212    8    0  

Oljefyr - hjelp til å velge løsning

 263     0
Hei,

Jeg spør på vegne av min bror.

Han har et 1,5 plans hus fra 70/80-tallet. Nedre etasje (delvis kjeller) har hovedinngang, soverom, bod, kjellerstue og vaskerom. Hovedetg. har åpen romslig stue med vedovn og utg. til terrasse, spisestue, kjøkken, 3 soverom, bad/wc. Det er åpent mellom kjellerstue og opp til hovedetg. Det er oljefyr i kjelleren med radiatorer i de ulike rommene (alt varmtvann til boligen kommer fra oljefyren). 

Til nå har oppvarming skjedd ved hjelp av oljefyr, varmepumpe (luft-luft) og ved. 

Det er usikkert hvor lenge han kommer til å bo der, men han lurer på følgende: 

Hva er det smarteste å gjøre i forhold til oljefyren?

Fjerne det og benytte strøm og ved til oppvarming?
Bruke bioolje (da trenger han ikke å bytte noe?)
Bytte til pelletsfyr?

Mvh Ron


TSt
   #1
 14,509     0
Hvor mye olje bruker han i året ? Ofte er problemet at slike er så voldsom uøkonomiske i drift. Forbruket gir en pekepinn på det men her er det to kilder ved siden av som vi vet lite om hvor varmepumpe står og hvor mye varme den gir. Hvis dette gir nok til å være tilnærmet hoved oppvarming så burde oljefyren ut. Er redd for en løsning med el.kolbe koblet til her siden det virker som om kjelen må være oppvarmet hele tiden og det er ikke gunstig siden varme finner veien ut pipe.
   #2
 24,668     Akershus     0
En mellomløsning kan være å legge ned oljefyren, men beholde kjelen. Koble fra piperøret, dytte fyrrommet fullt av glava og pakke inn hele greia i Glava.

Pellets ville jeg undersøkt nøye før jeg ev hadde valgt. Bør kjøpes i store kvanta med ditto lagringsbehov. Transportkosnader? Leveringsstabilitet?

Pioolje er en mulighet, men koster gjerne endel å endre brenneren og de samme argumentene som over: leveransesikkerhet og pris per kWh. Vil tro at bioolje er dyrere enn el.
Signatur
TSt
   #3
 14,509     0
Men TS skriver at varmtvann kommer fra fyr kjelen og da er det en spiral eller volum der som skal varmes.
  (trådstarter)
   #4
 263     0
Men TS skriver at varmtvann kommer fra fyr kjelen og da er det en spiral eller volum der som skal varmes.

Ja, alt vannet i huset varmes opp av fyrkjelen. Han har ikke varmtvannsbereder.
   #5
 3,587     0
Bioolje er en høyst usikker affære. Sjansen for at det kan leveres om ti år er ... vel, "usikker".
Så jeg oppfatter det som et kortsiktig alternativ.

Pelllets vil finnes om både ti og tjue år. Brenneren må skiftes ut, men f.eks. radiatorer vil fungere fint. Det som må utskiftes er fyrkjelen og ingenting annet. Ikke noe dårlig alternativ.

Det beste alternativet er naturligvis å bore etter grunnvarme og installlere en VV-VP. Men det betinger store investeringer i VP og borehull (eller jordsløyfer), og fortrinnsvis å rive opp alle golv for å legge ned vannbåren golvvarme. Det er verd det om om du planlegger å bli boende til den dag du hentes ut på båre, men neppe om du vurderer hva huset kan selges for om fem år. Det "lønner seg" neppe.

Med de opplysningene som er gitt ville jeg holdt en finger på å erstatte oljekjelen med en pellts-kjel. På 5-10 års sikt kan det bety begrensede investernger, begrenset risiko.
TSt
   #6
 14,509     0
TS har L/L varmepumpe. Hvor mye av oppvarming kan den ta ? Sammen med vedovn har en behov for oljefyr ? Eller kan en sette inn et par panelovner istedenfor radiator for å hjelpe varmepumpe når det er ekstra kaldt ? Så må varmtvannet varmes av en vanlig breder.
Pellets brenner gamle oljefyr blir for slitsomt selv om det er mulig, aske løsning er ikke god i slike anlegg.
Siden en har radiatorer så er det trolig ikke vannbåren gulvvarme. Har en det fra før blir saken annerledes.
  (trådstarter)
   #7
 263     0
Takk for svar. Det er ikke vannbåren gulvvarme i huset. Jeg er usikker på kapasitet på L/L varmepumpa, men tror det er en vanlig type. Den er plassert i stua i hovedetg.

Da skal vi vurdere forslagene ovenfor.


TSt
   #8
 14,509     0
Sjekk sikringskap hvor store inntakssikringer det er og så ser du hvor mye du har å gå på vedr el effekt. En kan stille ned radiatorer og hjelpe / låne en el ovn eller to fra kjente så kan en finne ut av hvor mye oppvarmingsbehov det er. L/L varmepumpe må gjerne ha litt vifte hvis den skal avgi mest mulig effekt, hvis det støyer for mye kan den stå med det om natten og når huset er tomt på dagtid. Jeg har L/L varmepumper i et stort hus hvor det var olje fyr og der testet vi med el ovn først for å se hva effekt en trengte siden oljeforbruket var enormt.