15,244    95    20  

Direktevirkende snøsmelting?

 51     0
Med tid og stunder skal jeg legge snøsmelterør i innkjørsel, og driver å funderer på mulige løsninger/konfigurasjoner. Det vanlige er jo å ta ut en relativt lav temperatur fra systemet som dumpes til en sprit/glykol sløyfe via en varmeveksler, men som vanlig pleier jeg ofte å gjøre ting annerledes enn alle andre.

Jeg har en 12KW Ekowell med underkjøler og mulighet for uttak av vann på forskjellige nivåer/temperatur i tanken. Det jeg nå derimot drodler om nå er å bruke brønnen direkte. Dvs. kjøre brine fra brønnen ut i sløyfe under beleggningssteinen i innkjørsel.

Jeg har en 330m brønn med quad kollektor (2x opp og 2x ned) Grunnen til at jeg i det hele tatt snakker om denne muligheten er at brønnen min ser ut til å være bortimot utømmelig. Sist vinter var temperaturen inn fra brønnen aldri under 7 grader. Utfordringen her er selvfølgelig at delta T er lav, men mulig det er nok til å holde telen borte? Om sommeren vil systemet også fungere som lader til hullet.

Synspunkter?

   #1
 2,338     Trondheim     0
Ingen ting i vegen for at det skulle gå. Blir jo bare som en jordkollektor med motsatt funksjon, den tar energi ut av brine. En liten sak. For å sikre at det virker hele året så monter en varmeveksler på turen ut som regulerer på at retur fra gårdsplassen ikke kommer under null.
Signatur
   #2
 2     0
Har du kommet noe videre med prosjektering av dette? Jeg skal selv renovere uterommet snart og kan komme til å få behov for snøsmelting da jeg har planer om å bruke snøopplagsplassen til garasjeutvidelse. Har en brønn fra tidligere, men ulikt din virker denne ikke å være utømmelig. Mest aktuelt blir det å få borret en ny og dedikert brønn til formålet. Tenkte man kunne legge ut rør litt tettere enn vanlig (CC 15cm?) for så å la brine sirkulere nesten hele året. Om det ikke fungerer er det en smal sak å legge til litt tilleggsvarme i form av el-kolbe, evt ekstra kurs og varmeveksler fra varmepumpen.
   #3
 1,749     Norge     0
Hei. Jeg har samme plan. Det jeg skal gjøre er som sverdrups sier, å ha cc liten kanskje bare 8-10 cm. Har kjøpt 480 meter med 20mm pex på ca 70m2 innkjørsel. Dette øker jo cop på vv varmepumpa på sommerhalvåret da betong innkjøringen er over 7 grader. Rekker nok ikke å støpe dette ned i år heller :-[
Bluesman
WF
   #4
 575     Haugesund     1
Jeg skal også gjøre dette.
Har da på en varmeveksler fra gulvvarmesystemet slik at man kan legge på tillegsvarme om man trenger det. Snøsmeltersløyfen brukes som del av kollektor om sommeren.
(Toppe opp vann fra brønnen nær det lønner seg) Tenker 3veis ventil eller egen pumpe som da styrer dette trinnløst.

Har lagt ved tegning av sånn ca hvordan det blir.. Jeg skal ha to energibrønner, tegningen er ikke helt oppdatert.
Direktevirkende snøsmelting? - PID.jpeg - WF
KE
   #5
 3,674     Hordaland     0
Er det ikke fare for at varmepumpen får for lav temperatur inn når snøsmelter er innkoblet?
WF
   #6
 575     Haugesund     0
Jeg har 2stk brønner på 200m, så kunne brukt en på snøsmelting og en på varmepumpen. Har snakket litt med varmepumpefolk om det, altså om det vil være mest effektivt å ta ut denne varmen før varmepumpen, eller etter varmepumpen. Men ingen har et klart svar.

Jeg har oppgradert tegningen litt, slik at en kan stenge snøsmeltersløyfen bort fra resten av systemet. Da sirkulerer den bare for seg selv gjennom varmeveksler.
En kan ikke bruke begge deler samtidig, da vil en jo sende oppvarmet vann ned i brønnen.

Altså tar man energien ut før varmepumpen (ca 5-6grader) vil pumpen få dårligere virkningsgrad, men tar man energien ut etterpå (ca40grader) må jo varmepumpen gi denne energien også.
Det beste er vel å prøve det i praksis tenker jeg.
Det er uansett bare en software endring Smile
HSt
   #7
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Sommerstid er det vel bare å sende varme ned i hullet igjen. Du kan evt supplere med et 230V solpanel og styre det slik at du slår inn denne funksjon når det ef mye sol inne. På Gardermoen og flere steder brukes dette for ikke å få for kalde hull. Bruker du hullene til kjølig er det selvfølgelig noe annet.

   #8
 3,412     Akershus     0
Mja, å bruke hullene til kjøling er vel nettopp å sende varme ned i hullet igjen Smile
Signatur
KE
   #9
 3,674     Hordaland     0
Jeg har kjøpt 3 fordelerskap iallefall, ett til underettasje, ett til overettasje og ett siste som er tenkt for utvendige sløyfer. Varmeveksler er nok tryggest uansett men jeg er ikke så sikker på om det blir ideellt å sirkulere samme glykolen som kommer i fra energibrønn rundt i oppkjørselen, da tror jeg man må til med en egen lukket sløyfe og varmeveksler mot 40 grader. Men klart, hvis du har to hull og det viser seg at man henter nok varme fra det ene hullet kunne man jo sirkulere det andre rundt i oppkjørsel, gjerne med litt hjelp av en varmeveksler om nødvendig.
HSt
   #10
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Mja, å bruke hullene til kjøling er vel nettopp å sende varme ned i hullet igjen Smile


Ja og nei, du ønsker ikke på sommeren å løfte temperaturen i hullet ved hjelp av rørene under asfalten, du ønsker da å forbeholde dette til varmen du henter ut fra huset. Men så lenge du ikke mister kjøleeffekt så er vi enig dytt varmen ned og håp at du får igjen noe av denne senere. (Og har du har litt solceller som dekker opp evt. ekstra pumpe e.l. så går du helt sikkert ikke i minus).

Termiske solfangere kan også gi verdifulle bidrag til snø smelte anlegg, spesielt hvis det en ønsker er mulighet til å bli kvitt stålis som har dannet seg.