107    4    0  

Valg av varmekilde

 5     0
Hei,

Prøver å høre her for å få litt inspill :) 

Jeg sitter med en "leilighet" på 175 kvm der vi nå skal bygge på rundt 25-30 kvm ekstra. Dette skal være bad og vaskerom. Har lagt ve den tegning. 

Vi ser samtidig på hvordan vi kan pusse opp 3 soverom samtidig (2 barnerom) med varme i gulvet for å en fremtidsrettet og mer behagelig innetemperatur. Har en samboer som er veldig kald av seg og holder på å fryse ihjel nå 

Vurderer litt å gå for en vbv løsning, og etterhvert utvide denne etterhvert til flere og flere rom. I første omgang ønsker vi gulvvarme i nye delen med bad og vaskerom og de 3 soverommene, men utvide til stue og kjøkken etterhvert når vi bytter gulv..  I kjelleren er det fellesboder og garasje så det er forholdsvis gulvkaldt. 

Det er også endel til som ikke vises på tegningen stue med kjeller men der er det allerede gulvarme med strøm. På sikt vil gå for vbv der også eventuelt. 

Noen som har noen erfaringer med lignende? Tips & Triks mottas med takk. 
Må uansett kjøpe ny varmtvannstank og med vbv har jeg forstått at dette kan være kombinert. 


Valg av varmekilde - Screenshot 2023-01-19 at 12.47.58.png - EspenI

   #1
 70     0

Hva tenker du som oppvarming av gulvvannet?

det er "nada" besparelse om en ikke bruker tidsstyring, ved å varme vann med el, da kan du like godt gå for varmefolie der du trenger.

Men om du tenker alternativ oppvarmingskilder, så kan dette ha noe for seg:

-peis med vannkappe (ser du har tegnet inn en peis, da bør du ha god tilgang til billig ved)
-Solfanger? dette kan godt kombineres med vedfyrt varme, spørs på hvor i landet du befinner deg
-Luft/vann pumpe?

Væske/vann pumpe - Kongen av varme, men definitivt ikke mot lommeboka ved installasjonstidspunkt.


Hvor nevenyttig er du som person? For vannbåren varme sparer seg raskest inn om du er i stand til å gjøre deler av installasjonsarbeidet selv (legge rør etc.)

Jeg er i samme fase (har renovert og bygget på), skal straks til å få koblet opp og startet anlegg. For oss ble det en liten merkostnad med anlegg over varmekabler, men tror vi skal klare å komme ca ut i null over 25år med tanke på dagens el-priser. Viktigst for oss var tanken på komfort, siden det brenner litt i lommeboka/budsjettet akkurat nå.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Takk for svar Smile Skal samtidig renovere taket her og da kommer til å ha solcelle anlegg på taket. Kunne da vurdert solfanger istedet... Vurderer også noe vindopplegg. Har sett at luft til vann pumpe nå er meget dyrt. Tenkte på det først i tillegg.

Peisen er eksisterende i gamle delen og brukes mye nå, har veldig billig vedtilgang. Men tror det ville vært for mye jobb kanskje

Blir kanskje vanskelig å regne hjem dette da - kanskje mer fornuftig og og legge varmekabler på bad og varmefolie/varmematter i soverom. Tror ikke jeg har kapasitet eller kunnskap til å gjøre mye selv. 
   #3
 70     0
jeg ville ha prøvd å få inn dkt850 inn i tråden her for noen tanker, siden hans tråder om solvarme har vært en fryd å lese.

Det finnes mange flotte peiser med vannkappe som kan settes inn hvis en trenger litt ekstra guffe på varmeproduksjonen i vintermånedene, så det skal du ikke være redd for. Enova har noe tiltaksbonuser for denne type utstyr også.

Så ikke avskriv alt enda, litt om hvor du holder til i landet hadde hjulpet for videre vurdering.
Det er noe annet å holde et hus inne på finnmarksvidda med solfanger kontra kristiansand i skjærgården.

Kunnskap til å legge vannbåren varme trenger du ikke mye av (om du bare tenker rørlegging og ikke kobling), men kapasitet må man ha.. Ellers så kommer alt til å koste. Akkurat likt som elektrikkeren gjør
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Takk for svar.. Holder til ved Sandvika i Bærum så nærmere Kristiansand enn finnmarksvidda. Vi har greie solforhold -- vestvendt tak.

Vi bygger på sammen med naboen over oss.. Han har lagt vbv så har vært og tittet der så noe kan man gjøre selv sikkert ja Smile