348    9    0  

Fra oljefyr til bergvarme?

 192     0
Vi bor i et etterisolert tømmerhus i Oslo fra 1928 på ca 220kvm.
To voksne og to barn i den ene delen, én voksen i den andre. (Vi tar over hele huset om ca et år.)
Strøm 2016 totalt ca. 35000 kW, olje 2016 ca 1500 liter. (Vi slår på oljefyren relativt sent på høsten og slår den av relativt tidlig på våren, og bruker løse el-ovner i overgangsperioden.)
Oljefyren gjetter jeg er fra 50-tallet og gir varme til 8 radiatorer, noen av den gamle fine sorten og noen mer moderne. (Det er noen rom som ikke trenger radiator, og noen som er tilbygg med el-oppvarming og der det vil være problematisk/dyrt å legge inn radiator.) Nyere akkumulatortank og enda nyere sirkualsjonspumpe.
Oljetanken er murt inn i det ene kjellerrommet.
Røropplegget er hovedsakelig gammel kobber (med gammel isolasjon rundt i kjelleren, tipper jeg bytter disse selv med plastbelagte rør som ikke tar så mye takhøyde).
Elektrisk varmtvannsbereder som jeg gjetter er på 200 liter fra 70-tallet
Jeg har sjekket at det skal være greit å bore brønn for bergvarme.

Anbefalinger til varmepumpe og varmtvannsbereder?
Anbefalinger til entrepenør?
Prisgjetting: boring av brønn inkl slange 100', pumpe og varmtvannsbereder inkl arbeid 100', fjerning av oljefyr 20', fjerning av gammel tank 20' (jeg tar ned murveggen selv), dvs 250'-50' i enovastøtte = totalt 200'. Høres det ca riktig ut?
Andre kommentarer?

Siste redigering: 25. oktober 2017 22:50:06 av JonB

   #1
 6     0
Hei,

her var det jo liten respons. Er litt nysgjerrig på resultatet og erfaringene da jeg har et veldig sammenlignbart objekt.
   #2
 435     0
Ville ha budsjettert med 150 for pumpen inkl arbeid. Dessuten bør du tenke på hva det koster å tilrettelegge for det elektriske
   #3
 19 338     Akershus     0
Ville delt tanken i to og levert den gratis. Enkelte tråder her med folk som deler oljefyren også for å gjøre den håndterbar.
VP kan ev levere vann til radiatorer. Ikke optimal virkningsgrad, men en kan slippe ombygginger. Gjelder særlig ukurrante rom med lite oppvarmingsbehov.
Signatur
   #4
 764     0
Med 36000kwh i året og 1500 liter olje er vel innsparingen på varmepumpe høy så du får vel betalt den ned på relativt få år så det er vel en fornuftig investering.

Men å kjøre 50 grader på vannet i ett radiator anlegg og ett gammelt ett i tillegg er som nevnt over ikke det som gir best virkningsgrad, men det fungerer greit. Viftekonvektorer og lignende er mer effektive enn om du kjører på radiatorer.

Prismessig blir det nok 150k for pumpe, sikkert 150k for brønn også. Rørarbeid utenom + vvb så er du vel i 50k der også.
   #5
 19 338     Akershus     0
Viftekonvektor i stue og fortsette med radiatorer på soverom. Deretter pine ned kjelepemperaturen er også en løsning.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 192     0
Trådstarter her:)
Det meste av diskusjonen rundt mine spørsmål og valg av løsning ble tatt i https://byggebolig.no/vann-vann-varmepumpe/nibe-12551155-traden/msg843465?latest=True#latest
Jeg har nå kjørt Nibe 1155 12kW med ekstern 300L varmtvannstank siden mars. Brønnen ble på 250 meter
De eksisterende radiatorene gjorde jeg ingenting med, og vi har heller ikke montert noen viftekonvektorer.
Jeg fikk derimot montert et par radiatorer til i kjelleren, der det tidligere ikke har vært varme.
I tillegg ble inntakssikringene på huset byttet, samt nytt sikringsskap i kjelleren til pumpa med tilhørende kabling.
Gammel oljefyr og innvending tank ble fjernet.
Prisen kom totalt på ca 350K, så 300K etter Enova-støtte. Så langt ser det ut som dette realistisk har betalt seg ned ila. 10 år.
I tillegg har vi fått et kjellerrom (der fyren og tanket tidligere var plassert) som i vårt nabolag øker verdien på mer enn det dobbelte av utgiftene vi hadde.
Temperaturen inne har holdt seg svært stabil (22 grader), vi har hatt varmtvann nok i massevis.
Alt i alt ett strålende valg for oss Grin
   #7
 6     0
Tusen takk for tilbakemelding og utfyllende svar JonB.

Innhentet en del tilbud nå og vurderer å gå for bergvarme. Har fått anbefalt Nibe 1255 3-12kw. Det er også et godt poeng vi får et nytt rom i kjelleren. I tillegg til vil det visuelle og helhetsinntrykket av boligen gi en verdistigning som garantert overgår investeringen i mitt område også. Jeg vurderer å legge vannbåren varme i flere rom i kjelleren i steden for å sette opp nye radiatorer, da det idag ikke er noen varmekilder i kjelleren. Påfallende lik prosess her forøvrig og elektriker setter opp nytt skap (ny inntakssikring er lagt inn til husveggen), så det er nok å ta tak i.   #8
 6     0
Tusen takk for tilbakemelding og utfyllende svar JonB.

Innhentet en del tilbud nå og vurderer å gå for bergvarme. Har fått anbefalt Nibe 1255 3-12kw. Det er også et godt poeng vi får et nytt rom i kjelleren. I tillegg til vil det visuelle og helhetsinntrykket av boligen gi en verdistigning som garantert overgår investeringen i mitt område også. Jeg vurderer å legge vannbåren varme i flere rom i kjelleren i steden for å sette opp nye radiatorer, da det idag ikke er noen varmekilder i kjelleren. Påfallende lik prosess her forøvrig og elektriker setter opp nytt skap (ny inntakssikring er lagt inn til husveggen), så det er nok å ta tak i.


  (trådstarter)
   #9
 192     0
Ja, verdistigningen/salgbarheten på boligen generelt øker vel også mest med bergvarme; holbarheten, stillegående, og høyest COP er jo en bra kombinasjon sammenlignet med alternativene.
Forøvrig var jeg veldig fornøyd med håndtverkerne som var hos oss, og det betyr mye ifm en såpass stor investering.
   #10
 1 220     0
Jeg gjorde denne jobben i 2006, da kom det på 115k. Det inkluderte boring av 200m brønn inkl. kollektorslange ferdig fylt opp, en stk. IVT 9kW varmepumpe med integrert vv-tank på 165L og en del nødvendige rørdeler for å koble alt sammen. Men da gjorde jeg hele jobben selv, både fjerning av tank og oljedyr samt montering av varmepumpe. Sikringsskapet står i samme rommet som varmepumpa så el-arbeidet ble billig (2m kabel og en jordfeilautomat).

Bortsett fra bytte av vekselventil har IVTen gått feilfritt i 12 år nå. Tidligere energiforbruk til varme og varmtvann var 2500L oje og ca. 7000kWh strøm årlig, nå bruker vi 0L olje og ca. 11.000kWh strøm. Besparelse 25k pr. år.

Det er nok mye å spare på å shoppe brønnboring selv fremfor å få et firma til å håndtere alt tror jeg. Så det samme på hytta, store forskjeller på boring av brønn til vann. Har hørt andre har betalt både 40 og 50k uten pumpe, vi betalte 23k.