(trådstarter)
   #11
 6     0
Har en varmepumpe som er levert av Probata.
130m borehull
Dobbelmantlet bereder
Vannbåren varme i alle gulv som er styrt med romtermostater

Har noen pcer/servere/nas`er som står i andre rom.

Så var da tanken at hvis jeg hadde samlet de apparatene som hadde overskuddsvarme i samme rom som VP, var det da lurest å kjøre denne varmen inn i gulvarme vannet (38`C) eller inn i brine vannet.
Da trodde jeg kanskje at hvis brinevannet var litt varmere så ble virkingsgraden på VP bedre siden temp løftet ble mindre....

Men jeg skjønner også at dette blir mer styr enn gevinst.....
Hadde nok fått mer igjen for å gjort noe med termostatene slik at jeg kunne fått automatisk nattsenking.
Hvis jeg vil ha nattsenking nå så må jeg stille dem ned manuelt. Har bare en liten boks på veggen som jeg kan justere ett hjul på og så går det to ledninger fra skapet i kjelleren og opp til termostaten. Så den er bare on/off.


   #12
 3,595     0
Takk @KE for ett utfyllende svar.
Min tanke var at varmere brine gjorde at virkningsgraden på VP ble høyere. Brine temp. på f.eks. -10`C er jo ikke bra for COP....

Lite hjertesukk (om 'vanlige folk'):

Her på BB er de fleste relativt nøkterne, med ihvertfall et visst minimum av 'ingeniørmessig tenkemåte'. Men når du snakker med 'mannen i gata': Du verden så mange som har klart å tolke reklamestoffet rundt varmepumper som at en VP på magisk måte får multiplisert tilgjengelig varmeenergi med en faktor på 3-5!

F.eks. hvis det er snakk om varmegjennvinning fra gråvann, og du påpeker at en kjapp dusjrunde ikke har mer enn 1-2 kWt å ta av (og en vesentlig del av det har gått bort i damp, oppvarming av rør, vegger og luft, ...), får du ofte til svar at 'Kan du ikke bruke en varmepumpe, så får du mist tre ganger så mye tilbake?' Vel, det kan jo være et godt utgangspunkt for å gi en elementær innføring i hva en VP gjør!

Hvor stor andel av 'folk flest' tror at hvis du i sommerheten setter et kjøleskap midt i stua og starter det med åpen dør, så kan det kjøle ned stua? Skremmende mange!

Som realfags-mann blir jeg frustrert over hvor lavt nivå forståelse man kan finne hos mannen i gata innen realfagene, og skulle gjerne sett ganske mye mer folkeopplysning. Men når det gjelder varmepumper ser jeg så mye misforståelser og feilslutninger basert på alt for lite og altfor 'popularisert' stoff at jeg iblant tenker at det kanskje hadde vært like godt om vi ikke hadde hatt så mye folkeopplysning på det feltet. Enten må det være såpass grundig flertallet ikke trekker fullstendig spinnville slutninger, eller så kan vi like godt la være!

Dette gjelder forsåvidt ganske mye annen energi-problematikk (som f.eks. de som slår av LED-pæra på 3W og sitter i mørket for at ikke en høy strømregning skal gå ut over matbudsjettet). Men det at reklamen presenterer COP som noe magisk som bare gir deg mangedobbelt varme gjør at utslagene av feilslutningene blir adskillig grovere enn f.eks. om vi snakker om hvor effektive ulike vannkokere er.
   #13
 2,342     Trondheim     1
Hei alle sammen.
Denne problemstillingen har vært opp flere ganger på BB, i litt ulik "innpakning".
Vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men kanskje med det riktige først. Du får mest igjen med å sende det i "arbeid" rett i bereder eller ut på sløyfer.

Så til forklaringene rundt hva som skjer med de 500W om de sendes til brønnen, for så å komme tilbake igjen gjennom en varmepumpe. Og her er jeg litt i linje med Keal sin kommentar, mannen i gaten, eller folk flest som det nå heter, kan snuble over riktig konklusjon, men begrunnelsen eller forklaringene kan bli feil.

i alle fall, her er hva som er grunnen til at du skal bruke de tenkte 500W rett i huset og ikke via brønnen:
Når de 500W går til brønnen, blir brine varmere enn uten de 500W. Om de hever brine 1 grad så vil varmepumpen din jobbe med 2% bedre COP. (Dette er teknisk varmelære)

Videre, la oss si du har 3 i snitt som COP på din VP. Med 1 grad høyere brine får du en COP på 3,06.
Tenker vi videre på at ditt varmebehov en dag i huset er 3500W og det dekkes med 500W fra den PC'n, skal du ha 3000W fra VP. Og med COP på 3 bruker VP da 1000W.
Du bruker da 500W på PC og 1000W på VP, totalt 1500W for et varmebehov på 3500W.

Men sendes de 500W til brønnen, som hever brine 1 grad vil din VP få bedret COP til 3,06.
Da må varmebehovet i huset som altså for dette eksempel er 3500W dekkes 100% fra VP, og den vil måtte tilføres 3500/3,06=1143W.
Din PC går fortsatt å trekker 500W og varmer brine opp 1 grad, og din VP tilføres 1143W. Det blir totalt 1643W for et varmebehov på 3500W.

Å sende de 500W via brønnen gjør at du må bruke 143W mer enn om du sendte de rett i "arbeid", et tapsprosjekt.


Signatur
   #14
 25,140     Akershus     0
Ville satt utstyret i et rom som kunne utnytte varmen direkte. Antar at dette utstyret er vannkjølt. Har det utstyr som tåler arbeidstrykket på ca 1,5 bar i varmepumpesystemet? Må det til ombygging av PC for å tåle høyere trykk? Det er noen praktiske problemer her også.
Signatur
   #15
 2,069     klippdalen     0
hadde jeg skulle gjort noe slik (jeg har ikke VVpumpe, men LV uten kjølefunksjon) så hadde det vært for å få ned PC støy Smile

og holde varmen borte fra dette vesle datarommet mitt. for det blir svært varmt her innimellom. samt mye støy da PSU, GPU og CPU + kabinettvifter drar i vegen på max tukt Smile
   #16
 3,210     Vestlandet     0
Det virker som trådstarter er interessert i saken rent prinsippielt. Lønner det seg å bruke varmen direkte, eller kjøre den gjennom varmepumpa.

Dkt får korrigere meg hvis jeg sier noe feil. Men her er det viktig å skille på varme og arbeid inn i varmepumpa. Strømmen (arbeid) blir "formert" i varmepumpa, fordi den henter varme fra omgivelsene. Og arbeid+varme fra omgivelsene avgis inne. Men varmen fra omgivelsene blir IKKE multiplisert. Derfor lønner det seg å bruke varmen direkte.

Dette forutsetter selvsagt at den spillvarmen det er snakk om har høyere temperatur enn romtemperaturen (i praksis en del høyere). Men det er jo hele poenget med en varmepumpe: å utnytte lavtemperatur termisk energi, ved å løfte temperaturen med varmepumpa.
   #17
 166     0
Hvis det bare er en PC som avgir 500 W er vel dette er tapsprosjekt, og varmen brukes enklest og mest effektivt til å varme opp rommet hvor PCen står. Hvis det er et lite serverrom ville jeg ha vurdert å bore hull i en vegg og sette inn en vifte for å lede varmen til et rom som trenger den. De færreste har vel datautstyr hjemme som avgir nok varme til at noe annet er verdt bryderiet.

   #18
 3,595     0
500 Watt kan komme i mange former, f.eks. varme opp 5 liter iskaldt vann på 0°C til kokepunktet, 100°C, per time. Kokhett vann er rimelig velegnet til å varme opp en bolig, forutsatt at du har et fordelingssystem som tåler den temperaturen. Lar du vannet sildre gjennom radiatorer til det blir nedkjølt til 25°, og så slipper det ut av huset, får du gjenvunnet 3/4 av varmen, 375 W.

Alternativt kan du ta inn 100 liter vann i timen på 5°C, og varme det til 10°C - det er også 500 Watt. Men hva gjør du med hundre liter vann på ti varmegrader? Du sender det ihvertfall ikke ut i radiatorene dine!

Jeg har aldri hatt noen vannkjølt PC, og aner ikke hva som er typisk retur-temperatur fra kjøleren. Regner med at den er en del høyere enn 10°C. Skal det være egnet for bruk til direkte oppvarming, bør det nok minst holde 40-45 grader. Tar du det inn ved 10°C (jeg tror mitt kaldtvanns-inntak er ganske typisk, på 8° - men 10° er lettere å hoderegne med!), lar PCen varme det til 40° og kjøler ned til 25° i radiatorer, får du igjen halve energien når du tømmer ut 25° varmt vann. Varmer PCen vannet til 50°, får du igjen 5/8, 62,5%.

Bruker du den varmepumpa du har på kjøkkenet: Du lar vannet stå i kjøleskapet til det er nede på samme temperatur som da det kom inn i huset, da får du igjen all vamreeffekten. Spørsmålet er da om det er på kjøkkenet du trenger varmen.

Fordelen med ei varmepumpe er at den kan konsentrere "utspedd" varme, slik at det du sender fra deg tar med seg minst mulig energi ut av huset. Men heller du masse p-lunkent vann ned i jorda og gambler på at VPen skal klare å samle sammen all varmeenergien før den flyter ut i grunnen, da kan du ikke regne med å hanke inn noen dominerende stor prosentandel, nei. Litt, men ikke overdrevet mye.

Antagelig ville det mest effektive være å legge en varmevekser på inntaksrøret til kaldssiden av VPen, så laken fikk et ekstra lite piff rett før den går inn i maskineriet.

Da kunne du også lett resirkulere vannet i PC-kjølekretsen, for å redusere vannregningen din. Sett at du har en strøm på 25 liter i timen, som varmes opp 20°. Det utgjør 600 liter i døgnet, over 200 kbm i året. Sjekk volumprisen for vann i din kommune (og legg merke til at de fleste kommuner har splittet det opp i vann + avløp - du betaler for begge). I Trondheim er prisen 33,36/kbm (i tillegg til et fastledd, men det betaler du uansett), så vi snakker om opp mot sju tusen kroner i vann per år, om du har PCen koblet til krana og har den gående 24/7, f.eks. som filserver. Med mindre volum og større temperaturheving, f.eks. 10 l/time som varmes 50°, er selvsagt vann-utgiftene tilsvarende lavere. De kan like fullt være vesentlige.

(Jeg tar for gitt at hvis du skulle tømme vannet i borehullet til VPen ville det være med en konstant vannstrøm fra ei kran.)