8,401    23    0  

Planlegging av nytt varme og ventilasjonsanlegg

 219     Arendal     0
Jeg driver å planlegger å bygge hus, og skal gjøre mitt for å være miljøvennlig tenkte jeg =)

Jeg lurer på hvordan jeg kan kombinere mulighetene best mulig. Huset skal forsåvidt bygges av Leca Isoblokk 350. Jeg skal bygge ca 20 moh, og 100 meter ifra kysten, samt at nærmeste nabo er brønnborrer. Han kan sikkert hjelpe meg å grave frem kildevann hvis det er mye å hente på det. Også lurer jeg da på hvilke løsninger jeg kan bruke, og kombinere. Vil jo da ha en varmepumpe som bruker kildevann, og varmer opp friskluften fra ventilasjonsanlegget. Lurte også på om det er noe butikk i, og i tillegg muligheter for å kjøre varmtvannet fra VVB igjennom en radiator el. i ventilasjonsanlegget for ytteligere varme der?

Hva finnes av løsninger her? Har egentlig ganske dårlig peiling på dette. Og må jeg beregne en liten bod til å ha ventilasjonsanlegget stående?

Alle idéer verdsettes. Mvh Børre.

   #1
 769     Tromsø     0
Du burde bore etter grunnvarme. Denne varmen kan du utnytte til oppvarming via en varmepumpe.

I stort sett alle nye hus som blir bygd nå er det satt av et teknisk rom der alt tekninsk utsyr er montert.  VVB, Vent.agg., sikringsskap/tavle, rør i rør skap, sirkulasjonspumper osv... 

Ta en titt her om du vil vite litt mer om boring etter grunnvarme
http://www.ivt.ntnu.no/igb/forskning/oppgaver/2002_gr2_bruk_av_grunnvarme_til_oppvarming_av_eneboliger_og_naeringsbygg.pdf


Lykke til    ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 219     Arendal     0
Ja det er jo en del av planen. Holder på å planlegge huset jeg skal bygge ned til minste millimeter, og skal gjøre alt av dokumentasjon selv Smile Må jo ha godkjenning på litt av hvert, men det går fint =)

Var jo borring etter grunnvarme jeg mente når jeg sa kildevann. Kildevann er vel Imsdal det kanskje?

Men takk for tilbakemelding, skal kikke på linken Grin
  (trådstarter)
   #3
 219     Arendal     0
Kikket på det vedlegget ditt nå, og der så det ut til at grunnvarme ikke tjenes inn i løpet av levetiden, så hva er da poenget?

og hvor stor er forskjell på virkningsgrad fra luft-til-luft og vann-til-luft varmepumpe?
   #4
 160     0
Dersom dette huset skal bygges på Sørlandet (Arendal), og tomten er solrik kan du også vurdere solvarmeanlegg, som er det mest miljøvennlige som finnes. Huset kommer uansett til å motta rikelig med gratis solinnstråling, så hvorfor ikke utnytte noe av den til eget varmesystem  Wink.

- Du trenger et tilgjengelig areal på 15-25 m2 relativt sydvendt, enten på fasaden eller tak.
- Du trenger et varmelager med pumper og teknikk i teknisk rom. Disse kommer ferdig montert fra fabrikk.
- Tilleggsvarme kan enten være el, eller du kan bruke en varmepumpe for ytterligere miljøprestasjon.
- Systemet avhenger av lav systemtemperatur på varmeanlegget, altså gulvvarme (evt. vegg- eller takvarme)

I nybygg vil godt designede solvarmeanlegg kunne oppnå 7-8000 kWh solvarme per år, eller 30-50 % soldekningsgrad. Dette gir en tilbakebetaling av investeringen på typisk 5-6 år. Enova har nå også endelig innført investeringsstøtte for dette.
Signatur
   #5
 846     Gran     0
Bygg lavenergi hus!
17-18 watt pr kvm.
Bruk en varmepumpe som er egnet til Passivhus/lavenergihus. ala Dexel und weiss pumpe. som også henter energi av brukt inneluft.
Monter en slik oso varmegjennvinner og solfanger anlegg.
Bruk lav temperatur vannbåren veggvarme som du også kan benytte som kjøling i oppholdsrom og bruk gulvvarme på bad og vaskerom o.l.

slik ville jeg ha gjort det hvis jeg skulle ha bygd nytt hus.
  (trådstarter)
   #6
 219     Arendal     0
@Bjøro:
Tomten er vel så nær maximalt solrik som man kan få den på sørlandet Grin men solvarmeanlegg, da tenker du på solcellepaneler regner jeg med. Men hva bruker jeg denne strømmen til? Er det 230V jeg får som kobles inn på anlegget etter strømmåleren, eller kobles de til en varme-dings? Eneste med det er at jeg ikke syntes store solcellepaneler på taket er så pent, men det er jo helt klart mulig, har mye plass på taket til dem. Teknisk rom et allerede med på tegningen :)

@Bio-Tech
Lavenergi-hus, har jeg egentlig noe valg? De nye forskriftene sier vel at jeg må bygge lavenergihus, og det skal jeg jo også. Hva er forskjellen på en varmepumpe beregnet til passivhus? Veggvarme høres ut som et snodig forslag, har jeg ikke hørt om før engang. Å få varmen nedenifra er vel det idéelle mtp. varmespredningen i rommet.

Jeg tror jeg kommer til å installere væske/vann varmepumpe med boring i fjell, da jeg får borejobben til kompispris. Har kikket på noen løsninger med kombinert VVB og Varmepumpe for væske/vann, men jeg ble ikke veldig klok på det, og det er så altfor mye på dette området jeg ikke har kunnskap om. Men å ha 4 store solceller på taket kan gå i en symmetrisk formasjon, to stk på hver side av kvisten, så blir det kanskje litt fancy og også økonomisk Smile Hva er levetiden på slike store solceller, og hvordan monteres disse? utenpå taket regner jeg med, eller kan man få dem innfelt så de går i ett med "tegla på tåga"?

Takk for tilbakemeldinger =)

EDIT: Alpha InnoTech sine systemer er det jeg har kikket på, men ble ikke så mye klokere...
   #7
 846     Gran     0
Hei.

Vi tenker på solfangere ikke solsellepaneler dette har ikke noe med strøm å gjøre.
Solfangere er varmekollektorrør som varmer opp vann som igjen varmer opp hus og forbruksvannet. noen typer kan du felle inn slik at de går i ett med taket.

Nei jeg tror ikke de nye forskriftene er ikke Lavenergihus. disse har jeg ikke satt meg inn i så jeg kan ikke svare helt sikkert.

Veggvarme er det som mest økonomiske og desidert best varmespredning og mest komfortabelt. Les herhttp://en.variotherm.at/en/01_news/012_faqs_07_strahlungsaustausch.php
det er masse lesestoff om dette her http://en.variotherm.at/en/01_news/012_faqs.php
og du kan se på våre nettsider som er noe forenklet utgave.
Vi leverer både lavenergi vannbåren gulvarme, veggvarme og varmelister. Og radiatorer og viftekonvektorer.
Vi kan godt prosjektere varmedistribusjons løsningen for deg.
en Anbefalt løsning og en tradisjonell løsning hvis du ønsker det.


Levetiden er lengere enn inntjeningstiden eller så hadde de/vi som drivere med dette aldri klart å fått solgt dette.


   #8
 777     0
Selvsagt hadde dere klart å få solgt det, det handler jo om komfort også. De klarer tross alt å selge både Audi, BMW og Mercedes...
   #9
 160     0
Det er riktig som Bio-Tech sier at jeg selvsagt tenker på solvarme, hvor man bruker solfangere til direkte til oppvarming av vann. Dette er det eneste som er økonomisk interessant per i dag, da solceller for strømproduksjon er vesentlig dyrere og har langt lavere effektivitet.

Man trenger da en noe større tank for det vannbårne varmesystemet, slik at man kan buffre opp solvarmen. Gjerne 1000L - 2000L for en stor enebolig.

Veggvarme som nevnes her, skal visst også fungere helt glimrende. En kollega av meg har kombinert gulv- og veggvarme i sin bolig, og han har god erfraring med den opplevde varmefølelsen fra rommet med veggvarme. Konstruksjonen blir lettere og rimeligere, og det er lettere å installere dette ifm. rehab av eksisterende bolig. Selve varmeoverføringen skjer uansett i form av langbølget stråling, så følelsen av at varmen "bør komme nedenfra og stige oppover" trenger man ikke bekymre seg over. Men gulvvarme er nok likevel det klart mest brukte (var vel rundt 50 % av alle nye eneboliger i 2008 som valgte vannbåren varme ifølge nyeste statistikk, og av disse valgte nesten alle gulvvarme (rundt 45 %)).
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 219     Arendal     0
Men denne solvarmen din, kan ikke den bli et problem på vinteren mtp frost eller kaldere vann da?

Tror nokk veggvarme utgår, ighvertfall hvis jeg skal benytte meg av lecavegger innvendig.