Tom
   #12
 1,545     Sørlandet     0

Der ein har andre varmekilder er det aktuelt også slik eg ser det. Kva med vedfyring og andre ting som genererer mykje varme som eit utetempersturkompensert system ikkje klarar å kompensera for?

Men skal ein ikkje også tenkja på dei andre i familien? Skal eg bestemma kva temperatur det skal være i rom som andre nyttar? La dette være opp til kvar enkelt og ikkje innfør diktaktur i heimen.

Med andre varmekilder i tillegg til varmepumpa så har man kanskje termostat på den andre varmekilden? I så fall holder det.

I stua har man gjerne en romtermostat koblet til varmepumpa, så den regulerer ned temperaturen på framledningsvannet. Problemet er jo imidlertid at framledningsvannet blir kaldere i alle rom, ikke bare i stua. Så ja, en termostat kan være kjekt.

Nå er det jo slik at flere benytter samme rom og vil man ha forskjellig romtemperatur, må man inngå et kompromiss. Blir ikke diktatur av slikt, men demokrati.

Som jeg sa tidligere vil en og annen termostat være nyttig, men må man ha termostat på hver eneste sløyfe har man antagelig gjort en dårlig jobb med selve inntrimmingen. Mange har jo ikke en eneste termostat og klarer seg helt utmerket.

Så hva blir konklusjonen? At begge de to leverandørene har feil og av en blanding av kurser med termostat og uten termostat er tingen? Jeg synes nå i alle fall det.

Signatur
   #13
 5,730     0
Enig med deg, kvart anlegg er ulikt, og kvar eigar har ulike behov og bruksmønster, så ein kombinasjon er nok i dei fleste tilfeller det beste. Og ein kan jo i ettertid montere inn termostater der ein treng det eller flytte dei (hvis anlegget er tilrettelagt for det).
  (trådstarter)
   #14
 81     0
Takk for svar. Jeg ble faktisk litt klokere.

mmosberg - du sier at du oppdaget at v/v bare var 15k dyrere? Her er mitt regnestykke - her blir v/v 45k dyrere:

Med brønn
Brønn - 150m med opptil 13 meter ned til fjell: 58k
Komplett vannbåren varme: 175k

Uten brønn
Komplett vannbåren varme: 185k

Når jeg inspiserer tilbudene nøyere ser jeg at l/v-tilbudet har en CTC Eco Air 109 til 56k inkl mva. og en CTC ECO El kjele/Bereder til 26k mens v/v har en Høiax VPK 8KW til 70k og en akkumulatortank til 7k. Se vedlagte tilbud.

Er det jeg som får en dårlig pris på ett av tilbudene, eller er det rett og slett sammensetningen som gir veldig forskjellige grunnlag for sammenligning?
   #15
 741     Det glade Sørland!     0
Beklager sent svar, har ikke sett innlegget. Kanskje du har bestemt deg allerede?

Jeg fikk pris på AI 8 kW l/v maskin med AI HT-1 hydraulikktårn. Dette var "bare" ca NOK 15K mer enn den maskinen jeg har nå inkl. brønn. Kjøper du l/v med HT-1 er det jo to "maskiner" du kjøper, mens med v/v blir det bare en maskin.

Jeg stiller meg også egentlig tvilende til at en l/v maskin som står ute i norsk kystklima skal klare seg noe særlig mer enn 10-12 år, uansett fabrikat. Det er også innlysende at her er det mye større sjans for både planlagt og ikke planlagt vedlikehold i levetiden enn for en v/v maskin som står tørt og varmt inne. Husk at når l/v maskinen avgår med døden så må nesten hele investeringen gjøres om igjen, mens når en v/v maskin må fornyes så er fremdeles brønnen der. En ny v/v varmepumpe ferdig montert får du vel fint for NOK 50-70K så lenge brønnen er der.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 81     0
Takk for svar. Det ble nok ikke jordvarme. Må sørge for at utedelen har gode forhold og ta årlig vedlikehold - så kan vi prates om 20 år og se hvordan det går da Smile

Ideelt sett ville jeg hatt jordvarme -- men, men. Kan ikke ha alt. Om 20 år er det nok på tide å gå over til "hjemmereaktoren 2000 - for alle moderne hjem" Tongue

- nitech
   #17
 240     0
Nitech: Jeg ser du har en akk tank på 300 L. Hva benyttes denne til?
I mitt tilbud fikk jeg en 200 l varmtvannstank som står i serie med pumpen. Er dette det samme.
Signatur

   #18
 3,575     buskerud     0
de fleste jeg har pratet med, anbefaler termostater eller en blanding. Mest for vår/høst, når vp med utekompensering kan påvirke slik at systemet leverer for lite varme til en kaldere kjeller etasje.  har man alt på et plan, og store vinduer som varmer bra på disse tider, vil termostater bli mindre viktig.

huset, og hvor gulvarmen er betyr mye. Meste parten av mitt er i kjeller etasjen, som krever oppvarming lenger og mere enn overetasjen.  Noe som gjør at han jeg kjenner som leverer pumper, selv anbefaler fast kondensering på 35 grader de mnd. det gjelder.  Så han selv, innstalerer pumpe i sitt oppussingsprosjekt. han bruker danfoss styringen som følger med kw smarten, men dropper termostater på badene, slik at de fungerer som bypass og.

Eneste grunn til at jeg går for termostater er fordi jeg brukte shuntstyring på det gamle fyranlegget, og det fungerte ikke helt best. overetasjen ble enten for varm, eller underetasjen for kald... ...  så nå vil jeg ha topp komfort.  Får det heller koste litt mere.

   #19
 1,267     0

Nitech: Jeg ser du har en akk tank på 300 L. Hva benyttes denne til?
I mitt tilbud fikk jeg en 200 l varmtvannstank som står i serie med pumpen. Er dette det samme.


Akktank benyttes til gi varmepumpen optimale driftbetingelser et "must"

200l vv tank brukes for å øke vamtvannskapasitet bør unngås hvis mulig.