2,922
44
6
Bergvarmepumpe mot svømmebasseng
303
Vestfold
0
Hei,
Noen med svømmebasseng som bruker bergvarmepumpe til oppvarming? Min leverandør av svømmebasseng anbefaler luft/vann pumpe pga høyere cop om sommeren. Men til huset ønsker vi å bytte ut fyrkjele med bergvarmeanlegg. Har ca 220m2 med vannbåren varme i huset.
Noen me erfaringer her? Tenker det blir litt voldsomt med begge deler.
Noen med svømmebasseng som bruker bergvarmepumpe til oppvarming? Min leverandør av svømmebasseng anbefaler luft/vann pumpe pga høyere cop om sommeren. Men til huset ønsker vi å bytte ut fyrkjele med bergvarmeanlegg. Har ca 220m2 med vannbåren varme i huset.
Noen me erfaringer her? Tenker det blir litt voldsomt med begge deler.
Har luft/vann selv, ville vurdert bergvarme pga kjøling og vinter cop - men vi har ikke bassengfyring ennå.
Du tenker tilkoblingen mellom bergvarmeanlegget og
Svømmebassenget?
Litt usikker på hva hva valget faller på....
Ja.
Du trenger varmeveksler, sirkulasjonspumper, ventiler etc. Tipper rørleggeren tar omtrent samme som luft vann bassengpumpe som du kjøper og installerer selv.
Verdt å tenke litt på hva som gir best COP på huset også, særlig om du har radiatorer og trenger ganske høy temp (typisk for oljefyr). Luft/vann gir som regel dårlig cop når delta blir stor...
Det han sier er at med basseng på 36m3 så trenger man en voksen varmepumpe med dyp brønn, kanskje så mye som 300m. Dette pga energitiltakene. Han antyder en komplett installasjon på 300-350 tusen for varmepumpa, brønn og tilhørende rør/koblinger/arbeid, osv. I tillegg kommer det bassengspesifikke utstyret som jeg kjøper hos basseng leverandøren.
Jeg tenker at luft/vann varmepumpe dedikert til bassenget kanskje er mer fornuftig rent økonomisk (siden vi da kan ha en grunnere energibrønn og litt mindre v/v-pumpe), men da får vi samtidig en ny utfordring. Det blir enda mere utstyr som krever strømtilførsel, filtre, kjølemedium og annet som også koster penger, i tillegg til plassen det tar.
Synes det er vanskelig å finne ut hva som er riktig valg her, så jeg vil gjerne ta en diskusjon her om temaet.
Jeg har vannbåren gulvvarme overalt og kjører sjeldent over 45 grader tur-temp. Dette er en ren elkolbe og vi bruker vel ca 4000kwt i januar alene så her må det være mulig å spare noe tenker jeg.
I tillegg har vi en frittstående Mitsubishi luft-luft pumpe som hovedsakelig brukes til kjøling om sommeren. Huset vårt blir varmt!
Finnes det løsninger der vi feks kunne brukt en luft-vann varmepumpe i en slags splittløsning der den varmer bassenget og kjøler huset samtidig??? Mulig det er et dumt spørsmål, men der nå sånn jeg lærer best da 😂
Men å sette noen viftekonvektorer på brine ut av v/v før det går til brønnen vil kjøle.
Regner med det er det rent økonomiske du er ute etter som skal avgjøre valg av løsning, så da må du birnge på det rene hva hver installasjon koster.
1. V/V løsning
2. V/V+ L/V løsning.
Den som da har lavest driftkostnad er den du velger, om det er pay-back på 10-15 år.
Men, hvorfor skal det være dypere brønn? Er det helårsbasseng? Du skal jo ikke varme huset på sommer, så om det kun er sommerbasseng, så er det vell nok energi fra brønnen?
Akkurat dette kan jeg lite om selv.
Jeg tenker alternativene er å beholde elkolben på huset hvis jeg må ha L/V varmepumpe til bassenget. Tror ikke jeg kommer til å ha råd til både L/V og V/V men det er som du sier en økomisk vurdering som må gjøres.
Jeg er i kontakt med en arkitekt som skal tegne for oss, og da får vi svar på en del ting som blir førende for prosjektet. Blant annet hvor stort vi kan bygge.
Har begynt å forske litt mer på tilsvarende prosjekt selv. Har i dag et lite lekebasseng, 8m3, som varmes med en stokk dum bassengvarmer kjøpt på finn.no (15kW) og en Nibe F2120 12kW som står et stykke bortenfor.
Vurderer å kjøpe inn poolkit til Nibe samt en varmeveksler. Dimensjonering av varmeveksleren er foreløpig komplisert, ABK hadde lite erfaring da jeg ringte dem i sted. Foreløpig ser det ut som at jeg må overdimensjonere vesentlig, sannsynligvis 8-10x av det som står på spec for høytemp.
Ser på varmevekslere fra elecro, titan og rustfritt stål laget for saltvannsbasseng. De har en på 85kW som ser lovende ut. Problemet med lavtemp varmepumpe er at man får lav delta mellom primær og sekundærkrets, i tillegg til at vannet som skal inn i svømmebassenget gjerne skal være ganske varmt (varmt i bassenget og for å varme opp må man ha endel grader delta i tillegg). Tipper at jeg bør ha ca 40 grader på turvannet til bassenget, da må pumpa levere 55 grader delta til varmeveksleren for å få bra effektivitet.
Samlet sett taler dette for å bare droppe hele Nibe-prosjektet og heller handle inn en separat L/V yil 15-20k. Denne har innebygget varmeveksler og luksusen av å kunne levere vann på 40 og ikke 40+15 grader Men det betyr en boks til med vifte på plenen da...