36,485    52    9  

Erfaring med vedovn / peisinsats med vannkappe

 114     0
Hei!

Noen som har erfaring med system for vannbåren varme, der det brukes vedovn / peisinsats med vannkappe.

Lurer spesielt på om det vil dekke behov for varme til vannbåren gulvvarme og varmtvann til forburk tilstrekkelig.

Også veldig nysgjerrig på hvordan det fungerer med fordelingen mellom varme til vann kontra luft. Er det fare for at det blir for varmt i rommet når man fyrer et slikt anlegg.

Hvor ofte må man fyre i et slik anlegg for å dekke behov osv

Mvh
Gjermund

   #1
 5,415     Langhus     1
Du kan ikke påregne at en vedovn med vannkappe vil dekke 100% behov. Da trenger du en vedkjel som kan mates med en kubikk eller to med ved i slengen.

Varmebehovet for et hus etter TEK07 skal ligge på rundt 60W pr kvm, har du 200 kvm som skal varmes trenger du 12 KW. En ovn med vannkappe gir omtrent det, men da må du fyre på mer eller mindre full guffe hele døgnet, og det er før varming av vann. (riktignok på de kaldeste dagene)

Ovnene gir mesteparten av effekten til vann, men det er noen kilowatt som går til rommet den står i også, så sprengfyring over tid vil nok heve stuetempraturen "litt" :)
Hvor mye som går til luft vs vann varierer fra ovn til ovn.

Skal du dekke behovet 100% må du nok fyre konstant.

Vi kommer nok ikke til å fyre konstant, blir nok mest for kos :)

Må legge til at jeg ennå ikke har praktisk erfaring, men lest mye om emnet... (bare tre måneder til nå, så...)
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 114     1
Ja jeg har forsøkt å lese litt på dette jeg også. Men alltid best med noen som har erfaring med dette.

Høres egentlig litt rart ut at man må fyre konstant i en ovn som gir 12 KW, kan ikke skjønne at det stemmer. Hadde jeg fyrt med 12 Kw her hos meg tror jeg det hadde blir forferdelig varmt. Men mulig du har rett. Antar da at det må være inkludert varmt forbruksvann?

Fint om det er noen som har slike anlegg også kan gi litt tilbakemelding på deres erfaring.

Ser selvfølgelig på en kombinasjon av en slik vedfyr sammen med feks en luft/vann varmepumpe, eller evt strøm.
   #4
 78     Bodø     0
Tror vi også skal gå for vedovn med vannkappe, og ha mulighet for tilkobling av luft/vann vp og/eller solfanger.

Alle ovnene jeg har funnet på nettet har oppgitt hvor stor effekt som går til vann og hvor mye som går ut i rommet.
Tenker at dersom man har vannbåren gulvvarme i samme rom som peisen står er det et poeng at så stor andel som mulig går til oppvarming av vann.
Mener jeg har sett ovner som gir 20-25 kw til vann uten at de blir voldsomt store og stygge.
Signatur
   #5
 10,486     Akershus     1
Den utregningen hørtes da ekstrem ut?

Jeg har et hus på ca. 60 kvm grunnflate, så det er riktignok vesentlig mindre enn huset i eksemplet, men så er det heller ikke bygget etter noen som helst TEK verken det ene eller det andre.

Med -25C ute hadde vi en 2kw vifteovn som mer enn dekket behovet til stue og kjøkken. En liten panelovn ville fint greid resten av 1 etg, og oppe har 2 panelovner på 800 w hver seg en veldig lett jobb med å holde temperaturen. Totalt kanskje 4 kw varmebehov ved -25C.

Et hus med 200 kvm gulvflate vil fortsatt ha under dobbelt så mye veggflate som vårt hus.

At et tek07-hus må fyres med 12 kw konstant høres veldig rart ut. Kanskje ved -50C?

Planen min er en vedovn med vannkappe som leverer ca. 10 kw til vann, og 1 eller 3 kw til luft (har ikke bestemt meg ennå). Jeg ser for meg at 2-3 timer relativt hard fyring skal gi passelig varme til luft for å holde 1. etg varm, og en god mengde varmt vann i tanken, som kan brukes utover dagen til gulvvarme i noen rom og varme via vitekonvektorer i andre rom. Med minst mulig varme til luft og mest mulig til vann, bør det være relativt enkelt å balansere det med hvor mye og lenge det fyres.
Signatur
   #6
 5,415     Langhus     0
Ser ut til at jeg husker feil. Ganske sikker jeg har lest 60W pr kvm, men nærmeste jeg finner er 40W pr kvm for TEK97. (og TEK07 skal vel være en 25% bedre, så 30W/kvm er trolig mer riktig.

Men da må en fremdeles ha fyr i ovnen halve døgnet for å dekke behovet 100%

Slik jeg ser det kan en ikke basere seg på peis med vannkappe for å dekke 100% av behovet.
(Men at det kan gi et godt supplement til f.eks strøm).
Signatur
   #7
 441     Sandnes     0
Jeg har et snart 20 år gammelt hus på ca 200m2 P-Rom. Utenom varmekabler på baden er det kun en vedovn som varmer opp huset. Den har vel en effekt på rundt 5 kW. Jeg fyrer kun om morgenen for å heve temperaturen opp til feks 23C. Det er kun når det er kaldere enn +5C jeg trener å fyre igjen om kvelden for å holde temperaturen over 20C.
Jeg tror derfor at en vedovn med vannkappe lett kan være eneste oppvarming i et TEK07 hus uten å måtte fyre hele døgnet.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 114     0
Jeg snakka med en kar i går som leverer slike anlegg med vedovn med vankappe. Det han sa var at dersom man skulle ha forbruksvann, med kun en slik ovn ville det gå veldig mye ved. Men i kombinasjon med enten varmepumpe luft/vann eller solfanger var et slikt system perfekt. Det var også viktig å dimensjonere en reservoartank riktig med hensyn på fyrehyppighet osv.
   #9
 5,415     Langhus     0
Har i dag et 10 år gammelt hus, bygd etter "PRE-TEK97" forskriften, Har en ovn i stua som vi bruker for å trekke opp tempen, men har 3 stk 2kw ovner som har termostat på no'n'og'tyve grader, samt et par til på litt lavere termostat på soverom+varmekabler på bad.
Og selv med elektrisk grunnvarme er det jojo-tempratur når utetempraturen faller raskt, så at du får stabil 20+ tempratur med kun vedovn synes jeg er veldig bra.

http://www.hoiax.no/varme/dimensjonering.html
Her f.eks sier de at energibehov (inkl varmtvann og ventilasjon) for en normal enebolig er ca 50W pr kvm og anbefaler en 6 KWh varmepumpe for 200 kvm som skal dekke 60% av behovet
(som ut i fra tabellen er en minimums-pumpe)

Men hvis alt slår til kan jeg gi rapport på om 12KW vedovn med vannkappe holder eller ikke i slutten av februar.. (Flytter inn ifølge planen i uke 6.)
Siste redigering: Tuesday, November 2, 2010 6:28:40 AM av Jafo
Signatur
   #10
 441     Sandnes     0

Og selv med elektrisk grunnvarme er det jojo-tempratur når utetempraturen faller raskt, så at du får stabil 20+ tempratur med kun vedovn synes jeg er veldig bra.


Jeg har ikke stabil temperatur akkurat. Jeg fyrer ikke på ny før temperaturen faller under 20C. Etter en kald natt kan temperaturen fort ha falt ned i feks 17C, men etter en times hard fyring er temperaturen oppe igjen i feks 23C. Hvis det ikke er for kaldt på dagen holder temperaturen seg stort sett over 20C til kvelds, men det er klart at det må fyres mer jo kaldere det er ute (i Rogaland er det stort sett vår eller høst hele året).
Jeg varmer heller ikke opp soverom og slikt og varmtvannet går på vannlig elektrisk VVB...
Signatur