(trådstarter)
   #21
 72     Sogn og Fjordane     0
Fint oppsett A-I.
Førde er vel meir riktig.
Men korleis blir reknestykket du kom med her med en v/v løsning?
Så langt haller eg litt mot l/v da det ser ut som effekt er minimal i forhold til at eg må til med borring.
35A er vel lite ja. Har 69A på garasjen men det e "no good".
Sikringsskapet blir ordna opp samtidig da dette er skrusikringer, legger da opp 3 fase inn til huset og videre til fyrrom.

   #22
 123     0
Her er det samme med V/V, jeg har anslått middel temperaturer i Førde, jeg har ikke tabellene tilgjengelig for middeltemperatur og dimensjonerene utetemperatur. Mer nøyaktige beregninger utføres heller i en annen sammenheng, disse er da kun ment som opplysende.

Med 10års lånetid så lar anlegget seg nedbetale innenfor denne perioden, de første årene er da ikke så gode siden jeg har brukt rett armortering, med konstant annuitet så blir det mer behagelig.

Konkluksjonen blir vel at L/V eller V/V de lar seg nedbetale innen en rimelig periode begge teknologier.
Væske/Vann, Luft/Vann eller Luft/Luft - VV.jpg - Alpha-InnoTec
Væske/Vann, Luft/Vann eller Luft/Luft - VV øk.jpg - Alpha-InnoTec
Signatur
   #24
 123     0
Hei Bio-Tech,

Ja strømprisen vil variere, merker meg at du venter deg danske priser, vel ett søk på nettet sier jo noe annet: Strømprisen fortsetter å falle ifølge NTB

Når jeg begynte med varmepumper for snart 20 år siden kostet 1 kW/h kr 0,45-0,50 inkl. overføring, jeg fant fort ut at spekulasjon om strømprisen var lite lurt.

Årsvirkningsgraden på varmepumpene finner du på beregningene.

Som du sikkert vet så leverer ikke varmepumper turtemperatur på 80, og i samme åndedrag, så sant en ikke har Pre-Radiatorer så holder en returtemperatur på ca. 50C hos de aller fleste. Alternativet er å gjøre som Bidda, erstatte noen radiatorer med en fancoil.

Men!! Det er meningsløst å drive med modifisering av det tekniske løsninger for å spare penger uten først å redusere behovet for kW/h i bygningskroppen. Når da slike tiltak er utført så viser det seg ofte at en lavere temperatur til radiatorer gir tilfredsstillende komfort.

Jeg er absolutt tilhenger av Bio, vi leverer mange varmepumpeanlegg som er forberedt og/eller koblet med vedovner med vannkappe for overføring opptil 15 kW.

Jeg synes at den enkelte må gå flere runder med forskjellige leverandører og teknologier og deretter forsøke å sette opp sitt individuelle regnestykke.
Signatur
  (trådstarter)
   #25
 72     Sogn og Fjordane     0
Ser at du har reknet varmevann i tillegg til Oljen men dette er varmet med olje så dette vil ikke stemme.
Etter det eg har kommet til vil en L/V gi meg en besparelse på ca 50.000 etter 10 år men det er uten renter i forhold til olje.
   #26
 3,575     buskerud     0
jeg kom jo fram til at fyre med strøm ved og luft luft pumpe var uten tvil billigst, men glemte fullstendig bort komfort og tryggheten om enkel fyring uansett vær.

Så jeg gikk fullstendig av skaftet og gjorde mitt livs tabbe og rev ned hele skiten.  

DET blir sannsynligvis billigere enn oljefyring, (vel hvis olja fortsetter å stupe i pris, så blir det vel ikke store forskjellen, selv om strømprisen er lav, pumpes jo bare nettleie opp)

men sånn jeg tenker nå hadde jeg gladelig betalt 10kr litern for oljen og beholdt sentralfyr inntil jeg kunne erstattet den med noe bedre.

Det, og jeg hadde heller betalt 150000 for varmepumpe og brønn enn å bruke 50000 på luft luft og peis.  Å bli kvitt litt rør og mekk i den tro at livet og huset skulle bli bedre var iallefall dumt( hadde en del stopp og service behov på fyranlegget mitt desverre)  veier fortsatt ikke opp ulempene med de andre løsningene.

Bunn og grunn, ja, jeg tviler på utenlandske strømpriser her framover.... det er krisemaksimering, noe jeg er drivende dyktig på.

Dette likte ikke jeg å lese idag iallefall "oljeprisen skal rase til 30 dollar" ::)
http://e24.no/olje/article3281925.ece

og på samme dag, litt lenger opp på siden, "oljerally opp mot 80 dollar til jul og høyere"
http://e24.no/boers-og-finans/article3282437.ece






  (trådstarter)
   #27
 72     Sogn og Fjordane     0
Woodbear
Har lest dine tråder og forstår at du angrer på din ide. Holder med deg der i at det ikkje var heilt bra å fjerne anlegget.
Ideen om Luft luft var vel egentlig min far som kom opp med og denne var eg skeptisk til i utg punktet da vi har hatt en vinter i huset her med oljen og fått kjenne at sentralfyr er fantastisk. Dama støtta jo denne da ho har et større ønske om nytt bad Smile
Min tvil ligger på om et vann/vann system vil spare meg de 30-40 tusen ekstra dette systemet vil koste. Pluss at eg sleppe å borre med alt av ekstra arbeid dette er.
Trur nok at en l/v løsning vil gi meg ekstra strøm med max 12000 i året etter det eg kan lese frå andre og ifølge de eg har kontakta.
En l/l med alt vil fort gi meg iallefall 20000 ekstra kanskje over det og...
Har dessuten en utleige del som det må settast inn en ekstra innedel i ellers vil det bli masse strømbruk på oppvarming der og.
Usikker på ka forbruk eg vil ha med en v/v pumpe. Vil tru max 10000(?)

Ser vi 10 år fram med dagens priser vil det bli slik

L/L: Min 200000 i forbruk
L/V: CA 120000
V/V: CA 100000

En mange som spår auke i strømprisen, dette veit vi ikkje men en ting er vel bra sikkert og det er at den ikkje går ned.
Oljen har vel rekordlavt nivå idag men koster uansett 7 kr/l som med mitt forbruk blir rundt 25000 i året.
Konklusjonen min er at eg sparer med L/V og V/V i lengda men no er jo det store spørsmål kva merke og om L/V er bra nok her.
Har en tråd her på forum som går på dette med merke av L/V pumpe og denne går eg gjennom no etterkvart.




   #28
 3,575     buskerud     0
må vel si at luft luft ikke er så veldig langt unna i komfort, jeg testa min ned til -7 iallefall for å se effekt og lyd, og jeg kjente ærlig talt ikke noen forskjell der egentlig.
Verre blir det nok ved -20, men da får jeg vel hive ei kubbe i peisen.. ikke akkurat drepen det heller.

Men angrer hver dag, så det er bra du ikke gjør det samme :D 
   #29
 777     0
Om du har råd så kjøper du v/v systemet og slutter å regne på det. Det er helt klart den raskeste veien til sjelefred. Hver gang du får strømregning vet du at den er så lav som overhode mulig uten å begynne å rote med solfangere og vindmøller :)

Hvordan bor du i forhold til soltimer? Hadde neppe vert noe gullkjøp slik høsten har vert i år, men i snitt skal den spare deg 50% av varmtvannet på ett år. Har ikke fått mitt anlegg i drift enda, så kan ikke gi noen erfaringer rundt virkningsgraden av det.

Så lenge Norge skal eksportere strøm vil strømprisen være lavere enn i Europa. Unntakene kommer ved tørre kalde vintre der vi må importere strøm og i slike perioder vil strømprisen i Europa være høy.
  (trådstarter)
   #30
 72     Sogn og Fjordane     0
Akkuratt no står valget på Thermia Atria 10ES (9,1 KW)
Dette er en L/V pumpe.
Effektfaktor (COP) innkl pumpe og vifte står til 2,6 (uteluft / vann fra kondensator: 7/45 grader C)
Intressert i fleire tall som kan sammenlignes.
Slutte å rekne på det er uaktuelt uansett system, ikkje fan av å bruke mellom 100 og 200 tusen uten å vite ganske sikkert kva eg får.
Har 3 vedovner i huset og "gratis" ved, rekner med vi overlever en kald vinter også.

Over til et spørsmål om oljen: Kor mange KWH kan du rekne på 1000L olje?
Ser at mange tenker 1000 liter olje=7000Kr som igjen vil gi 21.000KW ved varmepumpe da cop er 3 og KWpris er 1 KR.