238    6    0  

Holde varmen i hytta mens vi er borte

 8     0
Vi har en nybygd hytte med innlagt strøm og vann. Den er godt isolert og holder varmen godt. Strømregningene så langt har vært aldeles overkommelige, maks 1000 kr pr mnd + nettleie, og det er med en utendørs jacuzzi.

Tre varmekilder:
- Gulvvarme i gang
- Gulvvarme på bad
- Varmepumpe i stua
- (Ikke installert vedovn ennå)

Hytta har en åpen planløsning, så det er åpent mellom gang og stue og opp til hemsen. Til nå har hele hytta blitt varmet opp av gulvvarmen på gulvet i gangen og badet. Hytta er vestvendt med store vinduer, og selv om gulvvarmen stod på 10 grader og varmepumpa var skrudd av sist vi kom opp, var det ca. 20 grader i hytta.

I vinter kommer hytta til å stå tom i flere uker, og vi lurer på hvordan det er best å holde varmen på et minimum mens vi er borte, på en måte som unngår at vannet fryser, men samtidig ikke ruinerer oss.

For meg føles det lite intuitivt ut å slå av gulvvarmen, og slå på varmepumpa på f.eks. 10 grader og så forlate hytta, men det er kanskje det mest økonomiske? Pumpa er vel smart nok til å kun lage varme så snart temperaturen bikker under 10 grader innendørs, og ellers være avslått? Eller er det best å skru på gulvvarmen og slå varmepumpa av?

   #1
 629     Bærum     0
Setter dere gulvvarmen på 5 grader så sparer dere mer enn om den står på 10 ...

En varmepumpe skal jo gi mer varme enn varmekabler gitt samme effektbruk, så den bør vel stå på. Men da satt ned til f.eks. en temperatur på 6-7 grader. Så blir gulvvarmen en sikkerhet for varme om noe skulle skje med varmepumpa når dere ikke er der.
HSt
   #2
 37,564     Lillestrøm kommune     0
Ja her bør varmekablene kun være backup så sett de godt under innstilt verdi på VP

En bekjent fikk en overaskellse med gulvvarme termostaten ved strømbrudd som det var mye av hos han resatte termostaten seg til 20C sper der ofte strømbrudd må en bytte gulvtermostat
   #3
 25,063     Akershus     0
Og for all del, ikke stol på el mhp frost! Hovedkran må stenges og røranlegget gjerne tømmes og ev blåses tomt.

Egentlig burde en ha to kraner i serie eller utendørs frostfri 3-veiskran eller vannpostkran. Har vært i hytte med drypplekkasje i hovedkran. Vannet sto opp til terskelen på oppvarmet bad. Avløpet var frosset i krypkjeller.
Signatur
TSt
   #4
 14,979     0
De verste forsikringsbildene jeg har sett er isbre ut av vinduene i 1etg.  En må i allefall ha mere enn en enhet for varme men bør også ha noe som varsler ved strømbrudd.  
   #5
 25,063     Akershus     0
Holde varmen i hytta mens vi er borte - A953F5D4-C5B6-4A38-B76B-6CE299E8A9CF.png - veggpappHolde varmen i hytta mens vi er borte - A64B1272-C239-4CD4-AC30-B6C0007B2EFA.jpeg - veggpapp

Det er slik bilder som gjør meg mørkeredd mhp vann i ubebodde boliger.
Det eneste jeg egentlig har tillit til er 3-veiskran på frostfritt dyp ute.
Signatur
   #6
 324     0
Setter dere gulvvarmen på 5 grader så sparer dere mer enn om den står på 10 ...

En varmepumpe skal jo gi mer varme enn varmekabler gitt samme effektbruk, så den bør vel stå på. Men da satt ned til f.eks. en temperatur på 6-7 grader. Så blir gulvvarmen en sikkerhet for varme om noe skulle skje med varmepumpa når dere ikke er der.


Vet ikke hvordan andre varmepumper er, men noen har 10 grader som "vedlikeholdstemperatur", sånn at du ikke kan justere det mindre varmt enn det. En panelovn kan du til sammenligning sette på 5 grader. Og så er jo 2.000.000 kroners-spørsmålet (med dagens strømpriser), hva som bruker minst strøm av de to. Leste et sted på forumet her at dersom du senker temperaturen 1 grad i et hus kan du spare 110kWh i måneden....avhengig av størrelse osv...

Så spørsmålet blir fort
Alt. 1: Varmepumpe = 10 grader (med 3-6 ganger bedre effektivitet) eller
Alt. 2: Varmekabler = 5 grader med mindre varmetap