3,041    6    0  

Oppvarming av returvann fra gulvvarmeanlegg

 1     Oppland     0
Jeg har bygd om et hus og har nå vannbåren gulv-varme med dobbeltmantlet bereder som varmekilde.
I det gamle huset var det vannbåren varme med radiatorer og en vedfyrt sentralfyr uten bruk av
akkumulator-tank. I denne var det også tappevannspiral.
Med tanke på veldig høye strømregninger så lurer jeg på om jeg kan sette inn igjen den gamle sentralfyren i systemet slik at jeg kan fyre med ved på de kaldeste dagene. Da tenker jeg på å koble fyren slik at den forvarmer returvannet før det går inn på den dobbeltmantlete berederen slik at kolben ikke kobler inn så fort. Jeg har skog og vedmaskin selv så veden blir billig i mitt tilfelle. Vannvolumet på sentralfyren er på ca 150 liter.
Noen som vet om dette lar seg gjøre?
Siste redigering: Sunday, February 13, 2011 9:11:48 PM av Sputnik

   #1
 80     Vestlandet     0
Med kun 150 liter magasinvolum må du fyre non-stop for å få effekt av dette.

Jeg har 1500 liter magasintank og den fyrer jeg opp en gang i døgnet nå når det er kaldt. Da fyrer jeg i 3-4 timer og varmer vannet fra ca. 40º til 70º C.

Men ellers er det ikke noe i veien for å koble til vedfyr Smile
   #2
 217     Asker     0
Enig med Blommeren over. Sett inn vedkjel + akkumulatortank. Gjør det helst før strømmen blir slått av rundt april måned pga historisk lav vannstand i magasinene. Da blir det dyrt å fyre med strøm!
Er det noen som anbefalte deg å fjerne radiatorene?
Jeg har en kunde i Tyskland som kjøpte pelletsanlegg av meg til sitt nye hus. Der har han installert både vedkjel og pelletskjel + solfangere på taket. I Tyskland er det helt vanlig med radiatorer i nye hus. Den enkle grunnen er at de regulerer raskt varmen i huset og de avgir strålevarme som oppleves som peisvarme.
Man kan altså holde lavere innetemperatur med radiatorer fordi opplevelsen av varme, dvs. strålevarme kompenserer for lavere temperatur.
Skjer det en lekkasje i gulvvarmeanlegg (huset holder lengre enn rørene), så er konsekvensen alvorlig.
I Norge anbefaler enkelte i varmebransjen å kaste ut radiatorer og installere gulvvarme. Noen skal jo også tjene penger...
Det man ikke tenker på er at det kreves hele 30cm isolasjon i grunnen for å sikre seg mot minimalt energitap. Man fyrer for meitemarken i stedet for kråka. Radiatorer er derfor mer energieffektive.
Et alternativ kan være pelletsbrenner i din sentralfyr men siden du har gratis ved ville jeg satset på vedkjel. Den bør være på ca. 40kW og da kjøres mot akkumulator for å få et bekvemt system.
Signatur
   #3
 3,997     Oppland     0
Hvor lang levetid mener du gulvvarmerør har da?
Det anbefales minst 15cm isolasjon mot grunn, men fra 20cm er det ikke mye å hente.

Men det spiller uansett liten rolle da det er krav til 20cm (eller U-0.15) isolasjon mot grunn likevel.

Radiatorer varmer opp mye luft, som fører til vesentlig høyere varme oppunder taket enn gulvet.
Gulvvarmen uligner dette, og kan i mange tilfeller gjøre at du kan senke innetemperaturen med 2 grader uten å gå på bekostning av komfort, og igjen spare ca 10% energi.
Gulvvarme avgir 60% av varmen i form av strålevarme (ref. Sintef).

Solfangere i kombinasjon med radiatorer er jo en særdeles dårlig ide siden solfangeren må jobbe mot mye høyere temperaturer.
   #4
 9,677     Kysten     0
Solfangerene gir jo lite i den perioden en trenger mye til oppvarming. Men i kombinasjon med vedfyrt eller pellets er det en grei løsning. Når det er slutt på fyring for sesongen tar solfangerne over forbruksvann oppvarming.
   #5
 3,997     Oppland     0
Men om du kan få solfangerne til å jobbe mot 25grader i steden for 45 så kan du få MYE større utbytte, spesielt i den perioden av året det er minst å hente.
   #6
 120     Fredrikstad     0
Normalt ville jo oljefyren stå etter primærvarme, som en spisslast.

Mulig det ville vært en grei løsning om du hadde satt en kw-begrensning på dobbeltmantlet beredern og tatt spisslasten med sentralfyren.

si at du har et behov på maks 10 kw på de kaldeste dagene, men kanskje sette begrensning på 6-7 kw, og ta toppene (3-4) med sentralfyren de kaldeste dagene. Viktig her at hvis man har oljebrenner med 2 steg, at den ikke går over til steg to, men holde seg til steg 1. På steg 2 flyr det mer suppe enn du vil tjene på det.

Bare pass på at tappevannet ikke blir for kaldt, bør minst ha en temp på 60 grader, og ha en tempheving 1 gang i uken til 70 eller høyere.

Signatur