Ser at i det ene tilbudet mitt så er det en 6kW pumpe (ikke inverter) hvor det er lagt inn 120m hull med behov på 114m aktiv brønn. I det andre er det en 8kW inverter der det er beregnet 159m aktiv dybde. Sistnevnte tror jeg inneholder et påslag på 10% fordi det er en inverterpumpe.
Det siste tilbudet har regnet seg frem til 29000kWh årlig energibehov inkl. varmtvann. Det første står det ca. 26000, men fremgår ikke om dette inkluderer 5000 til varmtvann eller ei.
Du kan jo gjøre en beregning her og se hva energi- og effektbehov blir for din bolig. http://hoiax.entelligens.no/
Jeg har i hvert fall vurdert det sånn at alt over 8kW blir for stort for meg. De store pumpene blir gående mer som on/off siden effektbehovet store deler av året vil være mindre enn den laveste effekten pumpa kan justere seg ned til. Bedre med en pumpe som trenger litt hjelp på toppene, men som har en korrekt dimensjonert brønn enn en svær pumpe som sliter med for liten brønn.
Veldig bra side det der
Om det stemmer så trenger jeg kun 4kwh pumpe, årlig energibehov på 18585kwh, årlig besparelse på 7700kr. Kan ikke se at det står noe om boredybde der....
Veldig i tvil nå hva jeg skal velge. Kona er skeptisk til å investere i boring. Tenker litt på solfangere også.
Veldig i tvil nå hva jeg skal velge. Kona er skeptisk til å investere i boring. Tenker litt på solfangere også.
Solfangere og bergvampepumpe blir jo litt motsatte ting, for å si det sånn
Med solfangere har du masse varme fra mars til september, til nær null el-forbruk (stort sett sirkulasjons-pumpene). Svært lite å hente fra november til januar; du betaler "full pris" for oppvarmingen midtvinters. Med grunnvarmepumpe reduserer du total varmkostnad fra november til januar til tredelen eller mindre. Du har selvsagt nytte av VP sommerstid også, men du må bidra med 20-30% av energien i form av elektrisitet.
Hvis du går inn for solfangere: For å få nytte av dem så tidlig på våren, og så langt utover høsten som mulig, så sørg for å montere dem slik at de har høyest virkningsgrad når du trenger varmen (og det er noe varme å hente): Rett mot sør, og vinklet opp til rundt 60 grader. 45 grader gir mer total energi på årsbasis, men du får mer på sommeren når du ikke trenger det, og mindre vår/høst (og du har ingen måte å langtidslagre varmen i månedsvis). Enda brattere enn 60 grader utnytter november- og februar-sola enda bedre - men det er så lite å hente da at det du vinner er langt under det du gir fra deg i dårligere effekt vår og høst. (På 60 grader nord er 60 graders vinkel ideelt ved vår- og høstjevndøgn.)
Har du nok kapital å investere, skaffer du deg selvsagt begge deler, og bruker solfangerne fra vår til høst, og VP vinterstid. Men du har ingen sjans til å spare inn investeringene på strømregningen!
Min største bekymring med VP er varmtvanns-kapasiteten: Skifter du fra en el-bereder på 200 liter, som kan skrus opp til 90 grader om VV-behovet er stort, til en VP-bereder på 180 liter som normalt bare går opp til 55 grader (eller 'økonomi'-modus: 45 grader), da har du under halvparten så mye varmtvann å ta av før tanken er tom. I en større husholdning der folk står i kø for å dusje, kan det bli behov for å koble inn VPens el-kolbe på daglig basis (parallelt med at VPen går på full stim), og du har ingen "VP-effekt" for varmen el-kolben leverer - der er COP=1.
Solfanger-anlegg har ofte en stor "dagtank" (500-1000 liter eller deromkring), og på solfylte dager og stort nok solfanger-areal kan den komme opp mot 90-95 grader. Varmtvann produseres gjerne med en gjennomstrømmings-spiral, uten noen stående vannvolum, og tappevannet blir gradvis kaldere, det blir ikke brått tomt. Så lenge det holder "dusjvann-temperatur" kan du dusje i "bare varmtvann". Men det er selvsagt bare når du har nok sol til at du ikke behøver å koble inn dagtankens elkolbe. På vinteren er du (nesten) nede på direkte el-oppvarming. ("Nesten" fordi solfangerne kan gi sitt lille bidrag på solrike vinterdager.)
Om det stemmer så trenger jeg kun 4kwh pumpe, årlig energibehov på 18585kwh, årlig besparelse på 7700kr. Kan ikke se at det står noe om boredybde der....
Veldig i tvil nå hva jeg skal velge. Kona er skeptisk til å investere i boring. Tenker litt på solfangere også.
Når jeg la inn 272m2, Ringerike og byggeår 2017 så får jeg årlig energibehov på 24300kWh , årlig besparelse på 10300kr og inverterpumpe på 2-6kW som anbefalt. Du bygger kanskje bedre enn påkrevd? Jeg trodde kalkulatoren viste dimensjonerende effekt også, men da husket jeg visst feil. Det ligger kanskje i området 8-9kW vil jeg tro. Da er det ikke noe vits med en 12kW pumpe og tilhørende dyp brønn. Det finnes en eller annen tommelfingerregel at om man har 60(?)% effektdekning så har man 95% energidekning. Dvs at det er svært få dager i året man har behov for toppeffekt og at det derfor er mer rasjonelt å dekke inn det med elpatron eller ved.
Siden sier ikke noe om boredyp, tenkte bare du kunne få en ide om hvor stor pumpe du trenger og bruke informasjon fra tråden til å vurdere nødvendig brønndybde.
Solvarme er bare tull! Bortkastete penger. V/V VP er det beste du kan investere i. Og velg en som kan drifte varmebehovet på de kaldeste dagene med god margin. Det cop på pumpa som avgjør hvor mye strøm du sparer! Bluesman
Litt overivrige kommentarer fra Bluesman. Solvarme må tilpasses varmeløsningen en velger i et hus. Det kan godt hende at med stor investering i VP så er energikostnad for liten til at det er lønnsomt, men i en tilpasset varmeløsning kan solvarme være smart. Men kanskje med et annet utgangspunkt enn TS har.
På omvisning var jeg på et hus på Grefsen i Oslo med solvarme, med store gevinster.
Solvarme er bare tull! Bortkastete penger. V/V VP er det beste du kan investere i. Og velg en som kan drifte varmebehovet på de kaldeste dagene med god margin. Det cop på pumpa som avgjør hvor mye strøm du sparer! Bluesman
Hvor fort tror du man får regnet inn en komplett V/V varmepumpe i et Tek10 hus? Sett gjerne opp et regnestykke for oss, med 10.000 kr i årlige besparelser, ref. beregning over.
Hvis du bor i en solrik del av landet, med milde vintre, i en rimelig godt isolert bolig, da kan du komme langt med solfangere både tidlig på våren og sent på høsten. Se på https://no.wikipedia.org/wiki/Solfanger : Med to 5 kvm solfangere kan du i Kristiansand få 23,8 kWt/døgn i november, 19,9 kWt i januar, 30 kWt i februar. Jeg vil tro det rekker langt for å holde et hus varmt i Kristiansand!
En del brukere har tilgang på egen ved til romoppvarming midtvinters. Kanskje solvarmen holder en viss grunnvarme (som min kjellerstue, den varmes over 14-15 grader kun når den er i bruk, og da med en vedovn). Selv om solvarmen alene ikke gir nok energi til VV og romoppvarming: Må du i desember koble inn soltankens el-kolbe for golvvarmen, kan det hende at solpanelene leverer halvdelen av det du trenger, og el-behovet midtvinters er så beskjedent at det er langt billigere enn å drive en VP hele året rundt for å få varmtvann.
Hvis du ikke har bygget ditt hus på stengrunn (mitt hus har 45 meter løsmasse under seg!), da kan boring til en VV-VP raskt koste mer enn selve varmepumpa; investeringen blir betydelig. Solfangere har ikke slike behov.
En del brukere har signifikant varmebehov om sommeren: De med svømmebasseng. Solfangere kan holde vannet varmt til (praktisk talt) null energikostnad. Eller, som min kusines familie som har en leilighet i byen der de bor de kaldeste vintermånedene, men tidlig på våren flytter de ut på øya og bor der til langt utpå høsten. Der kan solfangere gi dem gratis varmtvann og oppvarming åtte-ni måneder i året. Når de bor i byen, er det fortsatt nok sol til å holde en viss temperatur i huset på øya, vinteren gjennom, uten ekstern energitilførsel.
Du fokuserer på COP, forholdet returnert energi / tilført energi. Tilført energi til solfangere er elektrisitet til sirkulasjonspumpene (du slipper ikke unna pumper i et VP-anlegg, heller!). Regner du ut COP for et solfanger-anlegg får du en utrolig høy verdi!
Selvsagt skal vi være kritiske til forherling av solvarme, særlig midtvinters og lengre nord i landet. Men vi kan vurdere svakhetene og problemene, og om de ikke er relevante eller av mindre betydning, kan solfangere absolutt være verd å vurdere.
(Forøvrig kunne det være på sin plass å vise litt nøkternhet i forherligelsen av LL-VPer midtvinters, også, men det er ikke politisk korrekt! Heller ikke å vise til typisk levetid for den kvalitet LL-VP som de aller fleste norske husholdninger har lagt seg på.)
* *
Et annet punkt: "Og velg en som kan drifte varmebehovet på de kaldeste dagene med god margin". Tja. Det koster å ha en gigantisk maskin stående som du reelt utnytter maksimum tre dager i året. Selv inverter-pumper har en minimums-effekt, og en for stor VP får mange start/stopp vår og høst.
Dessuten gjør du deg 100% avhengig av elektrisitet (og prisen på den - jfr 2010-vinteren!). Å ha flere muligheter, som VP, direkte el (når VPen trenger service, eller ikke er startet for sesongen), ved, ... Evt. som jeg har gjort: Kjøpt en portabel propan-ovn på 4,2 kW som kan bli med til feriehuset og få det kjapt varmt, og når vi kommer hjem fra ferie kan raskt få det varmt i stua før golvvarmen har kommet opp. Dessuten fungerer den (og vedovnen) flott selv om vi skulle få et strømbrudd.
Det virker som at det i enkelte miljøer er en tendens til "Min er større enn din!"-mannjevninger - jeg er ikke med på slike. Jeg tror ikke helt på å legge alle eggene i en kurv. Det er langt viktigere å ha alternativer dersom ett av dem skulle svikte, eller ikke være tilgjengelig (f.eks. i feriehuset) eller en periode være mindre aktuelt (igjen, ref. 2010-vinteren).
Dersom kjøling også er et behov kan man få det neste gratis med bergvarme. Har ikke erfaring selv med nyere hus av typen TEK10 osv., men har forstått det slik at mange opplever at det kan bli veldig varmt på sommeren.
Hei alle sammen, takk for grundige og gode innvendinger/synspunkter .
Har tenkt mye frem og tilbake i det siste. Men nå har vi iallefall landet på energibrønn og VVpumpe.
Det som vippet meg over, var at jeg endelig synes prisen på boring er blitt relativt overkommelig. Vi betaler ca 50 000 ink. mva for 170m komplett med kolektor.
Kjølebiten tiltaler meg også i og med at vi har store glassflater mot sørvest. (Er det et problem med kondens, damsperren blir jo på kald side av isolasjonen?)
Aberet med solfanger synes jeg er også at den krever ganske stor plass teknisk rom.
Har ikke bestemt meg for pumpe enda, men kommer nok til å gå for en invertertype minimum 6kw.
Vi har ikke bestemt oss for boredybde enda, men kommer nok ikke til å bore dypere en 170meter. Har en nabo som har omtrent denne dybden til en 10kw pumpe i et eldre hus.
Men etter hva jeg har forstått så har man bedre effekt av de meterne som ligger dypt fordi disse tappes senere for varme og er varmere enn lenger oppe...
KJøpt inn isolert kolektor slange i dag som skal legges inn under sålen før støping frem til brønnen. Er vel en fordel å føre disse inn i gulv heller enn gjennom veggen går jeg ut i fra..
Kommer til å plassere brønnen så den står lavere enn varmepumpe og ca 1 meter utenfor husveggen.
Veldig bra side det der
Om det stemmer så trenger jeg kun 4kwh pumpe, årlig energibehov på 18585kwh, årlig besparelse på 7700kr.
Kan ikke se at det står noe om boredybde der....
Veldig i tvil nå hva jeg skal velge. Kona er skeptisk til å investere i boring. Tenker litt på solfangere også.
Solfangere og bergvampepumpe blir jo litt motsatte ting, for å si det sånn
Med solfangere har du masse varme fra mars til september, til nær null el-forbruk (stort sett sirkulasjons-pumpene). Svært lite å hente fra november til januar; du betaler "full pris" for oppvarmingen midtvinters. Med grunnvarmepumpe reduserer du total varmkostnad fra november til januar til tredelen eller mindre. Du har selvsagt nytte av VP sommerstid også, men du må bidra med 20-30% av energien i form av elektrisitet.
Hvis du går inn for solfangere: For å få nytte av dem så tidlig på våren, og så langt utover høsten som mulig, så sørg for å montere dem slik at de har høyest virkningsgrad når du trenger varmen (og det er noe varme å hente): Rett mot sør, og vinklet opp til rundt 60 grader. 45 grader gir mer total energi på årsbasis, men du får mer på sommeren når du ikke trenger det, og mindre vår/høst (og du har ingen måte å langtidslagre varmen i månedsvis). Enda brattere enn 60 grader utnytter november- og februar-sola enda bedre - men det er så lite å hente da at det du vinner er langt under det du gir fra deg i dårligere effekt vår og høst. (På 60 grader nord er 60 graders vinkel ideelt ved vår- og høstjevndøgn.)
Har du nok kapital å investere, skaffer du deg selvsagt begge deler, og bruker solfangerne fra vår til høst, og VP vinterstid. Men du har ingen sjans til å spare inn investeringene på strømregningen!
Min største bekymring med VP er varmtvanns-kapasiteten: Skifter du fra en el-bereder på 200 liter, som kan skrus opp til 90 grader om VV-behovet er stort, til en VP-bereder på 180 liter som normalt bare går opp til 55 grader (eller 'økonomi'-modus: 45 grader), da har du under halvparten så mye varmtvann å ta av før tanken er tom. I en større husholdning der folk står i kø for å dusje, kan det bli behov for å koble inn VPens el-kolbe på daglig basis (parallelt med at VPen går på full stim), og du har ingen "VP-effekt" for varmen el-kolben leverer - der er COP=1.
Solfanger-anlegg har ofte en stor "dagtank" (500-1000 liter eller deromkring), og på solfylte dager og stort nok solfanger-areal kan den komme opp mot 90-95 grader. Varmtvann produseres gjerne med en gjennomstrømmings-spiral, uten noen stående vannvolum, og tappevannet blir gradvis kaldere, det blir ikke brått tomt. Så lenge det holder "dusjvann-temperatur" kan du dusje i "bare varmtvann". Men det er selvsagt bare når du har nok sol til at du ikke behøver å koble inn dagtankens elkolbe. På vinteren er du (nesten) nede på direkte el-oppvarming. ("Nesten" fordi solfangerne kan gi sitt lille bidrag på solrike vinterdager.)
Når jeg la inn 272m2, Ringerike og byggeår 2017 så får jeg årlig energibehov på 24300kWh , årlig besparelse på 10300kr og inverterpumpe på 2-6kW som anbefalt. Du bygger kanskje bedre enn påkrevd?
Jeg trodde kalkulatoren viste dimensjonerende effekt også, men da husket jeg visst feil. Det ligger kanskje i området 8-9kW vil jeg tro. Da er det ikke noe vits med en 12kW pumpe og tilhørende dyp brønn. Det finnes en eller annen tommelfingerregel at om man har 60(?)% effektdekning så har man 95% energidekning. Dvs at det er svært få dager i året man har behov for toppeffekt og at det derfor er mer rasjonelt å dekke inn det med elpatron eller ved.
Siden sier ikke noe om boredyp, tenkte bare du kunne få en ide om hvor stor pumpe du trenger og bruke informasjon fra tråden til å vurdere nødvendig brønndybde.
V/V VP er det beste du kan investere i. Og velg en som kan drifte varmebehovet på de kaldeste dagene med god margin. Det cop på pumpa som avgjør hvor mye strøm du sparer!
Bluesman
På omvisning var jeg på et hus på Grefsen i Oslo med solvarme, med store gevinster.
Hvor fort tror du man får regnet inn en komplett V/V varmepumpe i et Tek10 hus? Sett gjerne opp et regnestykke for oss, med 10.000 kr i årlige besparelser, ref. beregning over.
Hvis du bor i en solrik del av landet, med milde vintre, i en rimelig godt isolert bolig, da kan du komme langt med solfangere både tidlig på våren og sent på høsten. Se på https://no.wikipedia.org/wiki/Solfanger : Med to 5 kvm solfangere kan du i Kristiansand få 23,8 kWt/døgn i november, 19,9 kWt i januar, 30 kWt i februar. Jeg vil tro det rekker langt for å holde et hus varmt i Kristiansand!
En del brukere har tilgang på egen ved til romoppvarming midtvinters. Kanskje solvarmen holder en viss grunnvarme (som min kjellerstue, den varmes over 14-15 grader kun når den er i bruk, og da med en vedovn). Selv om solvarmen alene ikke gir nok energi til VV og romoppvarming: Må du i desember koble inn soltankens el-kolbe for golvvarmen, kan det hende at solpanelene leverer halvdelen av det du trenger, og el-behovet midtvinters er så beskjedent at det er langt billigere enn å drive en VP hele året rundt for å få varmtvann.
Hvis du ikke har bygget ditt hus på stengrunn (mitt hus har 45 meter løsmasse under seg!), da kan boring til en VV-VP raskt koste mer enn selve varmepumpa; investeringen blir betydelig. Solfangere har ikke slike behov.
En del brukere har signifikant varmebehov om sommeren: De med svømmebasseng. Solfangere kan holde vannet varmt til (praktisk talt) null energikostnad. Eller, som min kusines familie som har en leilighet i byen der de bor de kaldeste vintermånedene, men tidlig på våren flytter de ut på øya og bor der til langt utpå høsten. Der kan solfangere gi dem gratis varmtvann og oppvarming åtte-ni måneder i året. Når de bor i byen, er det fortsatt nok sol til å holde en viss temperatur i huset på øya, vinteren gjennom, uten ekstern energitilførsel.
Du fokuserer på COP, forholdet returnert energi / tilført energi. Tilført energi til solfangere er elektrisitet til sirkulasjonspumpene (du slipper ikke unna pumper i et VP-anlegg, heller!). Regner du ut COP for et solfanger-anlegg får du en utrolig høy verdi!
Selvsagt skal vi være kritiske til forherling av solvarme, særlig midtvinters og lengre nord i landet. Men vi kan vurdere svakhetene og problemene, og om de ikke er relevante eller av mindre betydning, kan solfangere absolutt være verd å vurdere.
(Forøvrig kunne det være på sin plass å vise litt nøkternhet i forherligelsen av LL-VPer midtvinters, også, men det er ikke politisk korrekt! Heller ikke å vise til typisk levetid for den kvalitet LL-VP som de aller fleste norske husholdninger har lagt seg på.)
* *
Et annet punkt: "Og velg en som kan drifte varmebehovet på de kaldeste dagene med god margin". Tja. Det koster å ha en gigantisk maskin stående som du reelt utnytter maksimum tre dager i året. Selv inverter-pumper har en minimums-effekt, og en for stor VP får mange start/stopp vår og høst.
Dessuten gjør du deg 100% avhengig av elektrisitet (og prisen på den - jfr 2010-vinteren!). Å ha flere muligheter, som VP, direkte el (når VPen trenger service, eller ikke er startet for sesongen), ved, ... Evt. som jeg har gjort: Kjøpt en portabel propan-ovn på 4,2 kW som kan bli med til feriehuset og få det kjapt varmt, og når vi kommer hjem fra ferie kan raskt få det varmt i stua før golvvarmen har kommet opp. Dessuten fungerer den (og vedovnen) flott selv om vi skulle få et strømbrudd.
Det virker som at det i enkelte miljøer er en tendens til "Min er større enn din!"-mannjevninger - jeg er ikke med på slike. Jeg tror ikke helt på å legge alle eggene i en kurv. Det er langt viktigere å ha alternativer dersom ett av dem skulle svikte, eller ikke være tilgjengelig (f.eks. i feriehuset) eller en periode være mindre aktuelt (igjen, ref. 2010-vinteren).
Vedr. boredybde så kan du få noen erfaringstall i tråden her:
http://byggebolig.no/vann-vann-varmepumpe/effektiv-boredybde-vs-effekt-pa-bergvarmepumpe/msg700914
Personlig tror jeg 150 meter er litt snaut, men 180 ville jeg tro er innenfor for ditt behov. Men dette blir nok mest synsing.
Har tenkt mye frem og tilbake i det siste. Men nå har vi iallefall landet på energibrønn og VVpumpe.
Det som vippet meg over, var at jeg endelig synes prisen på boring er blitt relativt overkommelig.
Vi betaler ca 50 000 ink. mva for 170m komplett med kolektor.
Kjølebiten tiltaler meg også i og med at vi har store glassflater mot sørvest. (Er det et problem med kondens, damsperren blir jo på kald side av isolasjonen?)
Aberet med solfanger synes jeg er også at den krever ganske stor plass teknisk rom.
Har ikke bestemt meg for pumpe enda, men kommer nok til å gå for en invertertype minimum 6kw.
Vi har ikke bestemt oss for boredybde enda, men kommer nok ikke til å bore dypere en 170meter.
Har en nabo som har omtrent denne dybden til en 10kw pumpe i et eldre hus.
Men etter hva jeg har forstått så har man bedre effekt av de meterne som ligger dypt fordi disse tappes senere for varme og er varmere enn lenger oppe...
KJøpt inn isolert kolektor slange i dag som skal legges inn under sålen før støping frem til brønnen. Er vel en fordel å føre disse inn i gulv heller enn gjennom veggen går jeg ut i fra..
Kommer til å plassere brønnen så den står lavere enn varmepumpe og ca 1 meter utenfor husveggen.