180    10    0  

Bergvarmepumpe - Utskifting av eksisterende anlegg.

 8     0

Har i dag en 20 år gammel CTC EcoHeat 7.5 som spiller på siste verset.
Sitter å prøver å lese meg opp på nytt oppsett. Status i dag er nedsstøpt gulvvarme i begge etasjer (med parkett).

Har i dag et annlegg uten akku-tank, men det planlegger jeg å bruke denne gangen.

Akkutanken vil holde en utekompensert temperatur (30-40 grader ish)

- Varmepumpens sirkulasjonspumpe sirkulerer kontinuerlig gjennom akku-tanken og kompressoren starter ved behov for varme. Bør det være en temp-sensor i akkutanken, slik at varmepumpens sirkulasjonspumpe kun starter ved behov? Er dette evt mulig?

- 2 stk fordelere i henholdsvis hver sin etasje. Det vil i sommerhalvåret være lite/null behov for varme i kjelleren, så jeg tenkte å ha 2 separate turledere fra akkutank (altså ikke en splitt).

- En pumpe på hver turleder, som styres av f.eks Roth Controller (akyuatorer/termostater).

- Forvarming av varmtvann i en spiral gjennom akkutanken? Selv om akkutanken ikke er veldig varm, vil det jo øke kapasiteten på varmtvann en smule. Finnes slike akkutanker?

Hva tenker dere eksperter om opplegget jeg har skissert? Jeg har skrevet inn Thermia Calibra varmepumpe / ROTH, men kom gjerne med konkrete tips til VP / Akkutank / Styringsystem / osv.
Bergvarmepumpe - Utskifting av eksisterende anlegg. - Varmepumpe.JPG - JarlAndre

   #1
 5,737     0
Eit par kommenatrer.
Akkumulatortank vil ein ikkje ha i et varmepumpeanlegg da det gjev dårligare COP, eventuelt setter du den som volumforstørrer i serie med gulvarmen og ikkje i paralell og da kan du hive ut dei to sirkulasjonspumpene men mulig du må inn med bypass da varmepumpa liker å ha sirkulasjon hele tida da den stort sett måler turtemp. på vatnet ut frå varmepumpa.
Om du ikkje kan styre noko fra ein tempgiver i tanken treng du den ikkje, men det må du sjå på pumpa kva den kan styre etter.

Og ein får tanker med innebygd spiral i alle varianter.

  (trådstarter)
   #2
 8     0
Ok, jeg har lest meg opp til at akkumulatortank ofte er anbefalt....? Jeg er ikke noen fagperson Wink

Idag har jeg ikke akkumulatortank, og pumpen starter/stopper sikkert 20-40 ganger per dag, dette er dog en eldre pumpe som ikke er inverterstyrt. Fatter har en ny Thermia Calibra (inverter) som ble satt opp uten akku-tank. Denne endte også opp med å starte/stoppe veldig ofte (opptil 15 pr døgn), og etter at han ettermonterte en 150L akkutank, ble alt mye smoothere og antall start/stopp er nå redusert til 3-4 på det værste.

Er din påstand om akkumulatortank din mening, eller er dette et bransje-standpunkt? Har ikke tenkt tanken om volumtank i serie, men det vil vel kanskje gjøre noe av samme nytten? Bør denne tanken isåfall settes på turleder, eller returleder? Hvorfor er dette er bedre løsning enn akkumulatortank i parallell? Jeg (som amatør) klarer ikke helt og se hvorfor det skal være bedre?

Og til slutt; hva er en "Bypass"
   #3
 2,088     klippdalen     0
en bypass slipper igjennom vann selv om ventiler etc er stengt

når trykket når et visst nivå, så åpner denne ventilen, slik at pumpa kan sirkulere vann.


kan også nevne at jeg har en inverterpumpe uten akkumulatortank. har ingen akkumulering av varme i f.eks betonggulv. og det er merkbart når pumpe stopper for å defroste. og etter at man har dusjet. man kjenner at varmen i gulvet synker.

pumpa starter og stopper som om det var en on/off pumpe. men det kan være fordi den egentlig er grovt overdimensjonert og ikke klarer å levere lav nok effekt stabilt Smile
HSt
   #4
 37,961     Lillestrøm kommune     0
Inverter trinnet bør redusere antall start stopp ellers ble vel volumøker godkjent det er vel akkumuator tank montert på rett sted i systemet
   #5
 5,737     0
Ok, jeg har lest meg opp til at akkumulatortank ofte er anbefalt....? Jeg er ikke noen fagperson Wink

Grunnen til at akk. tank fungerer dårlig med varmepumpe slik du har skisser er at turvatnet frå varmepumpe vil blande seg i tanken med kaldare vatn og temperatur du får ut igjen på kursane dine er lågare (typisk 1-2 ºC) enn  turtemp. frå varmepumpe, da må jo vp. til einkvar tid leverte vatn som varmare enn varmebehovet og derav dårlig COP.


Ellers som andre over påpeiker misser du varme i gulvet når det produseres vv. så det er eit problem ein akk. tank kan bøte på.
Mi anbefaling for akktank og da bør ein sikre at med full med gjennomstørømming får det vatn ned i tanken.
Bergvarmepumpe - Utskifting av eksisterende anlegg. - Untitled.png - oblygre
   #7
 1,774     Norge     0
Ctc ecoeat har jo akkutank? Min på 10kw varmer hele huset, garasje og varmtvann. Blir ikke bedre enn det. Reparer den du har når den går i stykker så sparer du MASSE penger.
Kanskje bygg den opp til 10kw.

Ingen kan dokumenter at start og stopp sliter ut kompressorer som har softstart.

  (trådstarter)
   #8
 8     0
Ja, det stemmer EcoHeat'en har en liten tank ja, det kan vel kanskje regnes som en akkutank Wink..... Men gammel, lite fleksibel, on/off, dårlig COP, og sviktende sensorer gjør at jeg sterkt vurderer å bruke pengene på ny teknologo når je først skal oppgradere.... Kanskje ikke det mest økonomisk riktige....?
   #9
 340     0
Siden du likevel skal ha utetemperaturkompensering, vil du ikke like godt droppe termostatene og ha et åpent system?

Da er i alle fall behovet for akkumulatortank helt borte. Volumforstørreren kan fortsatt være grei å ta med, siden du tenker å forvarme tappevannet.
   #10
 5,737     0
Eg ville ikkje hatt et anlegg uten romtermostater, behovene endrer seg, nokre rom står tomme i perioder, sol & vedovner lager krøll, mange grunner til å ha romtermostater sjølv med utetempkompensering.

Uansett kan avising og vv. produksjon gjere at ein ynskjer akkumulatortank/volumforstørrer, ein del l/v pumper krever minimumsvolum i anlegget for å sikre avvising (ikkje aktuelt her)
Ingen kan dokumenter at start og stopp sliter ut kompressorer som har softstart.


Start/stopp med softstart/inverter sliter ikkje nødvendigvis på pumpa nei, men den bruker ein del tid&strøm før den begynner å produsere varme, så få starter er fordel reint generelt.