8,928    22    0  

VBV med dobbeltmantlet bereder eller Nibe 1245-5kw?

 171     Steinkjer     0
Vi bygger et såkalt lavenergihus, med byggestart nå like etter påske. Begynner å bli dårlig tid til å ta beslutningene, men jeg syns dette er et sinnssykt vanskelig valg.

Det vi har bestemt oss for er at vi ikke ønsker luft/veske da jeg syns prisforskjellen opp til et veske/vann system vs fordelene ikke forsvarer luft/veske. Men er det et alternativ å gå for ren el-oppvarming av vbv systemet? Sistnevnte krever en dobbeltmantlet bereder og ei pumpe, en kostnad på ca 30.000,-

Det jeg ser er at det skiller ca 120.000,- på det to alternativene i kostnader. Noe av denne prisforskjellen ligger i at dersom jeg satser på dobbeltmantlet bereder så legger jeg vbv rørene selv, kjøper systemet (stokker, styringer++) eksemepelvis gjennom buildahouse og sparer betydelige penger. Dersom vi skal borre krever rørlegger'n å gjøre alt.

Varmebehov ved direkte oppvarming og varmtvann er ca 15.000kw på hele boligen pr år.

Noen som kan sette dette i et perspektiv for meg som gjør valget enklere å ta?

Signatur

   #1
 9,677     Kysten     0
Jeg stod overfor samme valget. Dvs hos oss kostet det 150000 å få noen til å legge opp kun vbv inkl materiell mot dblmantlet vv bereder. Forskjellen på en tradisjonell oso og dblmantlet var ca 15-17000 og resten kom på 15000 fra Danmark. Energibehovet ditt er lavt så du må ha vv pumpe i mange år før den er innspart. Et annet alternativ er elkassett. Det er billigere.
  (trådstarter)
   #2
 171     Steinkjer     0
Slik jeg ser det har alternativene følgende fordeler/ulemper, kom gjerne med innspill...

veske/vann varmepumpe
+effektiv løsning som gir en COP på ca 4,5
+færre potenselle feilkilder enn luft/veske.
- avansert teknisk løsning med flere potensielle feilkilder enn dobbeltmantlet bereder.
- rørlegger tillater mindre grad av egeninnsats ifb vbv løsningen.
- høy installasjonskostnad.
- begrenset størrelse på varmtvannsbereder kan kreve en spissbereder.

dobbeltmantlet bereder
+ enkel teknisk løsning, få feilkilder.
+ økte muligheter til egeninnsats ifb vbv løsningen.
+ muligheter for å koble til andre varmekilder, eks: sol, gass, varmepumpe.
+ finnes løsninger med bra beredervolum.
+ lav installasjonskostnad.
- 1kw gir 1kw
Signatur
   #3
 1,015     Revetal     0
Det er svært vanskelig for mange å vite hva som blir den beste løsningen, både driftsmessig, energimessig, og ikke minst kostnadsmessig. Fasiten på hvor riktig valget var får du kanskje ikke før om mange år.

Det er også ofte store sprik mellom beregnet energibehov, og faktisk forbruk i nye hus. Har fortsatt tilgode å se eksempler på at energiberegningen i forkant har vært riktig. Det er til slutt dere som bor i og bruker huset som er den mest avgjørende faktoren på hvor mye varme og varmtvann som trengs.

Det er oftest snakk om hvilken energikilde som er best; El, Varmepumpe, Ved, Pellets etc etc. Det er fordeler og bakdeler med alle sammen, og hva som er best idag, og hva som er best imorgen vet vi ingenting om.

Uansett varmekilde så trenger du varme og varmtvann, og der er du inne på rett spor ift å velge en tank som sørger for begge deler. Du bør bare gå litt lenger, og sørge for at tanken er mest mulig fleksibel og riktig konstruert for å kunne tilkobles hva som helst av energikilder senere. Da er dessverre dobbeltmantlet bereder nokså ineffektive saker. De fungerer i praksis kun godt på kun EL.

Velg en litt større, godt isolert og bevisst konstruert akkumulatortank. Kjør første tiden på kun El-kolbe installert i denne. Velg en shunt-/varmestyring som senere sørger for å prioritere den varmekilden du kobler til, og som samtidig sikrer bokomfort og minst mulig energibruk. Installér energimåler på gulvvarmen og tappevannet for å få fasiten på hvor mye varme som brukes til hver ting.
Det er vesentlig forskjell på hvor økonomisk en varmepumpe blir om den lager mest varme eller varmtvann!

Legg gulvvarmen selv, og gjør det også så bevisst som mulig. Bruk noen ektra kroner av det du sparer på varmepumpe nå i første omgang på gulvvarmen ved å sørge for et så lavtemperatur og hurtigregulert gulv som mulig. Det vil du både få bedre komfort og spare energi på. I neste omgang vil du også kunne dimensjonere varmepumpen helt nøyaktig etter reellt energi- og temperaturbehov.

En varmepumpe som jobber på 10 grader lavere temperatur gir ca 30% høyere effekt/virkningsgrad, og det kan fort bety mange tusener spart på en mindre dimensjonert pumpe og ikke minst varige driftskostnader senere.

Lykke til med husbygging og valgene :)
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 171     Steinkjer     0
En får jo nytt svar for hver en spør, så en må bare prøve å trekke noen konklusjoner. Hva med Nibe 1245? Noen som har erfaring med denne, tenker da spesielt på 5kw utgaven som er i 230v-1fas...?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 171     Steinkjer     0
Avskrivningen på selve borrehullet er jo mye lengre, det har jo en levetid som overgår VP.

Satt å leste en sintef-rapport som hevder at levetid på en luft/vann pumpe er 8-15 år og en veske/vann minimum 20 år. Det må en selvfølgelig ha med i regnestykket.

En utfordring som gjør ikke gjør regnestykket til en veske/veske VP noe hyggeligere, er at de rørleggerne jeg har snakket med så langt er lite villige til å godta egenlevering av selve gulvvarmesystemet - de krever å levere komplett. Ser jeg her kan spare ganske mange tusen, eksempelvis ved å handle til buildahouse/topvvs/billigtvvs.se osv...
Signatur

   #8
 9,677     Kysten     0
Det er en del av regnestykke, helt klart. Så må du ta differansen mellom den prisen du får ved å legge selv og rørlegger sin pris inkl v/v. Om du klarer å spare den differansen inn på strømregningen er det jo greit. Hva sier rørleggere om du kommer i etterkant og ettermonterer v/v, da er det vel ok?
   #9
 1,015     Revetal     0

En utfordring som gjør ikke gjør regnestykket til en veske/veske VP noe hyggeligere, er at de rørleggerne jeg har snakket med så langt er lite villige til å godta egenlevering av selve gulvvarmesystemet - de krever å levere komplett. Ser jeg her kan spare ganske mange tusen, eksempelvis ved å handle til buildahouse/topvvs/billigtvvs.se osv...


Det er nokså naturlig siden prosjekteringen av både gulvvarme og VP da henger sammen. Installeres gulvvarmen først og du kan gi klare tall på hvor mye effekt, turtemperaturer, treghet etc så har sikkert ikke rørleggeren noe problem med å stå ansvarlig for å levere noe iht dette etterpå.

På andre siden så risikerer rørleggeren å få skylden for at du, for å spare penger, har lagt et gulv som krever høyere turtemp og større effekt enn hva varmepumpen som burde holdt, klarer å levere. Resultatet blir at du bruker mye mer tilleggstrøm på el-kolben enn forutsett og klager på VP og rørleggeren. Skjønner godt de ikke vil risikere dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 171     Steinkjer     0

Link?
Høres noe rart ut at det skal være så stor forskjell, hva var sammeligningsgrunnlaget?
Minimum 20år på en VP er en sterk påstand.


Ser husken svikter litt, det må ha vært denne og det er en Enova rapport:
www.enova.no/minas27/file.axd?ID=546&rand=8424925a

Side 76
luft/vann ca 15 år
veske/vann 20-25 år.

Men når det gjelder førstnevnte luft/vann mener jeg bestemt å huske å ha sett 8-15 år men finner ikke igjen grunnlaget.
Signatur