#11
 9,677     Kysten     0
Jeg er helt enig med deg at komfortvarme er svært forskjellig fra person til person. Kan disse boligene ha underdimensjonert ventilasjonsanlegg? En må kanskje oppgradere til større modeller og ihvertfall ikke strekke det til minimumsløsning. Dette underbygger også min teori om at varmeanleggene må være gjennomtenkt og ikke, som i dette tilfellet, gi for varmt hus. Kanskje det er greit nok med l/l varmepumpe hvis en får den strategisk plassert? Som du skriver kanskje integrert i vent.anlegget, da vil en jo få mer utskifting av luften. Jeg er uenig i at en ikke oppnår komfort med et hus som har lavt varmetap. Da vil jeg heller spille ballen over til deres bransje og få gode løsninger for oppvarming.

Hva tror du om dim. på rør, er det en fordel å øke til 20mm og gå med lavere temp?

  (trådstarter)
   #12
 331     bøgda, Midt Norge     0
foreløpig takk for varrierte svar.
Vi er ikke en familie som liker å ha nesten 30 grader på stua. Vi holder nå 20 g på  barnerom for leik, stue og spiserom, liker varme baderom, og har ingen varme på soverommet.
men fortsett gjerne å men noe i denne tråden. vi leser og vurderer til øyet blir varmt og tørt....
Signatur
   #13
 9,677     Kysten     0
Min filosofi er at den billigste energien er den som ikke er brukt. Det en gjør ekstra i byggeprosessen med å redusere varmetap vil en spare på fra dag en. Det en skal være oppmerksom på er at dersom gjennomfører huset slik må en gjøre det ordentlig, en må passe på at en ikke får vegger, vinduer eller andre ting som kan gi punktvise kulderas. Dersom en får det vil den opplevde temperaturen på den plassen i huset føles for kald og en vil heve temperaturen med den følge at andre rom kan føles for varm.

Hold fokus på god tetting av overganger fra tak/vegg, grunnmur/trevegg, rundt vinduer/dører, kuldebroer og god Uverdi på spesielt store vindusflater. At håndverkerne isolerer på en god måte må en også ta som en forutsetning.
   #15
 22,342     Akershus     0

Vi kommer til å bygge et helt enkelt hus etter ny teknisk standard, så spørsmålet står mellom å be om enda mer isolering/tetthet eller invester i vannbåren barme, fra jord eller vann:
Du må skille mellom vp og vb-varme. Vb-varme er bare et overføringssystem som gir comfort og fleksibilitet hvis brukt riktig.

Om vp gir lønnsomhet må beregnes ut i fra ditt behov. Det som er gull for noen blir en stor utgiftspost for andre. Mange vv-vp der ute utgiftsbyrder. Usikkerhet i økonomien blir det ved renter og strømpris. Det er mange faktorer.

Hvis huset bygges riktig er tettheten god nok og ekstra isolering gir lite ekstra. Det som gir utslag av betydning er kuldebroer, vindu og dører. Dessuten må ventilasjonen være fornuftig.

har noen hatt ULEMPER med vannbåren varme, f.eks lekasjer, fuktskader etc.
Mine foreldre har hatt vb-varme i 35 år og det har fungert fint.

fra før er vi fornøyd med luft til luftvarmepumpe og vurderer dette,
varmekilder må vel uansett inn om huset er aldri så passivt :-\
Hvis du skal være økonomisk må du beregne dette. Er fyringsbenovet lite kan spillvarme fra utstyr i huset gi så mye varme at selv ll-vp ikke er lønnsomt.
   #16
 22,342     Akershus     0

Boliger med ekstrem gjennomførelse, kvalitet og pris deretter.

Jeg har også nylig snakket med beboerene i samlet møte, spriket mellom beboere var enormt vedrørende erfaringer, men alle var unisont enige i at boligene var for tette. Ventilasjon ga god luftkvalitet men soverommene var for varme, flere sov da med vinduet åpent som forrykker hele konseptet til passivhus.
For meg virker det som om du motsier deg selv her. I alle år har man arbeidet for at hus skal være tette. Ingen har likt trekk og da plasten kom for 30-40 år siden ble hus laget helt tette. Poenget har vært at ventilasjon skal være kontrollert. Klager beboere over dårlig luft er det fordi ventilasjonen er for dårlig/feil. Dvs gjennomførelsen er dårlig. Årsaken til at det blir for varmt er at ventilasjonssystemet er av en enkel type som ikke gir rom for flere "klimasoner". Mye isolasjon vil utjevne temperaturforskjeller i huset.

Subjektivt:
- Personlig tror jeg ikke alle "passer" til å bo i passivhus.
Hva gjør et passivhus så anderledes? Dette med energisparing er krevende og krever innsikt. Skal man ha ventilasjonssystem må dette utføres, betjenes og vedlikeholdes riktig. :Vanligvis er dette ikke tilfellet. Selv i større bygg.

- Boligene er for tette, selv med ventilasjon
Alle hus skal bygges tette og har(/skulle) vært bygget tette de siste 30 årene. Har du et lag plast og tette dører og vinduer er huset tett. Problemet er feil ved ventilasjon.

- Komfort er personavhengig, for noen er komfort hjemme å gå i t-skjorte for andre tykk genser og tøfler  Smile
Derfor må huset lages slik at det tilfredstiller brukerene...

Objektivt:
- Energisparing oppnås greit med isolasjon
Bland annet...

- Komfort oppstår ikke med isolasjon
Hva er det du prøver å si? At isolasjon gir dårlig comfort? Isolasjon er med på å gi god comfort, men det er manfe andre faktorer.
   #17
 777     0
Er knekkende uenig i at veggvarme gir samme komfortnivå som gulvvarme. Nå er det opp til hver enkelt hva de velger, men JEG hadde valgt gulvvarme igjen og ville gjort det om det var snakk om hus som bare krever ett lite varmetilskudd 4 månder av året. Og jeg ville valgt vann som energibærer pga synergien med bio/sol.

Og det er her hver enkelt persons filosofi kommer inn. Personlig vil jeg bruke litt ekstra penger på å bruke så lite elektrisitet totalt sett, selv om det ikke lønner seg totalt sett. Litt på samme måte som man liker å holde ting ryddig rundt huset selv om ingen krever det av deg. Derfor har jeg nå solfangere på sydveggen - selv om det virker meningsløst nå i desember... På samme måte vurderer jeg sterkt å bruke ved til hovedkilde for oppvarming av vann. En varmepumpe ville gitt meg mindre vedlikehold, men å bruke ved ville redusert bruk av elektrisistet til elektronikk og sirkulasjonspumper.

Det spørst også om ikke byggekostnaden med bio/sol/vbv+tek 07 er billigere enn passivhusstandard. Regnestykket på hva det koster å gå ut over tek 07 har jeg ikke sett enda. For det handler om mer enn å bare slenge i 10 cm ekstra isolasjon...

   #18
 9,677     Kysten     0


Min filosofi er at den billigste energien er den som ikke er brukt.
1. Lager du et livssyklus energiregnskap?
2. Er du helt sikker på dette? Du kan lett komme inn i en situasjon der det koster mye mer å spare energi.


Om jeg er sikker på at den billigste energien er den som ikke er brukt? Ja det er jeg, det er vel neppe noen som kan være uenig i det!
Det virker som om du tror det er forferdelig dyrt og vanskelig å oppgradere huset fra Tek07 til lavenergi bolig. Det er ikke så mye dyrere. Flere her inne har snakket om at det ikke skal koste mer enn 50000 å få varme i alle gulv, med egeninnsats. Hva om du putter egeninnsatsen inn i å gjøre huset tettere,eller gi tømrerne bonus dersom de klarer 0,8 i luftveksling, legge isolasjonen selv og hvis du i tillegg legger noe mellom for å komme fra 1,2 til 1 eller 0,8 på vinduer. Bruke tid på å eliminere kuldebroer og gå for godt dimensjonerte ventilasjonsanlegg.

Det overrasker meg hvor mange her på forumet som er helfrelst på gulvvarme, det tyder vel egentlig på at husene er så dårlig at en MÅ putte mye varme til beina for å få en god komfort. Har du furu eller oljet treverk på gulvet så vil du oppleve samme gode varmen dersom huset ellers er trekkfritt og riktig/godt isolert uten vestentlige kuldebroer.

Du må nok sette deg litt bedre inn i hva som er et tett hus, det er ikke nok som du skriver at plasten tetter huset. Plasten sin oppgave er å hindre varm inneluft i å trekke ut i konstruksjonen for evt å kondensere. Derimot er det vindsperren som skal tette huset og sørge for at det ikke blåser luft inn i isolasjonen og at det ikke lekker varmluft ut.
   #19
 3,997     Oppland     0
Jeg er helfrelst på gulvvarme, fordi du får en veldig stor flate som stråler varme fra gulvnivå.
Det gjør at du er varmere på beina som gjør at du føler deg varmere.
Du får det varmeste lufetn i kroppsnivå, ikke oppunder taket, hvor den ikke har noe effekt.
Du får ikke deler av rommet som er varmer enn resten.

Du kan dermed senke romtemperaturen med 1-2grader, og dermed senke energiforbruket med 5-10%, uten at det går på bekostning av av komfort, faktisk synes de aller fleste komforten er blitt enda bedre ;)
På årsbasis betyr det ca 2000kr i sparte energiutgifter, eller 20.000 på 10år eller 40.000 på 20år (for en bolig med 25000kwh oppvarmingsbehov)

Derfor liker jeg gulvvarme bedre enn varme fra en liten kilde som radiator, ovn el.l. Wink
   #20
 9,677     Kysten     0
"Det spørst også om ikke byggekostnaden med bio/sol/vbv+tek 07 er billigere enn passivhusstandard. Regnestykket på hva det koster å gå ut over tek 07 har jeg ikke sett enda. For det handler om mer enn å bare slenge i 10 cm ekstra isolasjon..."

Da må en sammenligne på likt grunnlag. Begge løsninger må basere seg på innleid arbeidskraft. Og det kommer helt an på hvilke løsninger en velger for å redusere varmetap. Og hva er Passiv hus? Det er vel egentlig satt et krav til hva huset skal forbruke av energi og så er det opp til byggherre å finne veien å gå for å nå det.

En må også ta høyde for vedlikeholdskostnader som et omfattende varmesystem vil gi. Økte strøm/energipriser må en også ta med i regnestykket.

Tenker en godt gjennom bygget og lager enkle "kasser" så er det enkelt å tette, det er kun håndverket det går på for et godt reultat. Noe fasitsvar kan en ikke gi på hva evt prisdifferansen er. Det blir det samme som å spørre om hva  et hus koster?