81 856    181    10  

Pellets - en fiasko?

 358     Rælingen     0
Er det det? En fiasko altså? I følge dine pengers siste utgave har prisene på pellets skutt i været de siste årene, og tar bort den lille gevinsten det er(var) å ha pellets.
Har pelletsovn selv som følger med boligen jeg flytter inn i på Mandag, og kommer til å fyre med dette miljøvennlige brenselet. Investeringen i selve kjøp av ovnen er dermed noe forrige eier har tatt støyten for.

Har et fritidshus i Sverige og ser at prisen på pellets der er ca 50% lavere enn i Norge, fristende å importere selv. Nå er jo alt som har å gjøre med alternativ fyring billigere i Sverige men likevell. Hvorfor har ikke pellets blitt det som man trodde for noen år siden, nemlig et godt og billigere alternativ til strøm og/eller ved? Og hvorfor har prisen skutt i været?

Jeg ønsker også å vite om hvor folket kjøper pellets, og til hvilken pris?

  (trådstarter)
   #2
 358     Rælingen     0
De har pellets, riktig det. Fant nettopp en på Romerike som ser ut til å ha en grei pris.
   #3
 3 259     Akershus     0
Pellets blir ekstra miljøvenlig dess dyrere den blir for da har eierne enda mindre penger å bruke på ting som forurenser enda mer.

Har faktisk hørt denslags miljøargumentasjon. Så om pellets blir dyrere og dyrere dess mer miljøbevisst er du. Grin
Signatur
PH
   #4
 242     Oppland     0
Sammenlignet med ved, er pellets lite miljøvennlig, med tanke på den kraftige bearbeidingen og transportbehov. Som et alternativ til olje er det sikkert greit, men blir litt oppgitt når folk på bygda kaster ut vedovnen og erstatter den med en innretning som skal fyre opp latvisk pellets.

Bare et hjertesukk
Signatur
   #5
 22 352     Akershus     0
Er det bedre med latvisk ved?

En annen sak er å kalle ting miljøvennlig/økologisk/naturlig osv. Det er grader av alt mulig. Vedfyring, elektriske biler osv er ikke miljøvennlig. Det er bare mindre miljøskadelig. (Det kan sikekrt også diskuteres.)
PH
   #6
 242     Oppland     0
Hvorfor fyre med latvisk ved? Veden finnes rett utenfor stuedøra, og Norge gror ned med løvskog. Å fyre med lokal norsk ved er miljøvennlig. Alternativet er at løvskogen råtner, noe som gir nøyaktig det samme CO2-utslippet som hvis den blir omdannet til ved og brent.

At pellets må importeres henger sammen med at nesten ingen klarer å tjene penger på å lage dette lønnsomt i Norge.

Jeg mener det grenser til idioti når enova gir tilskudd til pelletsovner og varmepumper, men ikke til vedovner, som er det mest energiøkonomiske og miljøvennlige tiltaket vi har..
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 358     Rælingen     1
Det siste der kan jeg være enig i. Dog gir Oslo kommune støtte inntil 3000 for å montere nye rentbrennende vedovner.

Ang miljøaspektet bak pellet skal jeg ikke begi meg inn på hvordan dette fungerer opp mot bearbeiding og transport osv. Ser at dette går rimelig greit i Sverige der de produserer sin egen pellets, hvorfor vi ikke skal klare dette i Norge er for meg en gåte. Godt mulig forklaringen på høye priser ligger akkurat der, nemlig produksjonskostnader, men når man ser at prisen har steget ca 20% på meget kort tid må man lure litt likevell. Godt mulig den norske kapitalistiske tankegangen har slått inn for fullt her også som på alt annet, og som gjør alternativene dyre og lite interessante.

Hadde det stått en vedovn der hadde jeg kjøpt ved, og ikke byttet ut til pelletsovn. Men nå står den der, og for meg handler det litt om komfort også. Det å kunne fylle på 1 gang pr døgn, og justere natt- og dagsenking. Dette får man ikke gjort med en vedovn. Ovnen blir stående og pellets blir kjøpt inn uansett. Mulig fra Sverige og ikke Latvia:)

PH
   #9
 242     Oppland     0


Hvorfor fyre med latvisk ved?

Det importeres mye ved, og jeg tror Latvia er et av landene vi får den fra.


Klar over det. Skjønner bare ikke vitsen. Det har antakelig sammenheng med at nordmenn er for late til å lage ved selv.
Signatur