7,410    10    1  

Luft til vann kombinert med vannmantlet vedovn.

 3     0
Hei
Holder på bygge nytt hus og skal i den forbindelse bestemme oppvarmingsløsning. Vi har forsåvidt bestemt oss for vannbåren varme i gulv oppvarmet av en luft til vann varmepumpe. Da jeg har tilgang på temmelig mye skog, lurer jeg på å kombinere dette med en vannmantlet vedovn. Dette er et hus med 3 etasjer på ca. 300m2, bygget på vestlandet. Er det noen som har erfaringer, meninger og synspunkter på denne typen løsning? Jeg tenker da spesielt på effektivitet kontra pris, og om dette blir et unødig komplisert system. Jeg kommer uansett til å ha vedovn i huset, da jeg liker å arbeide med ved og syns det er koselig med ovn. Finnes det lignende løsninger i stedet for den jeg her har skissert? Dersom noen har leverandører å anbefale mottas også det med takk.

   #1
 212     0
Går og tygger på akkurat det samme, har også tilgang til mye billig/gratis ved. Egentlig vurderte jeg vedkjele men har vel droppet det, både pga økonomi, men også pga fyringsfrekvens. Uten å ha en svært stor akku tank så er det visst fyring opp til flere ganger om dagen.

Ovn med vannkappe koster vel fort noen titusener, det er jo en slump, men kanskje ikke det største innhogget i et husbyggingsbudsjett. Høres vel også ut som noe som vil bidra med både kos og varme.

Det later til å være ganske delte meninger om økonomien i vedfyring. F.eks http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=49210.0

Når det kommer til leverandører finnes det vel mye billig både i danmark og tyskland, sikkert andre steder også. F.eks http://www.vvs-shoppen.dk/varmeinstallation/kedler-og-fyr/fastbraendselskedler/

Alt ovenfor er kombinasjoner av synsing og tilfeldig utplukkede fakta fra skumlesing (og noen ganger litt nøyere lesing) av mange tråder og nettsider om temaet. Håper du får noen bra svar her.
   #2
 3,412     Akershus     0
Man har ikke lov å bygge med bare strøm som oppvarming.  Hjemme-atomkraft er ikke moden teknologi, borehull vil ikke lønne seg, luft/luft-varmepumpe bråker litt mer enn jeg ønsker, fjernvarme er dyrt og utilgjengelig for de fleste, så da ender jeg opp med luft/vann-varmepumpe. 

Vedovn "må" man ha.

Så da er spørsmålet om man skal ha vannkappe på vedovnen. 

De første vannkappe-ovnene jeg fant var dyre og ikke på langt nær så flotte som de fineste vanlige vedovnene.  Etterhvert fant jeg noe som lignet mer i pris; i Sverige får man kjøpt enkelte vedovner med vannkappe for under 15 000 uten at de ser voldsomt stygge ut.  Så kommer jo istallasjon i tillegg...

Men lønnsomt blir det jo ikke...  Skal vannkappen konkurrere med en varmepumpe med COP på 3, må veden koste godt under en tredjedel av strømprisen for at man skal kunne betale renter og avdrag på delen av huslånet som skyldes vannkappen.  Koster vannkappen for eksempel 5 000 kr (dvs. ovn med vannkappe koster så mye mer enn en ovn uten vannkappe) må man fyre så mye at vannkappen sparer strøm tilsvarende 15 000 kr (Det er jo så mye varme man får med å fore en varmepumpe med COP på 3 med 5 000 kr i strøm). 

Det vannkappen gir i forhold til bare vanlig ovnsfyring er at varmen spres bedre utover i huset, varmen spres litt bedre ut i tid, og man får litt hjelp med varmtvannstanken.  Jeg greier ikke å fyre så mye at denne ekstra spredningen får det til å lønne seg.

Så jeg kommer til å skaffe meg ovn.  Mest for kosens skyld, og litt for katastrofeberedskap.  I et godt isolert TEK10-hus, med luft/vann-varmepumpe, greier jeg ikke å finne noe godt argument for vannkappe.
Signatur
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
KarstenBeate: El.oppvarming er OK så lengde det ikke er direktevirkende, det må ha god nok virkningsgrad. l/v er OK, l/l får mange til å bli godkjent.
 
Jeg synes du egentlig argumenterer for at du skal ha varmekappe på ovnen din.

    - Luft/vann pumpe : du kan trenge påfyll av varme når det er veldig kaldt ute, ellers blir det el-kolbe backup
    - Når det ikke er veldig kaldt så må du få vekk varmen fra ovnen hvis du vil brenne mer enn en pinne.  Du har varmen sittende i gulvarmen din og har ikke noen buffer til å ta i mot varmen fra ovnen.
    - Er imidlertid enig med resonnementet at kjøpt dyr ved sliter med å konkurrere med en varmepumpe, men når du trenger tillegg er det ikke dyrere en strøm i el-kolben, og som sikkerhet er det et stort pluss. 
   #4
 1,151     Akershus     0
Liten tanke..

Ved strømbrudd (hender jo til tider at man kan være uten strøm over en lengere periode noen steder i landet ved kraftig uvær, ref stormen rundt jul i 2011) så er det ganske enkelt å drive en sirkulasjonspumpe for å drive vannet rundt ved en vannmantlet vedovn.

Dermed burde man ha mulighet for varme i et helt hus fremfor i området akkurat rundt peiser ihvertfall ha en god lunk!

Hvor ofte dette er et reelt problem kan jo diskuteres forsåvidt men kan jo være et greit argument om man har noe problemer med strømleveransen til tider.
  (trådstarter)
   #5
 3     1
Tusen takk for interessante kommentarer, kom gjerne med flere... Smile Et moment som jeg synes også taler for bruk av ved, er at landet snart gror igjen av skog, spesilelt her på vestlandet. Det å være i stand til å gjøre seg nytte av denne "ressursen", vil kunne bidra til å holde gjengroingen i sjakk. Etterhvert tror jeg mer og mer skogrydding vil tvinge seg frem både på offentlig og privat eiendom, med billigere ved som konsekvens av dette. Bl.a. i Sverige er flis og pellets en mye mer utnyttet ressurs enn her til lands.
   #6
 102     Haugesund     0
Til informasjon for dere som vurderer å importere vedovn selv; Ovnen SKAL være godkjent.

https://www.ntbinfo.no/release?0&releaseId=2110821
http://www.dinside.no/919584/er-ovnen-din-ulovlig
Signatur
   #7
 5,725     0
Dette har vel vore diskutert før på forumet her, og feier kan godkjenne ovner som mangler sentral godkjenning.

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Og for de som lurer på det siste, søk opp gamle linker, men det er bl.a. magasinerende ovner (ovner med vannkappe er magasinerende) som er unntatt fra godkjenningskravet. Det henger trolig sammen med at disse normalt fyres med stor effekt og dermed godt med luftpåslipp. 
   #9
 169     Oslo     0
Har l/v vp + vannmantlet vedovn. For meg er komfort et vel så viktig argument som lønnsomhet (hvis man faktisk kommer til bruke vedovnen). Med vannkappe kan man fyre godt i ovnen uten at det blir for varmt. OG, blir det for varmt så går lønnsomheten ned.

Fyrer imidlertid ikke før VP ikke klarer hele varmebehovet. Typisk under 4 minus.

Et moment er imidlertid om bør ha et bilbatteri + inverter stående i tilfelle strømbrudd slik at man faktisk kan fyre i ovnen uten at den koker.
   #10
 59     0
Hei
Holder akkurat nå på å legge til en l/v pumpe som jobber med vannmantlet ovn.

Tanken på hvordan man vil at den skal jobbe:
L/v pumpen har ikke ikke COP på 3 når det -15 grader ute, kanskje 2.
Den skal bare jobbe på lave grader, opptil 35 grader for best COP.
Ekstra tilskudd kommer fra varme som har kommet fra vannmantel ovn.
l/v pumpa trenger ikke å jobbe på natta (som er gjerne ekstra kaldt )fordi man har varmet opp med vannmatled ovn på kvelden før.

Ovnen gir dekker også varmtvann behovet for dusj etc opp til 80-85 grader.
Dermed trenger jeg ingen dyr l/v pumpe for varmtvannsbefov.

En vannmantled ovn mot tank/VV får distribuert varmen mer effektivt i huset.
En vanlig ovn kan bli for varmt i rommet den står i, mens det er kaldt andre steder.
Dette kan minske vedbehovet.

Jeg får gratis ved på døra og har ett eldre hus, så det var ingen tvil om å ha vannmantlet  ovn.

Info:
http://www.byggebolig.no/tekniske-losninger/renovering-av-ett-eldre-hus-kakelugnspannan-dalatank-og-sol/