13,202    23    0  

VBV - Kombinere solfanger og peisinnsats med vannkappe

MBT
 145     Rogaland     0
Hei,

Vi vurderer ulike energikilder til huset på ca 320 kvm som skal bygges i Stavanger-regionen, og har lest mye bra på dette forum og ellers på nett om emnet. Av ulike hensyn vil vi legge vannbåren varme i huset.

Som energikilde har vi foreløpig konkludert med følgende oppsett:

- godt isolert akkumulatortank med el-kolbe
- peisinnsats med vannkappe
- solfangere på flatt tak (håper på lavest mulige slik at de ikke synes noe særlig)

Er det noen som kan si litt om dimensjoneringen på et slikt anlegg? Noen som kan si litt om omtrenlig investeringskostnad? Og er det noen som har direkte erfaringer med en slik kombinasjon? Andre ting vi må tenke på?`


Hilsen MBT  Grin

MBT
  (trådstarter)
   #1
 145     Rogaland     0

En annen ting: Vi skal ha to peisinnsatser i huset (en i hver stue/etasje), men er det mulig å ha begge med vannkappe og koble de mot akkumulatortanken? Hadde vært greit å nyttiggjort seg fyring uansett hvilken man benyttet.
   #2
 5,415     Langhus     0
Har ganske nøyaktig det oppsettet du nevner.
750 liters Dalatank (med elkolbe), 100 rør på taket ovn med vannkappe i stua.
Det kostet rundt 100.000 + montering.

2 vedovner i et TEK10 hus høres "overkill" ut for meg, men det er ikke noe problem å ha to ovner tilknyttet. Du trenger trolig noen ekstra enveisventiler for å være sikker på at sirkulasjonen går mot tanken og ikke den andre vedovnen.

For dimmensjonering, tja more is more??? med årets sommer kunne jeg sikkert hatt 200 rør... :)

Solfangere bør egentlig stå med omtrent samme vinkel som den breddegraden du er på, så 60'ish grader et sted. trekkes solfangerene litt inn på taket blir de jo ikke veldig synlige...
Signatur
MBT
  (trådstarter)
   #3
 145     Rogaland     0

Spennende at du har dette oppsettet. Er du fornøyd eller er det noe du ville ha gjort annerledes? Hvor mange kvadratmeter dekker solfangerne på taket?

Enig i at det er å overdrive om vi skal fyre i begge ovnene, men vi kommer til å bruke hver av peisene ved ulike anledninger og da er det greit at begge varmer vann - ikke minst for å fjerne den umiddelbare varmeeffekten i rommet.

   #4
 777     0
Med erfaring fra skikttank i 3 år nå, så vil jeg anbefale eget varmelager for forskjellige varmekilder.
Solfangere bør strengt tatt ha to varmelager i seg selv siden det fungere veldig forskjellig mellom overskyet og sol.
Så jeg ville hatt 1 tank for overskyet, og sørget for at den var veldig godt isolert mot varmekilder.
En tank for sol, som får vann fra den første tanken.
En tank for vedfyring som får vann fra sol-tanken. Her ville jeg også lagt inn en elkolbe (for de late dagene) og hentet vann til gulvet derfra.
I tillegg en helt vanlig 200l bereder til tappevann som henter vannet fra vedtanken.
   #5
 3,997     Oppland     0
3 tanker??? + VVB???
Da har man ikke mye fokus pä ökonomi i allefall..

Min tank har fungert helt ypperlig og solvarmen har sä og si dekket opp alle kostnader til varmtvann og varming av badgulv siden april.. Vinterstid blir det mindre ä hente sä da fär elkolben og vedovnen fylle pä med energi.
MBT
  (trådstarter)
   #6
 145     Rogaland     0

Vi har nå kommet til at det bli én peis med vannkappe + solfanger + el-kolbe.

Hvordan ser strømregningen ut for dere som har slike oppsett?
MBT
  (trådstarter)
   #7
 145     Rogaland     0

Etter hva jeg leser skal TEK10-hus ha et maksimalt forbruk på 120 kwt/kvm. For 300 kvm vil da det årlige oppvarmingsbehovet ligge på maks 35.000 kwt/år. Siden jeg bor på sørvestlandet så sier vi 30.000 kwt/år, eller egentlig vil jeg tro enda lavere, kanskje 20-25.000 kwh.

Hvor høyt vil strømforbruket være hvis jeg installerer peis med vannkappe (14,5 kW med en fordeling 70 % til lagring og 30 % til luft) der jeg fyrer 3*3,5 timer i uken = 10 timer i uken, samt har et medium stort (8-12 kvm) solfangeranlegg på taket.

Savner å se noen skikkelig regnestykker på forbruket etter tiltakene. Kan noen av proffene hjelpe?

   #8
 1,015     Revetal     0
Forbruket etter tiltak kan være svært todelt. Har sett alt fra økt til kraftig redusert ned til kun 4-5000kwt/år.

Noen installerer varmeløsninger med ønske om ekstra komfort og forbruk. De vil rett og slett ha tropisk temperatur i stua og tropisk regnskyll i dusjen og nyte den lenge.

For andre, og det gjelder de fleste, så går det fort litt "sport" i det. Bevisst bruk av energi og varme er det som ofte gir størst gevinst på forbruket, dernest hvor mye av dette som dekkes av sol og ved. Enkelte vil ikke bruke strøm til varme og oppnår det også enkelt ved å fyre litt ekstra.

Regnestykkene ift totalforbruk blir altså lett misvisende, men det du kan regne med er at denne kombinasjonen fint kan bidra med 10-20.000kwt/år

Det er heller ikke noen begrensning hvor mye varme som kan brukes i et nytt hus. Mange har det varmere og bruker mer VV enn hva de grensene legger til grunn for totalforbruk
Signatur
   #9
 81     son     0
Jeg har planlagt lignende anlegg, der vannpeisen står i gangen nede, og en annen vedovn i stua. Jeg vil anbefale at du ikke kobler peis nummer to til vannanlegget. Vedovnene i stua er mer til kos og litt varme når en er hjemme, og den trenger jo stadig påfyll av ved, så den gidder jeg ikke å ha vannkappe på. Peiser med vannkappe skal jo bare fyres skikkelig av og til med kraftig fyring, og vil ikke være så koselig der en ønsker peisen som "pynt" med brennende flammer.
   #10
 257     Sunnmøre     0
vedovner med vannkappe er ikke billige heller så jeg kan se. Bare den enkleste varianten på arnebergli.no koster ca 40.000 kr + ved google søk.

nexus Aqua ligger rundt 50.000 kr ved google søk.

http://www.arnebergli.no/Vedkaminer%20med%20vannkappe.htm

Med tek-10 hus som vi skal bygge, selv om vi legger inn VBV system, så ville jeg aldri fyre så mye med ved at kostanden ville kunne svare for seg, når jeg allerede bruker mye penger på en luft/vann varmepumpe.

Så vannkappe ideen har jeg slått fra meg.
Signatur