#81
 190     Oslo     0
Hva i alle dager skulle stoppe en å bruke en hvilken som helst elektrisitetskilde til å drive en vv varmepumpe? Strøm er strøm.

For all del -. Jeg stiller bare et spørsmål ved hensiktsmessigheten. Hvis målet er å produsere varme/varmtvann, som det jo er i dette tilfellet, vil for det første investeringen i solcellepaneler langt overgå investeringen for en v/v pumpe. Så nettopp prisantydning på et panel for 1 kw til den nette sum av 40' SEK, på en svensk side. http://sfinxsolar.e-butik.se/
For det andre vil nok en vakuumsolfanger gi langt mer varmeeffekt både pr kvadratmeter solfangerflate og pr investert krone, fremfor å gå veien om solceller for å drive en varmepumpe som skal produsere varme.

Har selv en eldgammel oljefyr vi planlegger å kaste ut og erstatte med varmepumpe. Lengre tids surfing på det svenske varmepumpsforumet  har gjort at jeg helte mest mot V/V pumpe. Biddas prosjekt, og nå rapporten Strøm presenterte har styrket denne overbevisningen ytterligere. Har man først energibrønn, har man rimelig kjøling, bra COP gjennom hele året samt slipper problemer med å skjule en mindre vakker utedel som støyer ganske bra. Det er jo faktisk en god del som plages av støy fra l/l og l/v pumper, noe vi ikke ønsker å plage hverken oss selv eller naboene med.

En COP på 5,4 ved 21 gr.C er nok fint i Spania når man skal dusje mye, varme et pool eller noe, men neppe så relevant i Norge hvor årsmiddeltemperaturen de fleste steder er langt lavere.

   #82
 123     0
Som profesjonell aktør så er jeg ikke i tvil: energi fra berg, jord, sjø gir høyest effektivitet og besparelse og all erfaring viser tydelig at VV varmepumpene varer lengst når de er brukt rett.

LV varmepumper er noe rimeligere å kjøpe men gir alltid minst når en trenger mest, og som aalbork skriver absolutt mest når en overhodet ikke behøver det. Dog, en gjennomført LV varmepumpe vil gi en årsvarmefaktor på omtrent 3,0 brukt mot gulvvarmeanlegg. Levetiden for LV varmepumper er etter min erfaring rundt 15-20 år, jeg har sett flere eldre (+15år) LV varmepumper hos mine kollegaer i Tyskland og disse har vært i drift feilfritt.

Grunnen til at LV varmepumper brer så om seg er ofte at en ikke orker merarbeidet med katastrofeområder i hagen (ikke alle brønnborere tenker seg om), tomta er for liten til jordkollektor, dyben til fast berg er for mye etc.

Jeg har selv LV varmepumpe, ett helt vanlig standard AIT anlegg, men ville i grunnen legge jordkollektor, men da ombygde luft/luft varmepumpen jeg brukte som luft/vann varmepumpe avgikk med døden så tenkte jeg tilbake på hvordan det så ut rundt huset når jeg skiftet drenering og bestilte heller en ny LV fra fabrikken.
Det er ca. 60 meter til fast berg hvor min bolig står så brønnboring var mindre aktuelt.

Men får jeg muligheten på ett nytt prosjekt (hytte/hus) så er jeg ikke tvil, da blir det VV varmepumpe.  :)

Signatur
   #83
 10     Gudbrandsdalen-sør     0
Har lyst til å slenge meg innpå her litt.
Har ikke så mye greie på dette,men har ei Thermia Atria 10 ES LV. Har hatt den litt over ett år nå og har brukt 10500 kw på ett år. Bor sør i Gudbrandsdalen hvor det kan være temmelig kaldt. Var nede i -27 gr i vinter som var. Brukte da altså strøm til fyring og varmtvann for 8500 kr. Da spør jeg dere som kan litt om LV,VV osv. hvor mye mere kan man spare i direkte strømutgifter med VV vs LV pumpe? Kan man komme ned til bare halvparten eller.... i såfall vil man bruke bortimot 20 år på å tjene inn igjen det man ga mere for ei VV pumpe mot for LV pumpe. Jeg tviler på at man kan fyre så mye rimeligere med VV.
Det med fjernavlesing har vi hatt det i ca.4 år nå fra Gudbrandsdal Energi, det er lettvint og koster ikke noe mer enn normalt. Kw prisen er pr i dag på 26 øre pr.kw.
   #84
 777     0
Det "beste" for en slik vurdering er strengt tatt om du kunne funnet en måte å måle strømforbruket på varmepumpe og eventuell ettervarming med varmekolbe. Helst egne verdier for begge.

Jeg er derimot 99% sikker på at du ikke kommer til å tjene på å gå fra l/v til v/v. Den inntjeningen, eller "minste tap" på å holde seg varm, er helst ett tema når det skal være en førstegangsinstalasjon, eller hele systemet har tatt kvelden så man må inn med en større nyinvistering.
   #85
 3,706     Ringerike     1

.... i såfall vil man bruke bortimot 20 år på å tjene inn igjen det man ga mere for ei VV pumpe mot for LV pumpe. Jeg tviler på at man kan fyre så mye rimeligere med VV.......


Nå må du ikke glemme at du har vestentlig høyere service kostnader (utedelen på L/V over tid) og at når du må oppgradere/skifte ut må gjøre det med en betydelig høyere innvestering. Oppsummert  i en rapport her.
Signatur
   #86
 71     0
Her slenger jeg meg på!

Jeg bygde for 3 år siden og har vannboren i ca 215m2.

Første året varmet jeg dette via høiax sin dobbeltmantlede bereder. Koblet tanken på 7,5kw og dette var stort sett nok, men den lå nok i kuldeperioder mye inne. Kunne nok med fordel trinnet den noe høyere.

Strømforbruk, 28500kwt.

Andre året ble det studert og handlet. Valget ble Daikin Alterma 9,5kw (den største)
Denne koblet jeg opp mot min "gamle" høiax bereder. Dette sparte jeg en del kroner på. Hele anlegget kostet meg ganske nøyaktig 60000,- inkl elektro og rør. (dette utførte jeg selv)

Strømforbruk andre året 17500kwt.
Jeg kjører her separate målere på varmepumpen, både på hoveddelen, og det ekstra varmeelementet som er innebygget i althermaen.
Denne varmepumpen varmer opp hele huset mitt og forvarmer tappevannet med 6000kwt per år... Med 1 krone kwt så blir det 500kr pr mnd i oppvarming på huset...

Varmepumpen gjør jobben og vel så det. Skal jeg si noe negativt om alterma så må det være at styringen virker litt vel avansert. Håper ikke elektronikken "feller" pumpen før kompressoren tar kvedl!

Kostnaden med installasjonen er inntjent på under 5 år!
   #87
 123     0
Hmm.. Hva skal en si, jeg har selv luft/vann men ville heller hatt berg/jord men slik ble det ikke denne gangen. Kan ikke bore her da det er 60 mtr. til fast fjell.

Vi har kunder med boliger på 250m2 som bruker 12-13' kW/h med luft/vann mens andre tilsvarende boliger med væske/vann ligger under 10' kW/h.

Prisdifferansen mellom luft/vann og væske/vann er egentlig ikke så stor ca. kr 30-40' men så varer borehullet like lenge som huset og brukes på flere varmepumper.

Men, med hånden på hjertet:
Jeg har sett på 28 år gamle væske/vann varmepumper i full drift men jeg har egentlig sett ytterst få luft/vann klimavarmepumper som har vart særlig over 10 år i Norge. (klimavarmepumper = klimamaskiner som kan fungere som varmepumpe) I Tyskland har jeg sett 20 år gamle tyske varmepumper i full drift uten noen form for service.

Økonomisk vil en luft/vann varmepumpe lønne seg bedre, men erfaringer fra Sverige viser at de samlede utgiftene over 20 år med service etc. er lavere på en væske/vann varmepumpe. Men så har ikke Sverige hatt særs mange ekte luft/vann varmepumper i markedet men riktig mye "skrot"...

Uansettt uomtvistelig fakta er: væske/vann er uansett best når gradestokken kryper nedover på de blå tallene, da jobber luft/vann tyngre men gode luft/vann varmepumper gir utrolige ytelser.
Signatur

   #88
 997     0
Må man ned til fjell, ved vann/vann? er det ikke nok å komme ned til grunnvannet?
Signatur
PK
   #89
 4     Oslo     0
Har nettopp kjøpt et boligprosjekt som skal påbegynnes nå til jul:-)

Vi ønsker å installere varmepumpe og vannbåren varme i huset. Huset er på 3 etg. Hver etage på ca 75 m2. Huset er i Oslo øst 200moh ved markagrensa.

Spørsmålet da er jo hvilken varmepumpe skal man velge? Luft-vann eller væske-vann. Når men først bestemmer seg for type, så gjenstår jo merket og leverandør.

Fikk tilbud (muntlig) fra en rørlegger på 250.000 for hele pakka ferdig montert. Væske-vann, IVT pumpe og vannbåren varme. Synes vel at dette er litt mye penger på toppen av hele huskjøpet som ble dyrt nok.

Noen som har noen anbefalinger eller egne erfaringer/synspunkter å dele?

Alle svar mottas med stor takk
   #90
 3,706     Ringerike     0
Du må nok forvente opp i den prisen for komplett v-v VP og da er muligens ikke borehullet med? Legging av gulvarmen er kanskje med? Bygger du i nærheten av sjøen så du har milde vintre så kan en l-v vp også fungere godt, elles så er v-v vp å fortrekke.

Har du lest igjennom trådene som er på dette tema? Finnes mange av de som du kan øke kunskapen ved å lese igjennom. Søk og du finner.... Wink
Signatur