4,846    3    0  

Bergvarme og Vann-Vann varmepumpe

 9     Østlandet     0
Vi har et hus fra 1980 som vi har bestemt oss for å installere varmepumpe i. Pr i dag er oppvarmingen elektrisk (noen panelovner, samt varmekabler på badene og i kjelleren) og vedfyring.

Jeg hadde egentlig sett for meg luft-luft varmepumpe, men mannen vil gjerne undersøke mulighetene for bergvarme. Jeg syns det er vanskelig å finne informasjon, derfor spør jeg her.

Jeg har skjønt at kostnaden blir på minst 150000 for boring, tilkobling, og selve varmepumpen, er dette riktig?

I tillegg må vi vel ha et system inne for vannbåren varme? Alle varmekabler i dag er elektriske, og vi har ingen radiatorer eller liknende. Da må vel alle gulv med varmekabler rives opp? Og nytt rørsystem for radiator legges inn i hele huset? Og må vi ha ny varmtvannstank?

Jeg syns det høres utrolig kostbart ut, og har vanskelig for å se for meg at dette kan være lønnsomt, sett i forhold til 23500 for en luft luft pumpe. Er det noen som har erfaring med etterinstallasjon av bergvarme? Grunnflaten på huset er på ca 90 kvadrat, to etasjer pluss (kaldt) loft.

   #1
 533     Romerike     0
Ja, 150000 er nok i minste laget også..

Dette vil nok aldri lønne seg, men komforten er bedre med en v/v løsning. Dette er det skrevet mange sider om her inne.

Kan også vurdere en luft/vann varmepumpe, vil nok bli noe rimeligere enn v/v.
   #2
 5,730     0
Ein v/v løysing i seg sjølv gir ikkje betre komfort, det er avhengig av korleis ein får ut varmen i huset.
Gulvvarme gir god komfort, men bruker ein viftekonvektorar eller radiatorer blir det mykje som l/l vp.

Først post på programmet er vel å estimere ca. kor mykje straum de brukar til oppvarming i dag, og utifrå dette sjå på ulike løysingar.
   #3
 83     Trondheim     0
Hus fra 1980 kan være så mangt. Jeg hjalp en slektning med å sette inn V/V og å legge gulvvarme og noen fan-coils for frikjøling sommerstid. Med "slektningpris" og god pruting på brønnen, havnet vi i området 170-180 000, men helårs kjølerom (frikjølt) varme og innfelte fan-coils, er ikke dette styggdyrt.
Resultatet ble at energiforbruket falt fra 40-42 000kW/h i året, til 12 500kW/h. Nedbetalingstiden gir seg selv, Komforthevningen er ubetalelig.
Legger til at besparelsen ikke skyldes VP alene, huset ble oppgradert med nye vinduer i flere rom, samt en del etterisolering.