16,557    38    0  

Lage akkumulatortank i syrefast stål

 8     Rogaland     0
Hei,

Jeg er såvidt begynt å fundere på et prosjekt med å lage en akkumulatortank. Jeg finner ingen til en fornuftig pris som dekker mine behov (og så er det jo litt gøy å lage selv da...)

Jeg har LV VP (7,5 kW) og vannkassett til peisinnsats (innsats er 11kW, jeg vet ikke effektivitetsgraden til vannkassetten), og har regnet meg ut til at 1000l bør være en plenty stor nok akkumulatortank.

Spørsmålet da blir hvordan,hvor tykt stål etc.... Jeg ser for meg å lage en ramme av vinkeljern, legge 2mm plater inni denne og sveise alle sammenføyninger.

Se vedlagt skisse. Er det noen som har noen meninger om denne designen?


Lage akkumulatortank i syrefast stål - Akkumulatortank.jpg - lll8lll

   #1
 24,780     Akershus     0
Du kan kanskje sløyfe det meste av de vinkeljernene? Sveis på noen midt på de største flatene, innvendig. Ev et tverrstag eller to innvendig mellom de største flatene.

En helt annen tanke: kan slike plasttanker på 1m3 som står i "lekegrind" brukes som akktank? Hvorfor metall?
Signatur
   #2
 5,725     0
Firkanta akk tank og sikkerhetsventil stilt på 2 bar og driftstrykk på 1,5 bar?
300 kg stål er det som standard regtangulære akk. tanker på 1000 liter da har.
  (trådstarter)
   #3
 8     Rogaland     0
Vet ikke hvordan man styrkeberegner, så bare for meg 2mm burde være nok dersom jeg forsterker sidene med vinkeljern, men jeg får nok ikke mer enn 120-150 kg stål dersom jeg bruker 2mm plater. Blir vel for lite det da...

Trenger jeg 1,5 bar driftstrykk? Tenkte mer på 0,5 bar jeg...

Men jeg er grønn på dette området og setter stor pris på innspill.

Jeg har mange spørsmål "linet opp", men kan forskuttere et;

Kan jeg erstatte en ekspansjonstank ved å legge en flytende plate i toppen av tanken?
   #4
 5,725     0
Når du skal kjøre vedfyr må enten ha
1) lukka, trykksatt system for å forhinde korrosjon i systemet

2) eller åpent, trykklaust med ekspansjon i toppen av tanken (eller egen trykklaus ekspasjonstank lengre oppe) med egen trykksatt krets mot vedfyr og med varmeveksler mellom det lukka og åpne systemet.

1 er desidert mest vanlig da du sparer ei sirkulasjonspumpe og ein varmeveksler.
2 brukes vel kun i dag på nye anlegg der du har andre komponeneter som ikkje kan kjøres trykksatt, slik som drain-back solfangrar etc.
   #5
 24,780     Akershus     0

Når du skal kjøre vedfyr må enten ha
1) lukka, trykksatt system for å forhinde korrosjon i systemet


Den påstanden var ny for meg. Noen referanse!

Det jeg leser er at en må ha noe trykk for å "nå opp" til de øverste etasjene. Korrosjon mente jeg en unngår med gammelt, dødt vann. Hvor skal oksygenet til rusten komme fra?
Signatur
   #6
 5,725     0
Åpen akk. tank tar opp oksygen frå lufta, så åpen akk. tank direkte mot vedkjele går ikkje. Eksternt åpent eksansjonskar plassert ein del meter fra tanken går, og var mykje brukt før, men i dag er det vel aldri i bruk på nye anlegg.
HSt
   #7
 36,833     Lillestrøm kommune     0
Som nevt over, åpen ekspansjon har luft over vannvolumet og luften byttes ut når vannet trekker seg sammen igjen etter en ekspansjon i vannvolumet.

Jeg skal hjelpe noen med et trykkløst fyringsanlegg og har plukket opp denne problemstillingen før, men har ikke kommet så langt at jeg har noe forslag til  løsning.

Ser at det kom forslag om eksternt åpent eksansjonskar i stor avstand fra tanken over mens jeg skrev dette, er det vanlig å sette ekspansjonstanken også noe høyere (f.eks. etasjen over) ?.  Finnes andre løsninger så kom gjerne med dem.

Har dere ikke kjøpt utstyr så bør en tydeligvis ta hensyn til dette en bør ha trykksatt anlegg. 

   #8
 24,780     Akershus     0
Ser at jeg var litt uklar. Vi er enige om at et lukket system, mao ingen oksygentilgang, er gunstig. Imidlertid synes enkelte å mene at om dette systemet blir trykksatt, så vil det redusere oksydasjonen ytterligere. Det er dette jeg stusser over.

Mulig at trykksetting er en konsekvens av lukkethet. Ellers er hushøyde nevnt.
Signatur
CSI
   #9
 584     Hordaland     0
Undrer meg litt på den problemstillingen. Selv om det er et ikke trykksatt system er det lukket, og med en nokså liten mengde oxygen (det som står over vann og i expansjonsbeholder. Denne mengen vil (med ståltank - mer usikkert med rustfri) snart forsvinne til dannelse av rust (derfor forbehold mot rustfri) - og er vekk. Inntil en åpner igjenn.

Til TS: om du kjøper en hel plate rustfri (304 eller bedre 316) er det en del bedrifter som kan bøye 90gr. vinkel - du slipper dermed at kun sveise ene vertikale sammenføyning samt bunn og topp. Med vinkel i hjørnene er vinkeljern her "dobbelkonfekt", men du kan forsterke lang (og muligvis) kortsidene med flatjern på innsiden (f.eks. 5 x 50mm) og sveise et stykke på midten av "langsiden" til motsatte langside.

Hva angår trykk så vil bunnen i tanken holde de sammen. Men har du f.eks. 2 meters høyde vil du 20 cm. over bunnen ha et trykk på ca. 0,18 kg/cm2 - eller 18 kg som prøver at bøye ut sidene (og gøre rektangelet til en sylinder) for hver 10x10cm område, dette trykk faller oppover. Du kan groft sett rekne slik at 10 meter vannsøyle gir 1 kg/cm2. 1 meter dermed 0,1 kg. Så tettere forsterkninger i bunn og langside end i topp og kortside.

Snakkes det om trykksatt - blir det betydelig større belastninger - en må da plusse på trykket i systemet til vekten av vannsøylen. Husk imidlertid her på at 1 bar er standardtrykk som ikke teller med - da det også er 1 bar på utsiden av tanken.

Rustfri stål (uansett 304 eller 316) er nokså stabilt (304 ikke syrestabilt) - men begge tåler dårlig klor - slik det er lurt du sjekker klorinnhold i det vann du skal tanke med. Det vet kommunen om du har innlagt vann.

God fornøyelse - går selv og tenker i samme baner som deg! 
  (trådstarter)
   #10
 8     Rogaland     0
Takker for alle svar sålangt. Den leverandøren jeg har funnet kan ikke knekke platene til meg, så derav vinkeljernene, det føles mer solid også. Men det er absolutt et alternativ å finne en annen leverandør som også kan knekke platene til meg. Det sparer meg for veldig mye arbeid, og blir nok rimeligere også.

God ide med stag mellom veggene på innsiden.

Når det gjelder korrosjon ser jeg det er delte meninger. Dersom man ser bort fra korrosjon, vil det da fungere uten ekspansjonstank dersom man ikke fyller tanken helt opp? Er det andre ulemper med det? En kamerat foreslo å fylle en annen gass enn luft i toppen av tanken.