2,768    2    0  

Erfaringer fra jordvarmeanlegg, brinetemp., delta T, COP, kostnad etc.

 785     Vestfold     0
Driver å pusser opp gamlet hus fra 1925 og bygger om fra panelovner/parafinkamin i kjeller til vannbårent anlegg med en kombinasjon av gulvvarme og viftekonvektorer.
Hovedplan er å komble dette til V/V VP med jordkollektor. Back-up plan er energibrønn. Dersom kostnaden ved å anlegge jordkollektor kommer i nærheten kostnad av energibrønn vil jeg helt klart velge energibrønn
Da huset ligger på gård med jorder i umiddelbar nærhet til hus samt fjell helt opp i dagen ved kjellermur ligger forholdene godt til rette for både jordvarme og bergvarme. Ved graving av jordvarmekollektor vil det naturligvis bli en del jobb med skjøting av alle jordbruksdren som blir eventuelt blir kuttet (gammelt system med teglrør). Jorden er marin leire som har god fuktighet hele året. Kollektor vil krysse vei/gårdplass samt også måtte isoleres enkelte steder, da den vil måtte krysse vannledning og kloakkledning. Dette kan unngåes ved energibrønn.
Fikk et budsjetttilbud på VP+kollektor HW av en grossist/leverandør som anbefalte 2 x 400 m jordkollektor sløyfer (overdimmensjonert ift. totaleffekt på varmepumpe) for å bedre brinetemp./COP. Ekstrakostnaden av dette er begrenset når man først er igang, da 40 mm kollektor koster 15-20 kr/m + graving/overfylling. Hvis jeg legger jordkollektor kommer jeg til å leie entrepenør med grøftehjul eller kjedegraver for å grave ned rør.
Har lest meg til at COP på jordvarme vil ligge noe lavere enn energibrønn, da brinetemperatur vil være lavere, men hvor mye det er snakk om har jeg ikke funnet ut.

Er det noen her på forumet med erfaring fra jordvarme anlegg som kan si noe om:

• Hva er typisk brinetemp. og delta T på jordvarmekollektor.
• Hva er typisk COP fra VP (uten el-kolbe tillegg) for jordvarmeanlegg.
• Hvis det er noen som har ide hva kostnaden er ved å anlegge jordkollektor, er jeg takknemlig for tilbakemeldinger.
• Erfaringer ”do” & ”don’t” ved jordvarmekollektor i hage, eller på jorde

Mvh
Arne

  (trådstarter)
   #1
 785     Vestfold     0
Ingen som har noe å komme med?
De her inne som har jordvarme, burde ha kjørt igang anlegget nå..
   #2
 115     0
Mitt inntrykk er at et jordvarmeanlegg vil ha noen grader høyere brinetemperatur på høsten/tidlig vinter, mens den vil ligge et par grader under energibrønn etter nyttår.

Totalt sett blir det ikke så stor forskjell.
Delta er ofte rundt 3-5 grader.
Cop varier fra pumpe til pumpe, men ligger vel ofte rundt 4.

Normalt beregnes 50 meter slange pr kw. Sandjord funger ikke så bra.

Kostnad for en jordkollektor vil jeg anslå til 30-50% av en energibrønn avhengig av hvor mye man gjør selv.