3,891    6    0  

Oppgradering av nytt hus med rør til vannboren varme

 70     0
Vurderer å bygge et hus med et totalareal på omtrent 190 kvm fordelt på to etasjer (Hellvik Trend 340). Forhandler opererer med en pris uten vannboren varme. Jeg kunne tenke meg å oppgradere med rør for dette. Da jeg foreløpig er usikker på om lommeboken match'er totalbudsjettet, tenkte jeg i første omgang å vente med å koble rørene til en energikilde.

Mine spørsmål er:
1) Trenger jeg vannboren varme også i 2. etg?
2) Regner med det blir murt platting. Hva må jeg regne med i ekstra utgift for denne oppgraderingen  (per etg.)
3) Vil totalsummen bli mindre dersom jeg installerer energikilde i samme slengen sammelignet med å vente.

På forhånd, takk!

   #1
 962     Figgjo     0
1. Trenger og trenger, hvilke rom skal du ha i 2. etasje? Bad osv?

2. Noen egeninnsats? Pris på m3 betong, armering, arbeid ++ dette får du anbud på. Kommer an på hvordan første etasjen er.

3. Tviler, prisen på vannbåren varmesystem vil bare synke med tiden som kommer. (Pris mot effekt)
Eneste er at da må du legge varmekabler på bad i tillegg, så da får du ekstrautgift, om du skal vente med å installere. Muligheten er jo varmekassetter osv. Søk litt, så finner du tråder om dette.

Selv, så dropper jeg vannbåren varme, da husene blir så tette og varme med dagens krav, at en varmepumpe blir nok. :)
   #2
 3,997     Oppland     0
1)
Du trenger ikke, kan ha bare varmeovner.
Selv om det skulle være bare soverom der så trenger du en energikilde på de kaldeste dagene, så hvorfor ikke legge rør når du er i gang.

2)
Er det en rett fram løsning så regn med ca 1000kr/m2 vanskelig å si noe mer eksakt.

3)
Du må ha en energikilde..
Ser ikke hvordan du har tenkt å få varme i huset uten dette.

Selv en elkassett er billigere enn å legge varmekabler på badet som NeDD skisserer, så det er bare dumt å legge dobbelt, bortkastede penger.

Varmepumper blir nok sikkert litt rimeligere med årene, men mye.?. jeg tviler.
Tror ikke det blir mye rimeligere å vente med dette om det er varmepumpe du sikter til.
  (trådstarter)
   #3
 70     0
Takk for svar så langt! For å svare på noen av spørsmålene som stilles meg over, kan jeg si at det i 2. etg er 4 soverom, en loftsstue, en bod og bad. Vi liker å ha det kaldt på soverommet, så jeg tenkte kanskje det var unødvendig med varme i disse gulvene. Har hørt om noen som både har varmekabler og vannbåren varme i badegulv da vannbåren varme alene ikke er nok. Personlig syns jeg det høres litt overdimmensjonsert ut. Jeg tenkte at varmen fra etsjen under var nok, slik at gulvvarme i 2. etg kanskje ble unødvendig.

Britax: 1000 kr/kvm, er det kun for rør, eller er det med en eller annen form for varmekilde? Som du ganske riktig påpeker, må jeg jo ha en varmekilde. Det skal jeg selvsagt også med tiden. Slik jeg ser det, har jeg en mulighet for å legge vannbåren varme: det er når huset bygges (eller om mange år når gulvet skal byttes). Derfor tenker jeg at det er riktig å legge rørene selv om jeg i første omgang ikke skal koble dem til en varmekilde. Det blir nok en varmekilde relativt raskt. Kan da ta opp tråden igjen og bestemme meg for luft-til -vann eller vann-til-vann.
   #4
 3,575     buskerud     0
har kun vannbåren på det 6 år gamle badet (med 10cm isolasjon i veggene) og begge deler i kjeller badet.  kjører 38-40 graders vann og holder 24 grader i rommet ved - 26 i dag tidlig... absolutt ikke nødvendig med varmekabler. bruker el kasset nå, koster i forbruk nå som det er kaldt og halve huset h men om sommern koster det nesten ingenting å varme kun badene, så varmekabler blir unødvendig. Men klart, det er fordi jeg må ha den tempraturen i resten av vannet pga. at huset ikke er like bra isolert over alt,  hadde jeg klart meg med 30-35 grader i alle andre rom, unntatt bad, tror jeg varmekabler på bad ville vært kjekt ... folk liker varme badegulv, og da må man nesten opp i 40 grader på kalde dager..

de kablene jeg la på det nye badet var av gammel erfaring... men de kommer neppe noen gang til å bli skrudd på.... bortkasta 6500kr...

Men for guds skyld, legg rør i alle rom, unntatt boder ol ;D

kompis har nytt lavenergi hus, men som skulle varmes opp med kun balansert ventilasjon, men han får hodepine av "duringen" på full guffe, så det går på lavere turtall, og det står nå strømovner  i halve huset... nye hus trenger oppvarming, det koster bare mye  mindre  å bruke dem....  dessuten ikke la deg lure av at mye isolasjon sørger for varme gulv uten gulvarme... han angrer på at han ikke fikk inn varmekabler i alle kjeller rom, gulvkaldt der og.
   #5
 3,997     Oppland     0


Britax: 1000 kr/kvm, er det kun for rør, eller er det med en eller annen form for varmekilde? Som du ganske riktig påpeker, må jeg jo ha en varmekilde. Det skal jeg selvsagt også med tiden. Slik jeg ser det, har jeg en mulighet for å legge vannbåren varme: det er når huset bygges (eller om mange år når gulvet skal byttes). Derfor tenker jeg at det er riktig å legge rørene selv om jeg i første omgang ikke skal koble dem til en varmekilde. Det blir nok en varmekilde relativt raskt. Kan da ta opp tråden igjen og bestemme meg for luft-til -vann eller vann-til-vann.

Ser nå at jeg har missforstått deg!
Trodde av en eller annen grunn du spurte om pris på betongarbeidet  ::)

Rørene koster ca 20-30kr/m2 så for 100m2 vil det bli ca 2-3000kr, men så må du ha fordeler, sirkulasjonspumpe, elkassett(varmekilde på ren strøm) ++ som kommer på ca 10-15.000kr
Så totalt bør du komme langt med 25.000kr i materialkostnad.
Nedlegging av rør etc bør ikke bli mer enn 20.000kr (40 arbeidstimer).

Så om du er litt prisbevisst når du kjøper inn materiell (dvs ikke kjøp fra rørleggeren som skal ha 200% påslag på materiellet) så tror jeg du klarer deg med 50.000kr, eller 260kr/m2.


MEN!
Vær obs på at varme i betong er ekstremt tregt, så noen form for nattsenking eller andre kreative varmestyringer ikke vil lønne seg økonomisk..
På en annen side sparer det deg for 10-20.000kr i styresystemer ;)

Jeg har bevisst valgt å legge det i lett konstruksjon (betong/bjelkelag->isolasjon-> vannbåren varme ->gulv) fordi jeg vil ha mulighet til rask temperatur regulering, men dette koster meg nesten dobbelt så mye i materialkostnader.