740    20    1  

Erfaringer 80C radiatorer fra 70-tallet - virkningsgrad varmepumpe

 45     Nøtterøy     0
Har tynne radiatorer fra 70 tallet som er beregnet på oljefyr med 80C vann. Det er ett-rørs system. Når vi brukte radiatorene med oljefyren var det noen av radiatorene som avga lite varme. De siste årene har anlegget ikke blitt brukt, og det er derfor delvis nedtappet.
Vi vurderer V/V varmepumpe. Hadde en "varmepumpeekspert" på befaring og han mente de gamle radiatorene sannsynligvis er gode nok, bare man renser anlegget først.
Jeg er skeptisk - både i forhold til å få de til å funke, og fordi jeg er redd for en dårlig virkningsgrad og unormal slitasje på pumpa for å få varmt nok vann til radiatorene.
Alternativet kan være å legge rør til gulvvarme i drøyt 100m2 med gulv, men det er også en kostnad.
Har noen erfaringer med gamle høytemperatur radiatorer?
Erfaringer 80C radiatorer fra 70-tallet - virkningsgrad varmepumpe - ratiator2.jpg - torleifh
Erfaringer 80C radiatorer fra 70-tallet - virkningsgrad varmepumpe - Radiator1.jpg - torleifh

HSt
   #1
 26 369     Lillestrøm kommune     0
Var en her som sa han omplasserte store radiatorer med små og satte viftekonvektor inn der han fjernet dem. Du må få ned temperaturen håpløst å drive med ekstrem høy temp med varmepumpe
   #2
 796     klippdalen     1
jeg har LV varmepumpe og gamle radiatorer fra 1970. dog 2rørs med relativt grove rør

varmepumpa klarer på det meste å lage 55graders vann. og det er i samme temperaturområde som vannet til den gamle oljefyren gikk.

anlegget ble renset når den nye pumpa ble montert. om det hadde noe for seg temperaturmessig aner jeg ikke, men overflate temperaturen på radiatorene gikk iallefall opp noen grader.

så lenge pumpa klarer å holde vannet varmt nok så vil det nok funke bra. kjøres vel skjelden 80c rett ut på anlegget (jeg er ikke fagmann, men om det hadde vært 80c på vannet i radiatorene her så hadde det vært svært varmt her Laughing

pumpa klarer ikke å holde 55c på vannet når det er 20 blå ute. så det blir jo selvsagt kaldere i huset enn når oljefyren stod å gikk.
   #3
 42     Vestlandet     0
Hadde en elkjel som gikk opp til 85gr.
Byttet det med v/v varmepumpe som gikk opp til 65 og utvidet med 3 radiatorer til og 3 rom med gulvvarme.
Det var litt kalt forrige vinter så jeg utvidet med 2 radiatorer til og 1 rom til gulvvarme. Det ble varmere i huset men nå slitter jeg med å varme opp helle vannmengden til mer enn 53 gr.
Radiatorprodusentene har kalkylleark hvor du kan regne hvor mye varme du trenger og hvor mye dine radiatorer kan gi med den varmepumpen du tenker på.
Men, om du skal uansett bytte gulv så er det ingen tvil for meg at det blir bedre å legge rør. Jo lavere turtemp jo bedre virkegrad på pumpene:
http://www.bine.info/typo3temp/pics/194eaa752f.jpg

Signatur
   #4
 1 211     Norge     0


Ligner på same type radiatorer som jeg har. Dei fungerer fint med luft-vatn løysinga mi ihvertfall. Har rett nok to rør system, det er ein vesentleg forskjell men..Smile
Signatur
T1
   #5
 510     0

Har samme type radiator, men to-rørssystem. Ingen gulvvarme eller viftekonvektorer, kun de gamle radiatorene. Byttet fra oljefyr til V/V varmepumpe, Nibe F1255-12. Etter snart tre års drift har vi en cop på 3,4.

Vil tro det originale anlegget er dimensjonert for utetemp ned mot 30 minus og da kreves det nok 80 grader på turvannet. Men ikke så ofte det er så kaldt da, og så langt har vi klart oss fint med makstemp på ca 65 grader.
  (trådstarter)
   #6
 45     Nøtterøy     0
Takk for mange svar. Jeg er ganske ny i forhold til varmepumper og de forskjellige begrepene. Så vidt jeg forstår har de fleste med så gamle radiatorer 2 rørs system. Ett rørs sytem gir så vidt jeg forstår utfordringer på slutten av sløyfa.

Gulvvarme vil altså gi bedre efekt av varmepumpa enn gamle radiatorer?

Er det noen forskjell på effekten om man bruker parkett eller laminat til gulvvarmen?

Kan man skjøte rørene til gulvvarmen? Mulig vi ikke oppgraderer alle rommene i første omgang, da kan det være aktuelt å dra noen ekstra rør til senere bruk.
   #7
 3 713     Ringerike     0
Jeg har samme system som du. Anbefaler å se igjennom prosjekttråden min. Fungert nå i snart 10 år.

https://byggebolig.no/tekniske-losninger/bidda-oljefyr-ut-inn-med-alpha-innotec-vaeske-vann-varmepumpe
Signatur

   #8
 1 076     1484     0
varmepumpa klarer på det meste å lage 55graders vann. og det er i samme temperaturområde som vannet til den gamle oljefyren gikk.


Hva er COP / virkningsgrad på varmepumpa når den må produsere så varmt vann ?
Signatur
   #9
 40     0
Svigers har et bergvarmeanlegg tilkoblet et gammelt radiatorsystem. Tror det er NIBE F1255-12kw, med ca. 300m energibrønn.
Virkningsgraden er så vidt over 2.

Selv har vi NIBE F1255-6kw med 190m energibrønn og gulvvarme, og total-virkningsgrad på litt over 4.

Virkningsgraden er både for oppvarming og varmtvann.


   #10
 2 684     Vestlandet     0
dkt850 skrev i en tråd om luft/luft vp at cop synker med 0,05 pr grad det blir kaldere ute. Jeg vil tro det samme gjelder her, det er vel delta T som gjelder?