#61
 99     0
I forbindelse med att vi leverer EKOWELL vann-vann VP, formidler vi borring 200m hull komplett kr 51600x.mva

arnt:  du skriver:store deler av fyringssesongen ligger kollektoren høyere i temp en et borrehull.
Dette er ikke tilfelle og den er ikke bedre, på sommer kan den ligge høyere men på vinter når du trenger energi er det ikke uvanlig med -1 til -2 inn på pumpe.
Borehull er bedre, ett dypt nokk hull vil variere i temp. inn på pumpe eks. på kysten sommer +8 og vinter +2 og enkelte dager noe lavere.
En økning på 3°C inn på VP gir 10% mer kW og øker COP 0,34


På kurs/seminar nylig .....Innlegget kom fra en i BD.
Det er sant at kolektoren jobber i en stabil temperatur på ca 4 grader året rundt,
Da spør jeg meg om en luft/vann pumpe store deler av året ikke er mer effektiv

Det andre han sa var at han hadde opplevd at virkninggraden på mange borehulspumper falt dramatisk etter alt fra 5 til 10 år fordi det dannet seg et belegg på utsiden av kolektoren i hullet. Kolektoren måtte tas opp og rengjøres, en opperasjon som kostet mer en det pumpen hadde "tjent inn"

Att en fra BD kan si så mye sprøyt overrasker meg.
Kolektoren jobber IKKE i stabil temp.
Sjø er best og deretter borehull, forutsatt riktig dimensjonert. Det er på viinter du skal ha mye energi og da har Luft-Vann lav COP og du må ha tilskuddsvarme, strømmen dyrest, og fra 2011 skal alle ha fjernavlesning av strøm så da blir den dyr når det er kaldt.
Dette med kolektoren må opp har jeg skjekket med fagmiljøene og konklusjonen er: bare tull. Det vil heller ikke koste så mye å ta opp en kolektor med motordrevet opptaker. Og påstanden om att det koster mer enn pumpen har tjent inn betyr att han selger elendige varmepumper med dårlig inntjening.
Du får heller se på Europas mest effektive vann-vann VP fra EKOWELL

Signatur

   #62
 219     Arendal     0
Mye interessant å lese her. Jeg er vranglært opp til at vannbåren varme er tull og at varmekabler er best, men det er vel fordi jeg er utdannet elektriker og at jeg/vi blir påvirket av våre leverandører/grossister. Nå jobber jeg offshore, og har pratet en stund med en polakk om bord om oppvarming, og de kan det med å vri og vende på hvert øre, eller bruker de kanskje cent Tongue Han vil t.o.m. koble til trimsykkel, hehe.

Jeg skal bygge et leca isoblokk 35cm hus, dvs 0,16W/m2 eller hva det er, ideelt, så det er bra isolert. Det blir to hele etasjer på ca 120-130 m2. Jeg bor ved sjøen, 100m ifra og 20 moh, men jeg er ikke sikker på om det er like populært å legge en sløyfe ned til vannet på fellesområde, og jeg ser på det som en mekanisk utsatt del av installasjonen. Dessuten (tror) kan jeg få borret et hull ned i fjellet for en meget hyggelig pris.

Hvor dypt må jeg gå, og hva er diameter på hullet?
Finner jeg sjøvann der nede (gjør vel det)?
Hva slags materiale er sløyfen laget av?
Hvilken pumpe kan anbefales? Effekt og merke.
Hva slags ventilasjonsanlegg kan anbefales for sammenkobling.
Hvor mye bygger sløyfene som legges i gulvet?

Jeg kunne tenkt meg en modul med innebygget varmtvannstank for en grei familie, og kanskje kjølefunksjon hvis det ikke koster mye ekstra. Helst en med høy driftsikkerhet. Vet ikke hvilke andre finesser som kan være praktiske å ta med. Skal forøvrig ha vedfyring i huset også, men ikke basere meg på bruk av denne...
hmk
   #63
 311     0
Når dere samenligner l/v vs v/v ER DET IKKE ÅRSMIDDELTEMPERATUREN SOM ER DET VIKTIGE.
bex
   #64
 4,293     Østlandet     0

Når dere samenligner l/v vs v/v ER DET IKKE ÅRSMIDDELTEMPERATUREN SOM ER DET VIKTIGE.



isteden for og skrike, kan ikke du heller si hva man skal fokusere på og hva du mener er viktig da?  greit man ikke er enig, men si hvorfor du ikke er det og,  blir ting litt enklere
Signatur
hmk
   #65
 311     0
fortsetter her.

for å forklare litt enkelt, en v/v vp som har 0C inn av borehull/kollektor vil ha tilnermet samme COP som en l/v vp med 7C ute temperatur.
forutsatt samme avgitt temparatur på varmside ;)

dette pga av at varmeovergangen melom luft/vann er vesenlig dårligere en ved v/v.
der v/v ligger på 2-3C mellom mediet og kollektor væsken vil en l/v vp ha 8-10c mellom luft/kuldemediet :)


har hatt en 33kw v/V vp i drift i vinter, 4*400m=1600m kollektor laveste målte temp inn -1,8C ;D
nå ligger inn gående temp på 8-10C og stiger bare utover sommeren ;)
i de aller fleste tilfeller er årsvarmefaktoren til vp bedre med kollektor vs borrehull.

de som har anledning til å legge en kollektor i sjøen bør ikke vurdere andre alternativer det er uten tvil  best :)

hmk
   #66
 311     0


Når dere samenligner l/v vs v/v ER DET IKKE ÅRSMIDDELTEMPERATUREN SOM ER DET VIKTIGE.



isteden for og skrike, kan ikke du heller si hva man skal fokusere på og hva du mener er viktig da?  greit man ikke er enig, men si hvorfor du ikke er det og,  blir ting litt enklere


i stede for å skrike, kan du heller ikke vente til jeg får skrevet ferdig Grin :D

snublet på legg til inlegg knappen Wink
   #67
 99     0

har hatt en 33kw v/V vp i drift i vinter, 4*400m=1600m kollektor laveste målte temp inn -1,8C ;D
nå ligger inn gående temp på 8-10C og stiger bare utover sommeren ;)
i de aller fleste tilfeller er årsvarmefaktoren til vp bedre med kollektor vs borrehull.

Mye bra hmk men du snubler når det gjelder borrehull, borrehull er bedre enn nedgravd kollektor.
Om temp. 1m ned i jorden holder +7 ubelasatet vinter (det er der du legger jordsløyfen) så stiger den med ca 2,3°C pr 100m så på 200m dybde har du 7+2,3+2,3=11,6.  Dette må helt klart bli bedre enn jord. Forutsetter selfølgelig korrekt dimensjonering.
På sommer blir jordsløyfen varmere men på vinter kaldere, og det er da man har stort energi uttak og behøver høy COP og kw ytelse.
Signatur

   #68
 190     1
>Enegis

Det du skriver om strømpriser er faktiskt direkte feil/løgn!

Det er et forslag fra NVE at alle skal være fjernavlest innen 2013 (ikke 2011), men dette blir mest sannsynlig utsatt yttligere 2 år. Altså 2015.

Det er heller ikke riktig å si at når man får fjernavlest så blir dette en ulempe for dem som har Luft/vann varmepumpe. Man har allerede et system i dag som "beregner" mer forbruk på vinteren (kalles JIPP), slik at strømselskapet får fordelt strømmet utover året. Jeg vil faktisk påstå at det vil bli bedre for de med Luft/vann pupmpe når det blir fjernavlest, for da slipper vi utregningen til strømselskapet som har god margin på sin utregning.

Dessuten er kravet fra NVE at fjernavlesning skal skje 1 gang per måned, og hvis strømselskapene legger seg på det intervalet blir det nesten likt som i dag, bortsett fra man slipper å lese av!
   #69
 99     0
Moby666: Verken direkte feil eller løgn, kanskje du bør moderere deg litt.
Litt sent svar men har vert på Nordiske Varmepumpedager 2009

Det var ett vedtak for noen år tilbake om att det skulle innføres senest 2012 (ikke 11, skrivefeil ), men ser nå att NVE foreslår en noe senere gjennomføring som du skriver.
Det er feil att avlesning skal skje 1 gang pr mnd. Men minimum hver 60min (datainnsamling månedlig), med mulighet for momentant avlesning.
At du ikke kan se att det er en stor bakdel med fjernavlesning for Luft-Vann får stå for din regning, når strømmen en kald dag i nær fremtid koster 1,5-2kr/kw tenker jeg du forandrer mening. Om det er 2 eller 5år til innføring betyr ikke så mye for en investering som har en levetid på 12-15år.

Om Sintef Energiforskning sine anbefalinger heter det bl.a. i rapporten av februar 2008 at
”Rapporten anbefaler mulighet for momentanavlesing av forbruk, timemåling av forbruk og registrering av avbrudd per kunde som en del av funksjonaliteten ved full-skala utbygging av AMS.”
”Videre anbefales å vurdere mulighet for ”struping av forbruket” (dynamisk sikringsstørrelse) som en hensiktsmessig måte for gjennomføring av rasjonering.”

Dette er å oppfatte som ”grunnpakken” som inngår i AMS og hovedoppgaven er å registrere energiforbruket hos sluttbruker, f.eks. energiforbruket per time, og overføre dataene til nettselskap via den valgte kommunikasjonsløsningen.
I tillegg til basisfunksjonene registrering, lagring og overføring av energiforbruk, kan strømmåleren utvides til å registrere andre data og hendelser, f.eks. avbrudd, spenningsavvik osv.
Å inkludere en styrefunksjonalitet i AMS innebærer blant annet at kunden kan motta informasjon om priser og forbruk, eller at nettselskapet kan fjernstyre enkeltlaster eller kurser hos den enkelte kunde.
Dette kan bl.a. avhenge av hvilken informasjon sluttbrukeren måtte ønske og hvilket medium som velges (SMS, eget display, PC e.l.).
5.3.3 Valgfrie oppgaver
Informasjon til kunde via display eller lignende
Mulighet for å velge differensierte kraftprodukter
Måling av lokal produksjon
5.3.4 Mulige fremtidige oppgaver
Overvåkning av spenningskvalitet
Rasjonering, f.eks. i en beredskapssituasjon
Registrering av jordfeil

Måleverdier skal lagres med den registreringsfrekvens (tidsoppløsning) som måtte bli bestemt av myndighetene. Registreringsfrekvensen må derfor kunne endres. Minste tidsoppløsning skal ikke være lengre enn én time (60 minutter).

Dersom forskriftsendringene blir vedtatt i løpet av 2009 vil det være naturlig at alle målere må være skiftet ut innen utgangen av 2013.
Målesystemet skal også:
c) sørge for at måleverdiene kan innhentes momentant av nettselskapet,
- Bedre info om strømforbruk og priser gir grunnlag for økt bevissthet og energiøkonomisering.
Signatur
   #70
 247     0
Hva bør man velge, vann-vann eller luft-vann?

Hvilke egenskaper har de forskjellige løsningene?
Har den ene løsningen muligheter som den andre ikke har?
Hva er beste løsning hvis man ser bort fra investeringskostnaden?