2 228    9    3  

Varmepumpe eller Panelovn?

 1     0
Hei, sikkert vært en god del spørsmål her inne, men ønsker å få så relevante svar som mulig i forhold til vår situasjon Smile

Vi har en bolig på 158kvm bruksareal, det er greit med oppvarming 1 etg nede (varmekabler) men ingen ovner. i 2 etg, kaldt.. Rommene oppe er på henholdsvis 19, 8, 8 og 12kvm. Det er litt tett mellom veggene, men er gipsplater så må evnt feste panelovn med gipsskruer (er det OK?)

Hva ville dere anbefalt ift oppvarming av huset? Varmepumpe eller Panelovn? Hvem kan jeg eventuelt spørre om råd/anbefaling som har fagkunnskap som kan vi meg ett godt fasitsvar? Ser ikke ut til at jeg kan finne noen gode svar på dette.

Ser frem til deres erfaringer og råd! Smile

Varmepumpe eller Panelovn?

  • Varmepumpe
  • Panelovn


   #1
 2 741     1
Antar at det som er aktuelt er luft-luft VP. De gir støy og trekk, sammenlignet med panelovner. Skal varmen fordeles over flere rom er det adskillig enklere og mer fleksibelt med flere panelovner enn å fordele varmen fra én VP til de ulike rommene etter hvilken temperatur man ønsker i hvert enkelt - det er slett ikke sikkert at du vil ha alle like varme.

Men vil du ha lavest mulig strømkostnader kommer VP vesentlig bedre ut. De gir som regel også jamnere varme over rommet - det avhenger selvsagt av hvordan panelovnene plasseres. Jeg vokste opp med panelovn under vinduet og leksepult foran vinduet, slik at ovnen nærmest sto inne i ei kasse: Det ble bakerovn på føtter og legger, under bordplata mens det enda var kaldt på fingrene over bordplata Smile ...

Det var et ekstremt tilfelle, men tenk likevel over plasseringen. Panelovner på veggene begrenser møbleringen: Du får ikke plassert en seksjon på den veggen. Setter du en sofa foran ovnen hindrer det fordeling av varme og sofaen kan bli altfor varm. Med mindre du får satt inn en veggboks akkurat der du skal montere ovnen, og får den fast tilkoblet, har du ledninger og plugger, som er skikkelig irriterende for rengjøring. Det ser ikke pent ut, heller.

Sjekk også maks overflate-temperatur: Min barndoms panelovner kunne bli så varme på enkelte deler at det var ubehagelig å komme borti. Det aller meste i dagens marked er vesentlig bedre, men sjekk etter for sikkerhets skyld. Med VP har du aldri noen slike problemer.

Med rett type VP kan du bruke den til kjøling om sommeren. Noen synes dette er svært viktig.

Hvis du ikke er redd for investeringer er naturligvis en grunnvarme-VP (borehull eller jordsløyfe) og vannbåren varme i golvene det aller beste: Støyfritt, trekkfritt, usynlig, like effektivt i tretti minusgrader som i to. Golvvarme er i seg selv langt mer behagelig, og energisparende. Men investeringen blir vesentlig høyere - så mye høyere at du ikke har sjans til å spare det inn på strømregningen, om du så blir boende i huset til du blir hundre år. (Ihvertfall når vi snakker om et eksterende hus der du må legge golvene på nytt - regnestykket blir litt annerledes i et nytt hus, når du har det med fra starten av.)

Det er ikke noe entydig "Alternativ X er best!" - alt avhenger av hva som er viktig for deg: Stillhet, frihet fra trekk, fleksibilitet, investering vs. driftskostnader, mulighet for kjøling, aversjon mot ledningskaos, ... Jeg er mer støy/trekk-allergisk (ergo mer skeptisk til luft-luft VP), samtidig vil jeg beskytte meg mot høye strømkostnader (ergo positiv til VP).

Du får sette opp en liten tabell med alle de ulike faktorene, for hvert alternativ, tildele pluss- og minus-poeng etter dine preferanser, og se hva som ender opp med høyest poengsum.

Og: Ja, det er helt OK å feste panelovner i gips.
   #2
 5 333     Tromsø     1
Hvis rommene oppe er soverom, ville jeg gått for en panelovn i hvert rom. Så kan de som vil ha det varmt på soverommet skru den på og stille termostaten på over 20, mens de som liker å sove i kjølig rom kan la vær å skru den på.
Signatur
   #3
 5 111     Sørnorge     0
Sitter med akkurat samme problemstilling i "nytt" hus. 5 soverom/kontorer i 2. etg som er kalde, mens det er varmt nede. På sikt er planen vannbåren varme i gulvene.

Kan det være en idé å montere L-L-VP i trapperom nede? Vil den da lage varme som stiger opp, mens støyen holdes unna soverom og kontor?
   #4
 1     1
Hei
Vi har fulgt med på byggebolig i lang tid og synes det er flott at det gis gode råd og tips også om bruk av panelovn som varmekilde eksempelvis i denne tråden:)

BEHA har levert et betydelig antall av alle panelovner i norske hjem de siste 100 årene. Produktene er kortreiste - det vil si produksjonen foregår på vår egen fabrikk i Lundedalen i Porsgrunn. Er du i nærheten er dere hjertlig velkommen til en guidet tur i produksjonen.

Varmepumpe eller panelovn - ja takk begge deler Smile Begge har gode egenskaper som avhengig av hvilket rom som skal varmes opp og tilgjengelig budsjett avgjør hvilken løsning som velges.

En panelovn er ikke en panelovn. Våre nye panelovner leveres med egenutviklet wifi løsning. Dette kan redusere fremtidige energikostnader for oppvarming med 10 - 15%.

Signatur
HSt
   #5
 25 803     Lillestrøm kommune     0
Med dagens/fremtidige strømpriser og redusert energi forbruk så bør en ha LL varmepumpe som grunnvarme så kan en spe på med varme fra panelovn der det er nødvendig. Her hos meg går varme fra varmepumpe i 1.etg opp åpen trapp til 2. og det er kun ved veldig kaldt ute at det brukes tilleggsvarme på soverom spesielt siden en ofte velger å ha det litt kaldere på slike rom
   #6
 1 577     Norge     0
Enig med Hst. En Mitsubishi som har to uavhengige spjeld kan varme to etasjer samtidig. Går utifra at stømkstnader er ett tema siden dere vurderer varmepumpe.
HSt
   #7
 25 803     Lillestrøm kommune     0
LL varmepumpe vil medføre at dere senker temperaturen litt på gulvvarmen og dermed får opp gevinsten av VP.
Hos meg står varmepumpe et stykke fra trappen og uten 2 spjel men det er selvfølgelig bare et pluss med 2 spjel

   #8
 767     0
Satte en ekstra varmepumpe i trappen opp til 2 etasje. fungerer veldig greit med at man får også noe varme ned i gangen, samt grei temperatur oppe. støy er ikke noe problem i det hele tatt.
bra å få litt sirkulasjon i luften også. lar den gå på kun vifte i sommerhalvåret.
kjølig fungerer dårlig sånn som den er plassert da den kalde luften har en tendens til å krype ned trappen.. Smile
det som kan være problem for noen, er kanskje att når man lukker døren inn til ett rom, blir det fort kaldere der.
kan vell være både positivt og negativt akkuraat det da.
   #9
 5 111     Sørnorge     0
I en U-trapp, hvor midten av U'en er yttervegg. Bør varmepumpa plasseres mellom kjeller og 1.etg eller mellom 1. og 2.etg?