1,684    30    2  

Bil.mrk 200m energibrønn søker kraftig partner for kalde kvelder.

 91     Sola     0
Bygger hus og må snart kjøpe bergvarmepumpe, men sliter med å bestemme meg.
Huset står og er tett, brønnen er der.

Pumpa skal servere et hus på 200m x 2etg med vb varme i alle gulv, tilskudd til ventilasjon, overskudd skal varme opp en isolert garasje på 100 m2, og et utendørs isolert basseng på 48 000 liter. Huset er tilnærmet passivhus bygget i betong. Det er 2 utleiedeler, så det må servere litt varmt vann.

Har egentlig sett for meg  en Nibe 1155-16 med ca 300 liter vv tank og 300 liter akk. tank.

Har 400v 3 fase. 

Noen forslag? Ønsker meg så høy COP som mulig og ønsker å ta over så mye av styringen som mulig :) KNX / Homey hus

Takk!

Eivind
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 91     Sola     0
Ser at Nibe oppdaterer F serien til S. Kanskje jeg må sikte meg inn på Nibe S1155 12 ellee16 kW.
Det virker som det er samme kompressor men oppdatert styring og interface. Touch skjerm og Wifi men fortsatt gradminuttee. Skulle vist ha flere inn/utganger innebygget.

Når det kommer til størrelse, 12 er nok bra nok. Nibe sier at en overdimensjonert pumpe får høyere cop når du kjører kompressor på lavere turtall. SINTEF mener det motsatte.

Jeg planlegger foreløpig med 500 liter spiral bereder for vv og ca 160 liter acc tank for å jevne ut pumpen sine start/stopp sykluser.

Noen innspill?
Signatur
KE
   #2
 3,673     Hordaland     0
Hadde vert interresant å vite hva som er forskjellen på F1255 og S1255 foruten det kosmetiske.
Kanskje du kan høre med Nibe/ABK?

Det er mange med blandet erfaring med Nibe, de lanserte en nye software i sommer som er noe bedre men det er fortsatt gradminutter som benyttes og pumpen har særlig utfordringer i oppstarten samt at det har flere unødvendige stopp grunnet gradminuttreguleringen. Den kan for eksempel stoppe hvis turtemp er 0,5 grader for høy over tid, og dette skjer uavhengig av romregulatorene som gir jevn temperatur til rommene.

Nibe svarer ikke på hva som er endret i siste software, de holder informasjonen rundt pumpen for seg selv. Jeg har problemer med å anbefalle denne produsenten. Når du har 400V har du andre muligheter, for eksempel Daikin.
O_K
   #3
 431     0
Er også eier av NIBE (1155), og vil vel dessverre råde andre potensielle kjøpere til å tenke seg om 2 ganger før de kjøper NIBE pga grademinuttreguleringen. Pumpen ser ut til å fungere om du har et hus som ikke bruker romtermostater, men i det øyeblikket du har romtermostater så vil ikke grademinutten på noen som helst måte være representativt for varmemengden som er tilført huset.

Når det gjelder COP og effektuttatk så tror jeg dette i all hovedsak vil være en optimalisering av kompressor design, og derfor noe man ikke kan si noe generellt om. En kompressor kan tegnes og designes for å yte optimalt på f.eks 70% av full effekt, eller du kan designe den for å yte optimalt på 100%. Denne typen design vil være gjort ut fra forventet bruk av kompressoren. Vil tippe at de fleste VP produsenter med inverter legger seg på en kompressor som yter optimalt fra 50-70% last, men de vil jo være avhengig av hva som finnes i markedet, VP for husholdningsbruk er jo ikke akkurat en stor industri på verdensbasis.

KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Det er stort sett Copeland kompressorer i alt sammen, iallefall når jeg sjekket dette for 4 år siden.

Ellers synes jeg du har vert fornuftig å borre hullet først og vurdere varmepumpe når huset er ferdigbygget. Dette er eksempel som alle bør følge etter. Det er veldig enkelt å prosjektere slikt og mange vil gjerne ta gravejobben selv. Det er også smart med akkumulatortank hvis du har flere parallelle behov. Nibe derimot er ikke så glad i akkumulatortank, de prosjekterer tank, selger tank, installerer tank, men varmepumpen liker det ikke. Vi er tilbake til den beryktede gradminuttregulatoren. Hadde de bare gitt forbrukerene muligheten til å sette start- og stopptemperatur og latt kompressoren regulere på temperatur fra den starter opp ville Nibe blitt en pumpe jeg kunne anbefallt. Slik er ikke pumpen i dag og Nibe Sverige har skrevet til meg at pumpen aldri vil kunne fungere i mitt oppsett med akkumulatortank og romtermostater.
  (trådstarter)
   #5
 91     Sola     0
Har hørt dette flere ganger før og lest dine kommentarer KE. Klarer ikke helt å gå vekk fra Nibe uansett... kanskje idiotisk. Nibe støtter ekstern vv tank, akk. tank, basseng, frikjøling og mye mer. Masse fine systemtegninger med eksempler på det meste. Hos Daikin finner eg ingenting om VV tank, Akk. tank eller basseng? 1-10 kW er kjekt, men er vurderte 12 ELLER 16 kW, da blir 10kW litt feil vei.

Så langt har eg fått fantastisk service direkte fra ABK.

Klarer ikke helt å skjønne problemet med Nibe, hvis den holder en passe grei temp i akk tank tar termostatene seg av resten....

Skal høre litt mer med de om hva som er forskjellene med S serien.

Det eg ønsker å oppnå er følgende. Hus varme, Tappevann, Garasjevarme, Bassengvarme, Solceller skal jobbe i sammen. Husets behov (varme og vv) skal dekkes først og uansett strøm kilde. Garasje og Basseng skal få varme hvis det er nok strømproduksjon og huset er forsynt. Veldig enkelt egentlig...
Signatur
   #6
 1,749     Norge     0
Det første du må gjøre til alt dette er å bore minst ett hull til!
Får ikke så mye energi ut av 200 meter brønn.
  (trådstarter)
   #7
 91     Sola     0
Har gjort klar for det (2x110mm rør til et hjørne av huset) Men i følge de fleste tabeller og liknende skal 200 meter holde fint til 12 kW og mest sannsynlig ikke til 16 kW. Det er veldig gode grunnforhold hvor jeg bor, vannspeilet står 10 cm under toppen på brønnen.

Det store spørsmålet er om det er lurt å velge 16kW for å kjøre lavere og mer effektivt turtall. Altså ikke hente ut mer en f eks 12 kW.
Signatur

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Beklager hakk i platen vedrørende gradminuttregulatoren. Jeg synes det er smart å kjenne til denne utfordringen før man tar avgjørelsen.
Jeg borret før 12kw pumpen var tilgjengelig og la da vekt på at den kunne gå lavere i effekt enn 16kw pumpen, det er fint når det er mildt ute. 12kw pumpen går ned til cirka 2,4kw på 20Hz. Vil anta 16kw pumpen leverer litt mer på "tomgang".
Nibe er som du skriver en fleksibel pumpe som kan gjøre mye, men det er ikke alt jeg ville overlatt til pumpen.

Det høres ut som at du er godt oppdatert teknisk så jeg lukter litt smarthus her. Bladde litt gjennom innleggene dine før jeg oppdaget HDL i signaturen din.
Jeg ville helt klart styrt alt av varme og kjøling i boligen uavhengig av varmepumpen. Nibe kan gjøre det men det er helt unødvendig. Istedet for å bruke penger på ekstrautstyr til nibe kan du kjøpe kontrollere som takler oppgaven alene.
Selv bruker jeg KNX og har gateway mot Modbus-40. Når man har det kan man trikse litt med pumpen for å få den til å oppføre seg litt bedre. Dette er for spesiellt interreserte (som du Wink
   #9
 42     0
KE, er det mulig å regulere disse ulikt via MODBUS? Har i utgangspunktet slått det fra meg grunnet reguleringen men kanskje interessant om det er mulig. Tenker lik løsning som deg med KNX og grensesnitt mot V.P.

Hilsen spesielt interessert

KE
   #10
 3,673     Hordaland     1
Man har muligheten for å påvirke pumpen noe, men direkte regulering av frekvens er ikke mulig.
Siste softwaren bør være enklere å håndtere med modbus påvirkning.
Jeg ønsker ikke å gå i detalj her, det får vi eventuellt ta på IM.