1,684    8    0  

Hjelp! Valg av størrelse på bergvarmepumpe!

 3     0
Jeg har et gammelt hus bygget tidlig på 1900-tallet, det er veldig dårlig isolert med reisverksvegger uten hulrom (plank tvers gjennom) og stubbloftsleire i etasjeskillere og mot loft. Men tidligere termofotografering har vist at huset er relativt tett..(alt er relativt! Smile
Oppvarmet areal ca.300m2 jevnt fordelt på kjeller+1.etg+2.etg.

Skal installere bergvarmepumpe for å få ned energiforbruket, og min rørlegger anbefaller en Thermia Diplomat Optimum10kW basert på beregning på ca.50W/m2 og totalt varmeeffektbehov på 14,4kW. Men i anbudsfasen fikk jeg også tilbud fra en annen rørlegger som i sin beregning baserte seg på ca.75W/m2 og et totalt varmeeffektbehov på 22kW, og dermed har anbefalt en Thermia Diplomat Optimum G3 17kW.
Min rørlegger argumenterer for at en litt mindre pumpe er bedre for da går den mer kontinuerlig, og så tar man resterende varmebehov med el-kassett på 9kW.

Jeg er redd for å ende med en underdimensjonert anlegg, men ser jo også at det er unødvendig å ha et varmeanlegg som er overdimensjonert...

Så HJELP...hva er rett og galt?! Smile

   #1
 3,412     Akershus     0
22 kW er ganske mye. Trenger du like mye varme som det kommer fra 22 panelovner som står på 1000 W hver? Med så mye effekt levert kontinuerlig fra elektriske ovner ville man fått en strømregning som ligner på 15000 kr for en måned; er huset virkelig så dårlig isolert? I så fall bør du kanskje tenke litt på etterisolering også?
Signatur
jaf
   #2
 6,305     tromsø     0
Fiks lufting på loft, isolere med 250 mm rockwool og halvere varmebehovet, enig med Karsten Beate. Min  bolig fra 1962 bruker 3-4kw i timen. Den er dårlig isolert. Maks 5 cm. Kanskje rørlegger vil selge den største pumpa. Det gir mer omsetning. Isolasjon koster 10% av det å drifte en varmepumpe over tid. Pumpens  levetid er kort i forhold til isolasjon, som vare "evig". Et "telt" på 300m2 bruker 22kwt..
   #3
 1,749     Norge     0
Hei raketten.
Dette har jeg sagt før. Kjøp den v pumpa som har best cop og vær sikker på at den er stor nok. En bergvarmepumpe lagrer varmen i ett varmelager/akkumulator tank, så derfor er det faktisk best å ha størst mulig til best cop/pris. Dette fordi en pumpe/kompressor vil slites mindre ved lavere gangtid(elementært). Så lenge du ikke må få høyere inntak sikring osv:D Så det er rørleggeren som vil ha størst pumpe som har skjønt hva varmepumpe teknologi faktisk er. Man skal aldri sette inn en underdimensjonert pumpe i 2015- I gamledager ja...
Bluesman
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Ser nå på oppsettet til rørleggeren min at det med 10kW-pumpen er tenkt å ha et system uten akkumulatortank, kan det være grunnen til valg av mindre pumpe? Ville jo tro at akkumulatortank er lurt å ha uansett?
Forøvrig har jeg 230V inn til huset, så med den største pumpen må jeg ha trafo for å omforme til 400V...det taler kanskje litt imot den største pumpen?!
KE
   #5
 3,673     Hordaland     0
Hvis du har 400V i boligen ville jeg kjøpt en inverterpumpe, for eksempel Nibe 1255. Har du 230V er utvalget inverterpumper begrenset, selv vurderer jeg Ecoforrest men det er desverre få som har erfaring med den så langt her til lands.
   #6
 5,415     Langhus     0
Du kan legge inn så mye data som du har om huset ditt på http://www.energiportalen.no/
(søsterselskap til ByggeBolig) og få en teoretisk energiberegning.

Har du bodd i huset om vinteren? i så fall har du vinterens strømregning som utgangspunkt. Hvis du ikke har bodd der, mulig å spørre tidligere eier om strømforbruk?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 3     0
Jeg har lagt inn data på www.energiportalen.no, og der kom jeg ut med 75000kWh i året...har hørt med forrige eier, og de brukte 35000kWh på 60m2 mindre areal (varmet opp lite i kjeller), men mistenker at de gikk med ullgenser og tøfler året rundt...og så fyrte de nok langt over gjennomsnittlig mye med ved, det har ikke jeg tid til hver dag gjennom vinteren...

   #8
 3,573     buskerud     0
Kan være greit å kombinere litt isolering, nye vinduer, eller glass ., ol tiltak samtidig som et kjernekraftverk.. Tror et sted midt mellom passer., får beregninger fra 2-3 til, og hå for snittet kanskje
Pumpe på 12-14 kwh høres iallefall nok ut..