten utgjør en mindre del av kostnaden.
Passivhus er jo på en måte det huset som aller minst trenger et stort og dyrt anlegg for varmtvann i gulv. Jeg ville brukt pengene til noe annet.
Jo bedre isolert og varmere huset er jo mindre er jo poenget med å investere tungt i oppvarming.
Her er jeg uening. og mener dette er feil. Det finnes en fasit på hva komfort er.
Har du et gulv som går utenfor komfort temperaturen så må man øke denne.
og som Pingle nevner på flisgulv. et tregulv som har en overflate temperatur på 19-20 gr er ikke Ukomfortabelt.
I en lavenergi bolig trenger man ofte kun 15-35% av kapasiteten gulvvarmen gir.
Da veggvarme koster omtrent det samme pr kvm som gulvvarme betyr det at investeringskostnaden blir ca 15-35% av gulvvarmen. (eksl styringer osv da dette vil ofte være det samme)
Så har man i tillegg en økt operativ inne temperatur slik at innetemperaturen kan senkes noe (veldig lite i et lavenergibygg)
og at respons er nesten momentant! til fordel for dag og nattsenk.
Variotherm Facebook
Husbanken har allerede begynnt å snakke om krav til passivhus eller universell utforming for å få husbanklån. Og når en sånn tung aktør går foran er det ikke lenge før boligbyggere er moden for passivhus.
Dette har jeg faktisk erfaring med, vi har levert 10 varmepumper til boliger som grenser tett opptil passivstandard. Boliger med ekstrem gjennomførelse, kvalitet og pris deretter.
Jeg har også nylig snakket med beboerene i samlet møte, spriket mellom beboere var enormt vedrørende erfaringer, men alle var unisont enige i at boligene var for tette. Ventilasjon ga god luftkvalitet men soverommene var for varme, flere sov da med vinduet åpent som forrykker hele konseptet til passivhus.
Under oppstart av det ene anlegget så fikk elektriker problemer og boligen skulle holdes varm med en 3,5 kW vifteovn. Det gav 13 C i kjeller (hvor ovnen stod) og 18 C i stue.
Info om prosjektet finner dere her:
http://www.arkitektur.no/?nid=155060
http://www.arkitektur.no/?nid=155060&iid=172930&pid=NAL-EcoProject-Attachments.Native-InnerFile-File
http://naring.enova.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1406
Subjektivt:
- Personlig tror jeg ikke alle "passer" til å bo i passivhus.
- Boligene er for tette, selv med ventilasjon
- Komfort er personavhengig, for noen er komfort hjemme å gå i t-skjorte for andre tykk genser og tøfler :)
Objektivt:
- Energisparing oppnås greit med isolasjon
- Komfort oppstår ikke med isolasjon
Den "rette" løsningen for moderne varmeanlegg er ikke helt utviklet enda, trolig er dette en en miks av en varmepumpe som dekker ventilasjon, varme og varmtvann med 100 % varmegjenvinning fra ventilasjon kombinert med uteluft som varmekilde. Varmeanleggene er i sum også nødt til å bli rimeligere i investering, dette kan bety varme gulv kun i randsoner eller synlige varmeanlegg med radiatorer/viftekonvektorer.
Lykke til!
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).