(trådstarter)
   #21
 557     Fetsund     0
Ok, jeg tenker slik at man får utnyttet overskuddsvarmen fra fyrrommet enda bedre hvis denne veksles med innluft til ventilasjonsanlegget.

Hvordan opplever du å leve med vedfyring ellers? Vi har tenkt veldig mye på dette og er klar over at investeringen ikke lar seg tjene inn med det første (pent sagt). Og når det er omtrent samme inverstering for varmepumpe+brønn så må man tenke seg om.

Det som er drivkraften er selvsagt det du nevner, at man har gratis ved (selv om noen her inne på forumet på død og liv liker å kommentere at det egentlig ikke er noe som heter "gratis ved") og at man kan gni seg i hendene når andre betaler to kroner for strømmen.

   #22
 124     Gol     0
Det er sikkert en fordel å på en eller annen måte utnytte overskuddsvarmen uten at jeg har erfaringer med det.
Jeg er godt fornøyd med vedfyring som løsning. Vi bruker rundt 1500-200 kWh i de kaldeste månene i året. Dette er vel stort sett belysning-vaskemaskin-tørketrommel o.l
Oppvarmet areal med vedfyren er ca 260 kvm.

Rasjonell utforing av fyrrom er viktig slik at man oppnår rasjonell håndtering av ved og her kunne nok jeg planlagt enda bedre. Pr i dag er det storsekk(paller) med ved som trilles inn i fyrrom vha jekketralle.

Siden jeg har bygd hus på ett småbruk lå en del av infrastrukturen allerede tilrette: Traktor, vedmaskin og skog.
Og siste med ikke minst: man må ikke føle det som noe ork å kappe en del ved. Har ikke regnskap over totalt vedforbuk enda, men vi ligger kanskje rundt 10-12 favn?? (Ved av ymse kvalitet.)
  (trådstarter)
   #23
 557     Fetsund     0
Ok, vi bor også på et småbruk med skauen utafor døra, så sånn sett er tilgangen tilstede.

Vi vurderer sterkt å komplettere med solfangere, for å slippe å fyre på de dagene hvor det er lite varmebehov. Ser for meg at det vil være verdt det..

Vi kommer til å ha 240 kvm med vannbåren hvorav halvparten i støpt plate og halvparten i trebjelkelag. Fyrkjele blir omtrent som din (50kw) og akk tank på 4000 liter.

Takk for alle driftserfaringer og tips Smile
   #24
 49     hordaland     0
Hei Vi har nå bodd 2 år i et nytt hus med balansert ventilasjon som ikke er tilknyttet fyrrommet i kjelleren.
Der vi har en Atmos 50KW og en tank på 6000l. Størrelsen på tanken gjør at vi fyrer 2 - 3 ganger i uka på det kaldeste. Kona liker det godt og varmt på badet så der er tempen 27 grader konstant. Siden mai har vi fyrt hver 14 dag (annen hver søndag) og har holdt tempen oppe hele tiden. vi har også forvarming av tappevann gjennom tanken. Denne siste fyringen har bare holdt i 10 dager. så nå må eg nok basere meg på fyre ofter utover høsten.  Vi holder ca 240 kvm oppvarmet. Vi bor i mildt klima nær Bergen.
   #25
 441     Sandnes     0

Mener du det selv om vedkjelen ikke skal gå kontinuerlig? Den blir fyrt i maks to ganger per døgn, vet ikke hvor lenge hver sesjon vil være.


Dette høres ut som en meget dårlig dimmensjonering av annlegget.
Max 2 fyringer pr uke er mer fornuftig.
Signatur
   #26
 846     Gran     0

Fyrrom skal fortrinnsvis  ha tilluftskanal direkte fra friluft med samme tverrmål som skorsteinen som er tilknyttet kjelen.
Når kjelen er tilknyttet trykkvann for nødkjøling, sørg for at det "ekstremt" varme vannet som kommer ut av kjelen blir ledet ut av huset i eget rør. Ikke tenk på å bruke sluk.
Har en kjenning som har en 5o Kw vedkjel, han hadde kun et tilfelle av Strømstans og automatkjøling. før han koplet på rør direkte ut til utendørs avløp. Hele huset ble fylt av steam, damp og fuktighet som tok lang tid å få tørket ut. Glem ventilasjon i et slikt tilfelle for det er store mengeder damp det er snakk om.

Jeg er nødt til å rette deg her. Det er anbefalt med det dobble. Forlite tilluft kan være direkte farlig med tanke på pipebran da fyrkjelen vil brenne surt. Vi har selv en kunde som har trodd de var smarte å tettet igjen tilluft fordi de syns det ble kaldt i fyrrommet. Det ente med pipebrann. Heldigvis ente det bra.
  (trådstarter)
   #27
 557     Fetsund     0
Jeg tar opp denne tråden igjen, fordi jeg nå skal i gang med å kle igjen teknisk rom og bestemme meg for om jeg skal ha avsug (bal.vent.) eller ikke.

Problemet virker å være at dette rommet (branncelle) må jo ha tette dører.

I utgangspunktet kunne jeg tenke meg å kjøre uteluft direkte inn i vedfyren (med rør helt til fyrens vifte) og avsug i rommet ellers. Men ettersom det da ikke blir tilført noe luft til rommet, så fungerer vel ikke det.

Hva er beste løsning?

1. Stor veggventil + avsug + tette dører
2. Stor veggventil + tette dører (ingen avsug)
3. Bal.vent + ventil direkte til vedkjel + dør med luftespalte (ikke godkjent iht til branncelle)

Vanskelig å se beste løsning her. Det er ulemper med å ha ei stor veggventil også, særlig når det ikke fyres.