272    13    19  

Bergvarme og varmepumpe til Borettslag på 3 blokker og 50 leiligheter.

 263     0
Hei!

Vi har i dag oppvarming av varmtvann i springen og til fyring, i fellesskap med et annet borettslag. De bruker en kjele som går på strøm og biodiesel.
Radiatorene og varmtvannet i springen er 2 separate "kurser". 

Vi kunne tenkt oss å koble oss ut av det felles anlegget og borre etter bergvarme og installere varmepumpe slik at vi får en lavere kostnad og det er selvfølgelig en bonus at dette er mer miljøvennlig Smile


Det er budsjettert med 1.000.000 til fyringsutgifter i år fordelt på 4000m2. I tillegg betaler vi 100.000 i året for "leie" av den andre fyren.
Hvor mye innsparingspotensialer er det her?

Hvor mye varme får man ut av bergvarme egentlig? Jeg har lest meg til at det står mellom 5-8 grader, men er ikke det ca det samme som er i springen? Det virker jo ikke som dette er veldig mye å spare på.

Er det vanlig at samme firma tar jobben med boring og installasjon av varmepumpe eller er det 2 forskjellige aktører?

Hvordan er det med enovastøtte på dette? 

Hvis noen andre har vært gjort dette så hadde det vært veldig interessant å hørt erfaringene deres Smile

TSt
   #1
 13 188     1
Det er jo varmepumpe som henter ut varmen fra bergvarmen. Kilden er ganskje gjevn temp og det er jo COP på pumpen som bidrar til gevinsten.  

Hvilken temperatur det oppereres med i anlegget vil jo avgjøre  en del hvor gunstig dette blir.  Jo lavere temp en kan kjøre på varme jo bedre er det for en varmepumpe.  Hvor stor andel biodisel det er eller om dette bare er for sikkerhet vil også avgjøre en del.  Hvor en befinner seg i landet også, dvs hvor dyr strømmen er så Tromsø og Oslo vil få forskjellige kalkyler i dagens marked.  

Med 50 leiligheter så er kost i dag i snitt 22 000 pr leilighet hvis en inkluderer leie av fyr. 

En fyr har jo lavere virkningsgrad så hvis en større del er fra dette er mulighetene til å spare større.  Men en burde klare å lage et regnestylle på hvor mange kWh det en betaler for er. 

Men jeg har vært med på å regne på anlegg der energi forbruket var så enormt med olje at det ikke ga noe indikasjon på hvor mye varme som trengtes.  Men det førte til at besparelsen ble eventyrlig. 

En kan også kontakte leverandører av bio energi anlegg.  Her kan en få tilbud på kWh pris ut i fra det antatte årsforbruket.  Kreves veldig høy tur temp for å holde det varmt så kommer slike anlegg gunstigere ut siden en ikke i samme grad taper på høy drifts temperatur.   
  (trådstarter)
   #2
 263     1
Tusen hjertelig takk for svaret!

Av de 22.000 pr enhet kommer all energien fra fyren. Så det lover jo godt Smile

Jeg tror vi ligger på rundt 70 grader i varmtvannet til springen og dusjen mens det er litt lavere på oppvarming.

Da vil jeg gå ut i fra at all tur-vannet fra fyren ligger på rundt 80 grader siden det er litt tap på veien og ikke
fullt utbytte i varmevekslerne. Og lavere temp på oppvarmingen siden forbruket er høyere der?

Jeg tror fyren i hovedsak går på biodiesel siden det ble veldig kaldt her da det gikk tomt for diesel, med andre ord kunne ikke strøm dekke hele behovet.

Røft regnet på dagens biodieselpris på 18 kroner literen og 9kwt pr liter effekt så blir 1 million ca 550MW, som da blir ca 11.000kwt pr boenhet i året. Høres dette mye ut til å være blokkleiligheter?

Jeg har kontaktet firma i dag og de skal komme å se nærmere på det. De mente besparelsene kunne ligge på 60-65% av dagens forbruk, hvis det stemmer så er det jo helt rått.


Skal prøve å få nøyaktige tall fra det andre borettslaget som drifter fyren...de er bare ikke så lett å få tak i..


   #3
 23 773     Akershus     1
Enkelt sagt, vannet ute i energibrønnen blir kaldere og vannet inne blir varmere med en varmepumpe. Det blir som kjøleskapet, frysedelen dyttes i bakken og radiatoren bak på kjøleskapet blir varmere.

Økonomien i dette er jeg usikker på. En vanlig varmepumpe liker seg best når jordtemperaturen er ca 7 grader og turtemperaturen til radiator er ca 40-45 grader.

Dagens trurvann er ca 80 grader og radiatorene tilsvarende små. Med lavere turvannstemperatur kan en få trøbbel med å holde varmen.

Bygger en nytt vil en ofte øke radiatoroverflaten ved å bruke gulvvarme, større radiatorer eller radiatorer med vifte.

En kan kjøre vp med høyere turtemperatur, men da funksjonerer vp mindre økonomisk. En kan bytte til større radiatorer,ev ved at en kjøper nyere større radiator for de største og så flytter de øvrige nedover til mindre rom og kaster den minste radiatoren pr leilighet.

Kort sagt, vp har er sparepotensiale, men en trenger en grundig prosjektering.
Signatur
HSt
   #4
 34 612     Lillestrøm kommune     1
Dere burde gå sammen med naboene å se på pellets vet borettslag i Oslo har dette

Høy temperatur varmt vann gir dårligere effektivitet på varmepumpe så dere vil miste mye i forhold til de som trenger varme kun til gulvvarme
   #5
 23 773     Akershus     1
Jeg ville i så fall undersøkt grundig. Fjernvarme prises nært likt med strøm. Det er ingen grunn til at ikke pellets også vil nærme seg prisen for alternativ oppvarming, dvs strøm.

Pellets representerer også løpende vedlikehold og forurensning. For å få prisen ned, må en kjøpe i bulk og ha lagringsmulighet.
Signatur
HSt
   #6
 34 612     Lillestrøm kommune     1
Det må være stort anlegg derfor Primært sammen med de andre
   #7
 3 672     Asker     1
At det er besparelse på OPEX er det jo liten tvil om. Men CAPEX. Siden vil bli betydelig på et slikt anlegg. Vi snakker jo om en betydelig størrelse varmepumpe(r). Hvor mange milioner er jeg ikke sikker på. Men ville ikke blitt overasket over et betydelig antall av de.
Signatur

   #8
 4 163     1
Varmepumper i borettslag lønner seg, ellers hadde man aldri greid å få disse prosjektene gjennom styrer og generalforsamling.

Det er nok relativt få, men dertil proffe, firmaer i dette markedet og disse leverer naturligvis fullstendig prosjektering på både teknologi og økonomi. Anbefaler TS å finne et eller flere av disse og få råd/tilbud.

Disse firmaene tar totaljobben fra prosjektering og grunnlag for generalforsamling til utførelse inkl borring og leveranse av utstyr og ikke minst serviceavtale i ettertid. Det kan også være et tema med solceller i en slik pakke... 
TSt
   #9
 13 188     1
På bioanlegg kan en kjøpe ferdig "varme" der leverandøren står for alt og en bare betaler for kWh. Men de må være store men er gustige når det kreves høyere temp enn varmepumper liker. Disse gir jo også uforplikende tilbud så greit å ha med mere enn en aktør til å vurdere behov.
   #10
 3 197     Vestlandet     1
Det kommer en ny ordning for deling av strøm, som er gunstig for borettslag. Den skal sikre at man kan fordele produksjonen fra solcelleanlegget ut på forskjellige målere (typisk hver boenhet) på eiendommen. Og dermed slippe å betale nettleie, elavgift og mva for denne strømmen. Denne andelen man får brukt selv, innenfor borettslaget, må brukes fortløpende innenfor den aktuelle klokketimen. Hvis man ikke har batteri da.

Fortsatt usikkert når endringen kommer, men den kommer. Regner med den vil gjelde også for etablerte anlegg. Noe annet ville vært tullete.