(trådstarter)
   #11
 171     0
Vedovn i stuen føler jeg man må ha.....detter er for kosen sin del og er jo ikke den største investeringen.

Etter  ha leste mange tråder her inne har jeg kommet frem til at man legger vannbåren varme i nye hus.
Når det gjelder valg av energikilde føler jeg det er mange ulike synsnpkt, noe som gjør det veldig vanskelig å velge......

Er det noen som har vannbåren varme og peisovn. Tenker IKKE å bruk peis ovn til å varme opp vannet.

Er det nødvendig å legge vannbåren varme i 2 etg?


Borrer man et eventuelt energihull før grunnarbeidet starter, eller gjør man seg helt ferdig med grunnarbeid/betongarbeid??

   #12
 123     0
Hei,

Om du vil ha vedovn i stuen så bør du satse på en av de nye med vannkappe (selv om du sier at du ikke vil ha det!) så du kan overføre energi til det vannbårne varmeanlegget. Vedovner avgir fort 7 til 14 kW, det behøver ikke boliger av ny standard. Da er det bedre å lade 2/3 av denne energien over til en enkel akkumulator til den vannbårne varmen som da brukes over natten. Denne kan kombineres med varmepumpe som da står stille mens det fyres. Da får du både varme og varmtvann fra vedfyring.

Vannbåren varme i 2 etg? Spørs hvor du bor, på sør/vest-landet er det ikke noe behov, indre østland/nord-norge, ja, det koster så lite i forhold til å angre etterpå.

Brønnboring kan være noe ordentlig gris, bor før du bygger!

Lykke til!
Signatur
   #14
 3,575     buskerud     0
ganske mange som legger vannbåren varme i nye store hus, småhus er det egentlig meningsløst økonomisk, men fett  komfortmessig.  

Har  hatt gulvarme med kabler i kjeller rom i rekkehus fra 99 som jeg bodde i før jeg fikk meg 70talls mareritt av et hus...  de kablene var så og si nesten aldri på siden tempen i soverrom ble ulidelig rimelig fort bare noen hadde på en pc der...

Nå har jeg kun gulvarme på bad, og det holder. Hadde muligheten til å legge i 2 store kjellerom nå, men gadd rett og slett ikke. Unga gir nemlig F... de sitter i stoler og spiller data der uansett hehe.

Men det har blitt noe man må ha fordi, man alle andre har det, litt som at rimelig mange satt inn oljefyrer på 70 tallet. ....  

Men man kan si hva man vil om radiator anlegg, har hatt, i blokk og i huset fram til i vår, mitt anlegg imponerte meg ikke, og er ikke alene om å syns det.

Men skal man ha gulvarme i en hel etasje, som er hoved etasje. Dvs der en  går en del rundt, dvs.  kjøkken, gang, stue, så hadde jeg ikke vært i tvil, vannbåren og ikke el.  En del ulemper med el kabler og overoppheting osv.

Så skulle jeg bygd nytt hus nå, skulle det enten blitt vannbåren varme med full pakke, borehull osv, eller peis, panelovner og varmekabler kun der det er flis.. avhening av hus størrelese og pris...  

Men det skal sies, i et nytt nesten passiv hus, med gulvarme i alle rom, varmepumpe osv du får mye utgifter når du bygger, men du får mye komfort, knapt fyrings utgifter eller varmtvanns kostnad hvis man har mange barn... så du kan si, det kosta litt mere, men billig i drift, og høy komfort

   #15
 123     0

Må man ikke hfyre hele tiden for å holde anlegget med varme??


Både ja og nei, en ved/pellets fyrt vedovn/peisinnsats er slik at den overfører ca. 2/3 av varmen til det vannbårne anlegget, den fungerer kun når en fyrer og klarer seg med en relativt liten akkumulator 600-1000 liter. Når akkumulert varme er brukt opp så dekker en varmebehovet med annen kilde, eks. varmepumpe eller elektrisk kolbe.

Ett kjeleanlegg derimot fungerer slik at en akkumulerer opp energi for flere dager ved mildt vær og kanskje for ett døgn om vinteren. Dette reguleres med antall ilegg, akkumulator blir da kanskje 3000 liter. Bakdelen med disse anleggene er at der er plasskrevende, men de som har dem er vanligvis veldig fornøyd.

Har du tilgang til gratis ved så blir det ikke rimeligere, kombinert med energi fra naturen.
Signatur