385    5    0  

Havarert bergvarmepumpe, skal installere ny, men hvor stor?

 3     0
Kompressoren i min varmepumpe har havarert. 
Pumpa er fra 1999 av typen IVT Greenline Compact C8. Den er på 7,5 kW. Borehullet mitt er på 165 meter. Dette har fungert veldig bra i 19 år. Har forsynt hele huset selv i minus 30 grader. Jobber nå med tilbudet på ny pumpe. Et aktuelt tilbud er fra vaillant med en 8,7 kW pumpe. Er det noe risiko å installere denne i forhold til dybden på borehullet vårt? Kan hullet fryse? Blir det mere start/ stopp på kompressor? Kommer til å sette inn en akkumulatortank, det har vi ikke i dag.
Hva tror dere? Tips og innspill mottas med takk.

Huset er på totalt 290 kvm med vannbåren varme. Mye er boder hvor vi har på lite varme. Ca 220 kvm hvor vi har fra 18-22 grader i rommene. Hvor mye av borehullet på 165 meter som er effektivt vet jeg ikke.
Siste redigering: Tuesday, January 1, 2019 10:44:55 PM av Jan B

   #1
 2,342     Trondheim     0
Er det noe risiko å installere denne i forhold til dybden på borehullet vårt? => Nei
Kan hullet fryse? => Nei, det er uttaket av energi og effekten en tar ut på som fryser til hullet. Med mindre det skal bli enda kaldere enn -30 som du nevner og du samtidig øker innetemperaturen så du skal ta ut mer varme så vil ikke brønnen fryse.
Akkumulator vil gi gi færre stopp, og lengre driftperioder. Uten skulle det i teorien bli 8,7/7,5=1,16 => 16% flere start/stopp, men akkumulator vi nok kompensere for det, og vell så det.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk for tilbakemelding dkt850.
Jeg tenker som du gjør, men et par leverandører skremmer meg med at hullet kan være for kort til 8,7 kW. De argumenterer med at det er bedre å sette inn en mindre pumpe på 6 kW. Jeg er redd denne er for liten. De sier da at det er bedre å ha for dypt hull i forhold til pumpa, enn for stor pumpe til hullet. De mener det ikke bør være under 2-3 grader i hullet. De sier elkolben kan ta toppene, men da blir jo kw’ene dyre på toppene. Det er tydeligvis delte meninger blandt de faglærte.
   #3
 25,138     Akershus     0
For støre punpe har ingen betydning. Det er hvor mye varme du trekker ut som bestemmer temperaturen i brønnen. Med samme uttapping vil temperaturen forbli den samme som med forrige pumpe. Forskjellen er at det er mulig å trekke ut mer enn før fordi puma er ca 15% større.

Det er ellers riktig at mange har en tendens til å monter større vp en de trenger.
Signatur
KE
   #4
 3,674     Hordaland     0
I dag bør du velge en inverterpumpe, da er det ikke så viktig om pumpen blir for stor.
Om du vet hvor mye effekt du har brukt vinter og sommer kan dette være en pekepinne hvilken effekt du bør ha på pumpen.
Jeg ville ikke dimmensjonert pumpen ut fra energibrønnen. Gå for en inverterpumpe og den vil levere det du trenger.
Det som kan være greit å tenke på er at større pumper også har større minimumseffekt. Det vil føre til flere start og stopp i sommerhalvåret.
Det er selvsagt ikke om og gjøre å kjøpe større enn nødvendig men ofte er prisforskjellen liten mellom de forskjellige modellene. Det kan også være greit å ta høyde for eventuell utvidelse av bolig, kanskje vil du ha en viftekonvektor i garasjen en dag? En større varmepumpe vil også kunne løfte temperaturen i huset raskere om du har behov for det, på tappevannsiden kan du også få litt større effekt med større varmepumpe, men det begrenses gjerne av coilen uansett.

Ellers vil jeg gi deg ett godt tips, sjekk om pumpen regulerer frekvens ved hjelp av gradminutter. Eksempelvis Nibe har ett makkverk av en regulator som ikke gir jevn temperatur på grunn av dårlig frekvensregulering. Jeg ville sjekket med importør (ikke forhandler) hvordan frekvensreguleringen fungerer og om de bruker gradminutter i denne formelen, gjør de det holder du deg unna produktet. Skriv gjerne i tråden her hvilke pumper du etterhvert sjekker ut. Selv har jeg Nibe 1255 3-12kw, en pumpe som kunne vert veldig bra om "team rakettforskere" i Sverige hadde innsett svakheten med reguleringen.
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Takker for innspill. Så langt har jeg bare sjekket ut Vaillant og Bosch/IVT. Venter tilbud fra NIBE i morgen. Jeg vet så langt ikke noe om type regulering. Jeg har nå fått borerapporten for borehullet som ble notert i 1999. Hullet er 165 møter dypt, det er kun 1,5 meter ned til fjell. Vanninnslag er i 1999 målt til 200 l/t på 118 meter. Dette sier ikke meg noe. Noen som vet om dette er bra eller dårlig?