20,951    43    0  

Oppvarming av nytt hus, hva??

 136     Åre     0
Hvilken oppvarming velger man til et nytt hus idag?
Hus på ca 200 kvm over 2 plan pluss en leilighet på ca 60 itilegg.

Vil gjerne ha noen tips og kanskje en estimering av priser?.

   #1
 170     Lier     0
Vannbåren varme driftet av v/v varmepumpe.
Energibrønn: 60-80.000
Varmepumpe: 70-90.000
Nødvendig utstyr og arbeid i bygget (rør, termostater ++): aner ikke men antar fra 500/m2

Rundt omkring 300.000 kan være et tall i ditt tilfelle.

(svært stor amatør på området)
Signatur
   #2
 557     Sørlandet     0
Huset her (250kvm fra 1952, etterisolert++) blir/vil bli varmet opp med luft/luft varmepumper, et par panelovner og en vedovn.

Totalt ca 20.000,-

Vil gi noe høyere strømforbruk enn en v/v vp, men man får mye strøm og ved for 280.000...
   #3
 194     0
I mine øyne er det første du må ta stilling til om du ønsker gulvvarme eller ikke. Hvis ikke er luft/luft-varmepumpe et godt valg. Dersom gulvvarme har du valget mellom vann eller el kabler. Vannet kan varmes opp på veldig mange forskjellige måter.
   #4
 354     0
Godt poeng fra ElComp. Et annet spørsmål er jo om økonomi spiller en viktig, meget viktig, eller uviktig rolle.
Jeg tror jeg ville hatt to luft/luft-pumper i et slikt hus (litt avhengig av rom-løsninger, selvfølgelig), men passet på å plassert de slik at de ikke blir til sjenanse (trappeoppgang, f.eks.), og så ev. spedd på med noen panelovner. Gjerne med sentralstyring (sparer litt, samt at du får litt støtte fra Enova). + ev. vedovn i tillegg.

Hvis du ønsker gulvvarme, så er jeg mer usikker. Jeg vet heller ikke om gulvvarme har så mye for seg i et hus med gode vindu uten luftespalter over. kaldraset er dermed så og si borte, og ev. kald trekk langs gulvet er normalt ikke tilstede på samme måte som i eldre hus med luftespalte over vindu og vindu med U-verdi på over 2-tallet.

Husk at dagens hus er såpass godt isolert at varmebehovet er lite sml. med hva det var før. En investering på 300.000 vil nok aldri lønne seg rent økonomisk i et nytt hus med god isolasjon og gode vindu.
   #5
 3,997     Oppland     0
gulvvarme stanser ikke kaldras, til det er temperaturen for lav. Derfor kan du si gulvvarme egner seg enda bedre i et hus med gode vinduer enn gammle.

Gulvvarme er komfort og estetikk.
Panelovner og L/L varmepumper er i mine øyne skjemmende og fører til ujevn varme versus gulvvarme.
Fall heller ikke for myten om at moderne hus har varme gulv fordi de er godt isolerte, de er riktignok bedre enn hus fra 30-tallet uten isolering, men varme/lune er de slett ikke. Jeg merker godt forskjellen i de rommene jeg ikke har gulvvarme på vinterstid, selv om romtemperaturen er rundt 20grader. Flis og laminat føles direkte kalde ut uten gulvvarme.
   #6
 2,018     Strømmen     0
Bygger nytt nå... to varmepomper luft/luft... varmefolie i alle rom med parkett..
lavtbyggende varmematte under flis...
Signatur
   #7
 354     0
Prosjektet til "elby" høres økonomisk gunstig ut. Hva koster det å legge varmefolie pr kvm? Og hvor mye skal disse isolere (teoretisk sett)?

   #8
 3,997     Oppland     0
Hva koster varmefolie i alle rom? 750-1000kr/m2 ink arbeide?

Vannbåren varme og elektrisk gulvvarme koster mer eller mindre det samme dersom du må ha andre til å legge det ned og montere. varmekabler/folie du ha elektriker til å gjøre, VBV kan du legge selv, og dermed har du muligheten til å spare noen titalles tusen kroner om du er litt handy.

Elby driver vel egen elektroforretning så det er ikke så rart han har valgt elektrisk varmefolie.
   #9
 354     0
Etter det jeg har hørt, så koster vannbåren varme en god del mer enn el-kabler. En må huske å ta med alle kostnader knyttet til vannbåren varme - ikke bare legging av rør.

Uansett så vil nok luft/luft-vp være det beste hvis en tenker økonomi.
   #10
 5,729     0
Dette har vært diskutert opp og ned for forumet her, og materialkostnad (når kjøpt fra nettbutikk) er ca. den samme og om ein antar ca. samme timeforbruk, kjem ein nokoenlunde likt ut eksempelvis med 100 m² i betong og da med elkassett for vbv.

Rørleggrar priser seg relativt høgare enn elektrikarar ser det ut som, så tilbud ein får er nok litt (eller mykje...) høgare hos rørleggar enn hos elektrikar, men egenkost (for firmaet) for begge alternativ er ca. den samme.

Og jo større areal, jo bedre kjem vbv ut, dette grunna ein del felles kost ein da får spredd utover eit større areal (fordelar, el. kassett, pumper & styring som fort utgjer 50% av kostnad).