#41
 24,668     Akershus     0
Energimengden du henter ut er bestemt av produktet deltaT*vannvolum/min
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #42
 3,673     Hordaland     0
Hvis jeg går for en 3-12kw pumpe kunne det jo vert greit at jeg faktisk kan hente ut 12kw fra pumpen. Men det er vel neppe i lange perioder man trenger så stor effekt. Jeg vil neppe sette inn noe større pumpe iallefall, 10kw er sikkert rikelig og men jeg vil ha en variabel pumpe og da er 3-12kw den mest aktuelle. Det er flere som har meldt seg på denne 3-12kw trenden. Ecoforrest er allerede ute med flere, Nibe kommer på nyåret, thermia kommer med en og Bosch/IVT har også en 3-12kw på trappene så dette blir nok standarden fremover.
   #43
 1,749     Norge     0
Energimengden i hullet avhenger av om du finner vann. Finner du rennende vann så er mengden utømmelig, da holder det med 200m. Finner du ikke vann ville jeg ha boret 2 hull på 150 meter.
Bluesman
KE
  (trådstarter)
   #44
 3,673     Hordaland     0
Hvis det ikke er vann her så vet ikke jeg. Kommer til å borre inn under sjø. Ser to brønner i nabolaget i Granada oversikten på 145 og 150 meter uten at jeg kjenner hva slags varmepumpe de har.
   #45
 785     Vestfold     1
Kan en brønn bli for dyp? Forsøker å bestemme meg for dypde og får varierende tall fra de få leverandørerene som kalkulerer. Har ikke bestemt meg for varmepumpe enda men ønsker å få borret før vinteren kommer. Ser på en 3-12kw inverterpumpe foreløpig.

Ja, på grunn av strømingsmotstand i brine sløyfe, er det begrensning av hvor dyp brønn man kan borre uten å måtte skifte sirkulasjonspumpe på VP. Begrensing på dette står i teknisk manual for VP.
Utstyret de fleste bønnborere har går ned til 200 m. Noen har utstyr for å bore dypere, men med dype brønner bruker man mer diesel per meter brønn på kompressor da en større del av trykklufta går med til å pumpe vann og kaks mot et høyt statisk mottrykk (særlig hvis det er stort vanntinnsig.) Tror dette er grunnen til at brønnborere har klausul i sine std. kontrakter at de har retten til å avslutte en brønn dersom vanninnsig er over en definert mengde. Dieselforbruket blir skyhøyt når mesteparten av trykklufta går med til å pumpe vann fremfor å drive borhammeren.
KE
  (trådstarter)
   #46
 3,673     Hordaland     0
I prislisten jeg har fått fra brønnborer er det ikke priset over 200m.
Det er ikke så stor forskjell på prisen mellom 150 og 200m.
Hvis det ikke er noen stor ulempe med 200m selv om jeg kanskje kunne klart meg med 150m får jeg vel gå for 200m.
Den eneste ulempen jeg har forstått er at sirkulasjonspumpen jobber tyngre jo lengre brønnen er, får sjekke spekken på disse.
KE
  (trådstarter)
   #47
 3,673     Hordaland     0
Det ble ett langt innlegg dette men håper dere gidder å lese!

Da ser det ut som både vegvesenet og brønnborer er fornøyde med planene mine, begge har vert på befaring og kommet med sine synspunkter og begrensninger. Jeg stod igrunn bare igjen med ett valg og det er å borre kraftig på skrå i den eneste retningen jeg har nok fjell under uten å komme ut i dagen, det er ett lite stup på vestsiden av tomten som gjør at jeg ikke kan borre helt ut på kanten når jeg skal vinkle utover. Men det er iallefall godt at alle er fornøyd nå, har jo tatt ett år dette her...
Nå er det ikke så farlig at dette har tatt litt tid for jeg er ikke klar med det tekniske i boligen enda. Men så lenge jeg får dette unnagjort før vinter og tele kommer så er jeg fornøyd.

De som lanserer 3-12kw pumper klarer ikke å beregne brønndybde enda siden produktene ikke er lagt inn i beregningsprogrammene sine, det er vel bare en leverandør som har kommet med en slik pumpe så langt. Jeg tror jeg vil velge 200m dybde, jeg så for meg 150 tidligere men tror en får bare slå til å lage 200m så er man litt sikrere. Har også hørt at øverste delen, den tørre delen av brønnen kan settes inn med ett eller annet til noen hundrelapper slik at man også får effekt derfra, dette var brønnborer som opplyste.

Så til litt spørsmål:
-jeg regner med det er en fordel at kollektorrørene ikke ligger helt oppe i dagen, jeg har noen partier der det kun er ett tynt lag jord over fjellet, hagen består av gress, naturhage og svaberg og jeg ønsker ikke å ødelegge svabergene. Men der det er gress over kunne jeg sikkert laget en grøft i fjellet. Men hvordan gjør jeg det, kan sikkert kjøpe meg en borrhammer og borre å meisle litt, eller bruke trollkraft eller noe. Eller er det noen andre gode måter å gjøre dette på? Kan man sage i fjell med slike betongsager som man får leid? Eller bruke vinkelkutter på enkelte partier? Jeg er blank på dette område men kan like godt lære det først som sist, har noen murprosjekter fremover så det kan være greit å kunne borre i fjellet senere også. Rørene er jo isolerte men er det noe fordel å legge ned noe ekstra isolasjon, for eksempel xps plater delt opp i passe bredder?
-jeg kommer sannsynligvis til å grave opp dreneringsmasser langs huset å legge rørene ned der, tror det blir eneste måten å få de dypt nok på. Hvor brede er vanligvis slike dreneringsmasser? Huset mitt er bygget i 87 og underettasjen er sprengt ut slik at ene veggen står under bakkenivå, der er på denne siden rørene vil gå.
-jeg må også gjennom en oppmuret terrasse og her blir det nok også pigging for å få komme dypt nok. Til slutt skal jeg inn gjennom lecamuren som er av 25cm isoleca, det er vel ikke noe heksekunst å få hull på denne muren men hvordan bør jeg gjøre dette så det blir tett etterpå? Den oppstøpte terrassen ligger jo over her så det er nok minimalt med vannmasser her men det bør jo være tett. Legger inn andre rør også til fremtidig bruk, trenger noen 220v trekkerør for utelys, garasje etc. Også kan jeg legge noen trekkerør for fremtidig vannbåren varme utendørs (basseng og isfri gangvei)
-leser også at det finnes noe som heter turbokollektor, er det noen kollektorer som er bedre enn andre, kanskje de har blitt standarden i dag?
-hva er vanlig å forberede før brønnborrer kommer? Grave opp jorden til det er bart fjell, er ikke lange stykket, bør jeg grave opp hele grøften før han kommer? Dekke til huset for å unngå skit og støv? Noen mer?

KE
  (trådstarter)
   #48
 3,673     Hordaland     0
Da var brønnborer ferdig med hullet, kollektor skal settes i begynnelsen av neste uke.
Grøft er nesten klar og jeg skal etterhvert ta huller inn til boligen.
Godt med alt som er gjort!
KE
  (trådstarter)
   #49
 3,673     Hordaland     0
Kollektor er fortsatt ikke satt men i dag forsøkte jeg en halvfull flaske i ett tau nedi brønnen og traff grunnvannet på 29,5 meter, omtrent som antatt noen meter under havnivå.
Jeg har blitt fortalt at man kan fylle denne delen av brønnen med en mørtellignende masse som gjør at disse 29.5 meterene også blir en effektiv brønn. Tror de heller lecakuler nedi først som flyter på vannet og sørger for at mørtelen ikke renner videre. Noen som kan noe om dette?
Også er jeg litt i stuss på om jeg bør ha lufting på brønnen siden toppen blir 2 meter over laveste punkt på sløyfen, rørene inn mot teknisk rom blir rundt 25 meter lange.
   #50
 785     Vestfold     0
http://www.abkklima.no/globalassets/global/markedsmateriell-brosjyrer-priskataloger-annonser-etc/kataloger-uten-priser/katalog-varmeopptak---energikollektorer-og-tilbehor.pdf
Man kan bruke svellende bentonitt/leirprodukt som støpes oppå forskaling av leca kuler eller bentonitt propp.
Du bør ha lufting på høyeste punkt og tilgang til dette via inspeksjonskum. Man får kjøpt ferdige sveise bend for dette med lufteskrue. Du finner dette i dokumentet i linken.