11,274
28
0
Dimensjonering av varmepumpe: Energidekning vs. Effektkdekning
1,267
0
Hei. Ja det kan tyde på at hullet rett og slett er for kort ja, men dette er jo lett å regne ut for Normann Etek. Håper du får fikset dette snarest for G2 pumpen skal ikke ha noe som helst problemer med -15 grader, og den skal langt i fra gå nesten konstant.
Her vet du ikke hva du prater om
Er pumpen dimensjonert for 50 - 60% effektdekning som er vanlig vil den gjerne gå 100% ved -15.
ok
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Kan da ikke være noen som ser poenget i å ha 50-60% dekning, får jo ikke særlig til inntjening da. Kan det være at leverandøren har vært for snill med sine tall?
Egne prosjektfilmer på YouTube
Nja, er det såsikkert da? 8)
Normann-Etek har dimensjonert mitt anlegg og jeg leser følgende:
Din Thermia Diplomat Optimum G2 8ES vildekke omkring 95% av energibehovet. El. kjel ivarmepumpe hjelper til med de siste 5%. Dette betyr tilskuddsenergi fra ca -4grader utetemperatur og kaldere.
Det som blir misforstått er energidekning og effektkdekning.
Med 50-60% effektdekning dekkes over 90% av energibehovet
Har aldri hørt ordet effektdekning tidligere...
Energidekning sett året under er kjent stoff derimot.
Vil ofte varmepumpen dimensjoneres til å ha en størrelse på 5-6 kw
Den har da en effektdekning på 50-60%. men vil allikevel dekke over 90 av energibehovet.
Når selvoppnevnte "eksperter" her på forumet uttaler skråsikkert at tilskudd ikke skal slå inn ved -15 så er det feil. Varmepumpen er mest sannsynlig dimensjonert riktig
Hmm, jeg utnevner nok ikke meg selv som ekspert på varmepumper, langt i fra
Men jeg synes det er merkelig om en Thermia Opt G2 v/v pumpe korrekt dimensjonert for et hus skal ha behov for tilskudd allerede ved -15 grader.
Jeg har ikke sjekket samtlige Thermia G2 som finnes, men at den skal slå inn såpass tidlig med eltilskudd var overraskende og tvert i strid med hva Normann Etek også fastslår i dialog med de.
Jo høyere temp ei G2 trenger tilskudd på el, jo mindre økonomisk blir pumpen, og ja, jeg ville sjekket om noe var feil et sted.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Dette var mer regelen for noen år siden.
Slik jeg har forstått det er det nå mye mer vanlig å sette inn maskiner som dekker hele boligens varmebehov helt ned til DUT. Det er bla. bare marginale prisforskjeller på eksempelvis et 6kw anlegg sett i forhold til et 8kw anlegg. Med et smart design på anlegget med feks akkumulator vil en maskin som dekker hele varmebehovet få bra driftsforhold.
I tillegg skriver likesinnede på på det svenske forumet at det er bedre med en stor maskin som gir energibrønnen regelmessige pauser satt opp mot en mindre maskin som suger ut energi vedvarende fra hullet.
Som sagt, nye anlegg dimensjoneres nå som oftest til å dekke varmebehovet hele veien ned til DUT.
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Sannheten er at det vanligste er å dimensjonere for 50-60%
Det er ikke dumt å dimensjonere 100%, en akkumulator av riktig størrelse er en nødvendighet.
Se på kirderf over her, tilskudd allerede fra -4. Han har Thermia g2 fra normann etek.
Du uttaler det så skråsikkert, at mennesker som ikke har det minste peiling kan tro at du er en ekspert. Det synes jeg er dumt