9,755    20    0  

Vannbåren varme, vannkappe og strømbrudd

 17     Akershus     0
Hei.
Jeg må rive opp gulvet, og tenkte da at jeg likesågodt kan tilrettelegge for vannbåren varme. Huset er lite, 53 kvm på ett plan. Utfordringen er at vanntilførselen er et 100 meter Isoterm-rør, som ligger på fjell. Jeg har bestilt termostat med føler, som vil virke som en frostsikrer. Såfremt det er strøm, vel og merke. I praksis betyr dette, at om strømmen går, og blir borte lenge nok, så fryser vannet før det kommer inn i bygningen. (Frost kan også være et problem ved streng vinterkulde, under -25C.) Hvordan kan dette løses? Null strøm, null vann hvis minusgrader. Null vann, null fyringsmulighet (vannkappe krever vann).

   #1
 4,374     0
Hvilken løsning er det du har tenkt på den ovnen med vannkappe?
Jeg har tilgode å se noen som skal ha kontinuerlig vanntilførsel. Normalt fyller du opp varmeanlegget og siden
tettes rørene og det samme vannet sirkulerer. Så selv om strømmen blir borte så vil varmeanlegget normalt ha nok vann.
Problemet ditt blir heller at du mister sirkulasjonen siden sirkulasjonspumpene vil stoppe uten strøm.
Dette kan løses med å kjøre dem på et aggregat ved langvarige strømbrudd.
  (trådstarter)
   #2
 17     Akershus     0
Hei, og takk for svar!
Jeg kan ikke så mye om dette, men tenkte meg en løsning som vil inneholde vedovn/peis med vannkappe, og etterhvert også solfanger. Fire kretser (bad + sov/entré + stue/kjk + innkjørsel) og tappevann. Etter hva jeg (mis)forstår, så må vedovnen ha en nødstrømløsning for å sikre nedkjøling mot eventuell overopphetning. Dette vil vel da kreve tilførsel av kaldt vann? Som jeg ikke har tilgang på, dersom vanntilførselen er frosset og jeg A) er uten strøm til isotermrørets varmekabel eller Cool det er grisekaldt á la vinteren 2009/10 og varmekabelen ikke klarer jobben (strøm eller ikke strøm). Da vil jeg ha et problem, vil jeg ikke? I og med at jeg ikke kan fyre pga fare for koking og at vannet i systemet jo før eller siden vil bli kaldt?
   #3
 4,374     0
Vannet i Isotermledningen vil ikke fryse momentant, jeg er sikker på at du har tappevann så lenge etter et strømbrudd at fyringsanlegget får kjøla seg ned.
Isotermledningen min er lagt dypt slik at det ikke skal være nødvendig å bruke strøm hele vinteren. Jeg anbefaler å legge den på frostfritt om mulig, eventuelt isolere over den.

Du får sjekke opp om det virkelig trengs kaldt rennende vann for å forhindre koking ved strømbrudd.
Det høres ikke logisk ut for meg. Det skal jo ikke kunne gå lykt til h.... om strømmen går og vannet fryser.

En annen ting er om det kanskje hadde vært fint med et lite aggregat for å kunne benytte fyringsanlegget selv ved strømbrudd.
  (trådstarter)
   #4
 17     Akershus     0
Røret ligger åpent i terrenget. Skogbunn bestående av lyng og mose. Isolasjonsmatter til tross; vannet fryser, og det tar ikke veldig lang tid midtvinters. Og er det ikke sprengkulda som fryser til røret, så er det det årvisse tre-velter-og-tar-med-seg-strømledning-i-fallet, ett eller flere steder på linja. Det kan med andre ord være noen døgn med vaklende strøm- og/eller vanntilførsel her. Prinsippet med nedkjøling v.h.a. vanntilstrømning, står å lese på flere nettsider som omhandler vedovn/peis med vannkappe. Jeg har da forutsatt at det må være "frisk tilførsel av kaldtvann". Stemmer ikke dette, så skal jeg være den første til å trekke et lettelsens sukk. For problemet mitt er ikke evt manko på tappevann, det kan jeg alltids hente i dunker hos snille folk uten frosne vannrør. Problemet er at jeg da ikke kan fyre, og dét kan bli kkkkaldt!
   #5
 678     Bergen     0
Slik har jeg forstått dette:
Dersom du fyrer og strømmen går stanser den normale sirkulasjonen mellom ovn og tank. Dette kan løses med nødstrøms løsning. Dersom ovnen overopphetes åpnes det for at tappe vann kjøler ovnen og oppvarmet tappevann går ut i sluk. Dersom ovnen ikke blir kjølt ned med tappevann øker trykket og sikkerhetsventilen åpner. Da må du fylle på mer vann i anlegget ditt før du starter det opp.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 17     Akershus     0

Det må da være bedre å bruke pengene på å få gravd ned vannledningen??


Om så hadde vært mulig, så ville det da også blitt gjort. Men hvordan dét skulle bli mer lønnsomt enn planlagte løsning, er meg en interessant gåte Wink Uansett, på sikt blir det nok borret etter brønnvann her. Men siden lottogevinsten lar vente på seg, må man ta én ting av gangen. Da er det logisk å begynne der man kan spare penger. Og, med stadig hyppigere forekomst av ekstremvær, som igjen velter trær, som igjen kapper strømtilførsel, som igjen fryser vannledningen ved minusgrader, så er det greit å være sjølberga.
   #9
 615     Øvre Eiker     0
Hva med en nødstrømsløsning basert på et bilbatteri og en omformer som sørger for riktig spenning for sirkulasjonspumpa? Et vanlig bilbatteri burde kunne drive en sirkulasjonspumpe i ganske mange timer. Da vil du fortsatt kunne miste tappevann ved kombinasjonen av langvarig strømbrudd og kulde, men vil kunne fyre og holde huset varmt.

Skikkelig tøft hadde det vært med en stirlingmotor som dro sirkulasjonspumpa. Da ville ovnsvarmen drevet pumpa og jo varmere ovn, jo raskere sirkulasjon. Men for tiden er det ikke så lett å skaffe en passende stirlingmotor til en fornuftig pris.
  (trådstarter)
   #10
 17     Akershus     0
Joda, nødstrømsløsning er et "must". Men det var ikke helt det jeg lurte på, da. Svaret fra Reodor løste gåten. Sterling-motor, du... Det hadde vært saker Grin Ser forresten at www.kakelugnspannan.com skriver at et bilbatteri kan drifte deres system et par døgn. Antar det er drift uten ekstern akkumulatortank.