20,382    70    11  

Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn?

KE
 3,674     Hordaland     0
Vurderer å så borret energibrønn og er i gang med å organisere befaring fra brønnborrer.
-Hva bør jeg tenke på ved plassering av brønn, må det for eksempel være fall fra varmepumpe til toppen av brønnen? Jeg har litt utfordringer med å få det til siden varmepumpen skal stå i underettasjen og borrerigg ikke kan kjøre lengre enn på nivå med andre ettasje.
-Hvor tett inntil huset kan man borre uten fare for å få skader på huset? Grunnmuren er i 25cm isoleca
-Hvordan kan man best mulig skjule brønnen når arbeidet er ferdig, er det vanlig med kummelokk eller? Jeg vurderer å borre innimellom noen busker slik at det blir skjult av de, men det blir kanskje dumt med tanke på tilgang senere?
-Jeg har begrenset med plass på tomten, jeg ser for meg at når borrerigg står på parkeringsplassen, bør rekke brønnen derfra, så er det ikke plass til noe særlig mer. Kan man plassere kontainer for slam ett annet sted hvis det er fall ned til kontaineren? Jeg har en vei nedenfor huset jeg kunne plassert kontainer og det blir fort 6-7 meter nivåforskjell og kanskje 20-30 meter avstand.
-Hvor mye av dette organiseres av brønnborrer og hvor mye organiserer man selv, tenker på kontainer osv.
-Hvor langt ned i jorden bør man grave ned rørene mellom brønn og bolig?
-Hvor langt bør jeg borre? Dette er på vestlandet og jeg regner med å treffe grunnvann ganske tidlig. Har ikke bestemt meg for varmepumpe enda men antar jeg må borre en viss lengde for hver kilowatt varmepumpen kan levere? Bruker man avgitt kilowatt fra pumpen når man beregner energibrønn? Jeg kommer til å borre før jeg velger varmepumpe så jeg fortsatt står fritt til å velge pumpe til høsten, ønsker en inverterstyrt pumpe for 3x230V og de vokser ikke på trær, satser på at det er kommet slikt på markedet til høsten.

Alle tips mottas med stor takknemlighet, liker å være forberedt!

WF
   #1
 575     Haugesund     1
Jo nærmere brønnen er husveggen jo kortere rør/.
(Billigere rør, mindre graving, mindre trykkfall og mindre varmetap)
Boreriggen har vel ingen rekkevidde, altså riggen må stå rett over brønnen når den borer. Iallefall den jeg hadde.

Trenger ikke fall fra varmepumpe til brønn, men det vil gjør det enklere med tanke på å lufte ut sløyfen.
Brønnhodet pleier gjerne å være ca 50cm under ferdig planering.

Du trenger ikke å grave den ned før de borrer. De borrer i dagens høyde og setter alltid ned et foringsrør på minimum 2-3meter.
Du graver deg etterpå så langt du ønsker ned rundt dette foringsrøret, så løfter du av brønntoppen og kapper foringsrøret med vinkelsliper i den høyden du måtte ønske før du skrur fast brønntoppen i ny høyde.
For å skjule brønnen kan man grave direkte over.
Ønskler du å komme til i ettertid er det enkleste og billigste å bruke rester av en drenskumme. Hvis du legger på et kjøresikkert kumlokk så gjør det egentlig ingenting om brønnen ligger midt i gårdsplassen.

En vanlig brønn ligger gjerne på 160m dybde. Jeg ville borret 200m. Det koster ikke så mye ekstra med de ekstra meterne når alt allerede er rigget opp.
En beregner vel det som pumpen trekker opp fra hullet, altså avgitt effekt minus det kompressoren trekker. Dette kommer jo fra strømnettet.

Du kan kjøpe en vanlig 3fase varmepumpe og sette en frekvensomformer på kompressoren/evt få noen til å gjøre det. Jeg kjøpte f.eks. en pent brukt 11kw ABB ACS350 frekvensomformer for 2-3000kr på ebay. Ser helt ny ut.
En vanlig varmepumpe behøver vel bare 2-3kw til kompressoren.

(Min kompressor er ca 5kw men den er kun 230V, måtte derfor ha ca 10kw 400V frekvensomformer for å takle nok strøm)
Hvis du har 400V er altså 400V varmepumpe å foretrekke, men ingen nødvendighet.
KE
  (trådstarter)
   #2
 3,674     Hordaland     1
Takk for innspill!
Jeg har 230V IT i min bolig så det begrenser utvalget av varmepumpe. Jeg kommer nok til å kjøpe en ferdig pumpe og ikke lage noe eget. Angående valg av pumpe er det noe jeg vil gjøre til høsten så det tar vi i andre tråder.
Du skriver at rigg må stå over brønnen, jeg trodde disse riggene hadde en arm foran seg som vinkles etter behov, hvor mye de kan strekke armen ut før de borer aner jeg ikke.
Jeg må borre på skrå grunnet tunnel 50 meter under boligen, jeg kan velge hvilken vei jeg vil borre, enten østover eller vestover. Vestover blir inn under sjø, østover blir inn over myr så jeg tror tilsiget vil være stort uansett.
Med spørsmål om avstand til hus tenker jeg da hvor nærme huset jeg kan borre uten at det er fare for selve huset, dette er eksisterende bolig. Jeg tenker det er enklere å legge rør hvis jeg kan legge de i dreneringsmassene rundt huset fremfor å grave selv, jeg er redd jeg møter fjellet tidlig hvis jeg graver.
   #3
 919     Norge     0
Brønnfirma har gode innspill på plassering.
Når jeg borte sa firma de reknet 40w/m, dvs på 200m borehull kan du hente ut 8kw.
Jeg borte 2-3m fra husveggen.
Riggen sto m borehullet, lite fleksibel.
Jeg la en metallring rundt borehullet og metallplate oppå.
Ligger skjult i innkjørselen 0,5m under.
Neppe noe å si om du har lavere nivå inne. Som nevnt over kan det bli litt mer arbeid å lufte men det gjøres kun v oppstart.

   #5
 5,569     0
-Hvor langt bør jeg borre? Dette er på vestlandet og jeg regner med å treffe grunnvann ganske tidlig.


Du kan ta en kikk i GRANADA (database for grunnvannsbrønner). Brønner i nærheten kan gi deg en pekepinne på hvor langt du må borre, og hvilke rater du kan forvente.

Dette er styrt av geologien i ditt område. Grunnvannspeilet kan ha lokale variasjoner. Fjellet du ser på overflaten trenger ikke være representativt for hva som finnes 100 m under bakken.
KE
  (trådstarter)
   #6
 3,674     Hordaland     2
Ser to brønner i nærheten på granada, de er på 135 og 140 meter.
Litt usikker på hva du mener med rater men ser det står følgende:
Brønn 1: 140m, 1,7m til fjell, 25 grader vinkel, ingen info om vannføring
Brønn 2: 135m, 0,5m til fjell, loddrett, 0-60m <50L/t 60-135 >1000L/t

Betyr det at brønn 2 er tørr ned til 60 meter? Denne brønnen ligger ett steinkast fra sjøen og rundt 10 meter over sjønivå. Kan men beregne effekten/nødvendig dybde basert på de tallene over?
   #7
 919     Norge     0
Brønnene du finner er nok drikkevannsbrønner ikke energibrønner.
Det har ikke noe å si for energibrønn (slik jeg har forstått) med tilsig. Det vil uansett stå stille.
Dermed er det uten betydning om det er tilsig i brønnen siden en ikke forbruker vann.

Så lenge det er vann i borehullet, vil vannet bli varmt fra grunnen rundt.

KE
  (trådstarter)
   #8
 3,674     Hordaland     0
Begge brønnene jeg fant er oppgitt til energibrønn og er borret i 2004 og 2013. Nå er det samme firmaet som jeg skal ha på befaring som har borret disse to så de har nok detaljkunnskap om disse. Kan jo også kontakte eier/nabo for å høre hva de får ut av de.
Jeg trodde tilsiget indikerte hvor mye bevegelser det er i vannmassene i grunnen og dermed hvor mye man kan hente ut av energi, er jeg helt på bærtur altså? Står vannet helt musestille i brønnen?
   #9
 25,137     Akershus     0
Brønnene du finner er nok drikkevannsbrønner ikke energibrønner.
Det har ikke noe å si for energibrønn (slik jeg har forstått) med tilsig. Det vil uansett stå stille.
Dermed er det uten betydning om det er tilsig i brønnen siden en ikke forbruker vann.

Så lenge det er vann i borehullet, vil vannet bli varmt fra grunnen rundt.


Det sammenfaller ikke med det jeg hører: jo mer vann som passerer brønnen, jo bedre. Det fordi vann som passerer bringer nytt "varmt" vann hele tiden.
Signatur
   #10
 785     Vestfold     0
Ser to brønner i nærheten på granada, de er på 135 og 140 meter.
Litt usikker på hva du mener med rater men ser det står følgende:
Brønn 1: 140m, 1,7m til fjell, 25 grader vinkel, ingen info om vannføring
Brønn 2: 135m, 0,5m til fjell, loddrett, 0-60m <50L/t 60-135 >1000L/t

Betyr det at brønn 2 er tørr ned til 60 meter? Denne brønnen ligger ett steinkast fra sjøen og rundt 10 meter over sjønivå. Kan men beregne effekten/nødvendig dybde basert på de tallene over?


Brønn 2 har veldig lite vanninnsig ned til 60 meter. Mindre enn 50 liter/time. Det betyr ikke nødvendigvis at grunnvannspeilet er står veldig dypt.
Kan ikke beregne noe utfra tallene.
Klimasone og bergets egenskaper bestemmer hvor mye effekt en kan ta ut per meter borehull.
Hvis det er stor vannføring i brønnen er dette et pluss og en kan redusere brønnens lengde noe. Dersom grunnvannspeil er veldig dypt så fylles brønnen med varmeledende masse

Sjekk side 6-7 i:
http://www.cobuilder.com/coBuilderDocuments/getfile?&dokid=813844&code=MTg4ODc1JTJGVmFybWVvcHB0YWsucGRm&ext=.pdf

Brønnborer fikser alt om du vil og skaffer container og nok slanger. Han må ha hageslangevann og skjøteledning med strøm. Noen legger slanger inn til huset også og sveiser disse.

Hvis brønnen ligger høyere enn punkt for lufting inne, så kan du bruke bend med lufteskruer i overgangen mellom brønn og tilførsel/retur slanger.

Boretårnet på riggene står typisk. 1 m foran beltene og kan kun tiltes for å borre skrått. Du kan bore helt kloss innpå huset uten noe særlig risiko for skader, bortsett fra sprut på huset.

Lykke til med å finne 3x230V varmepumpe.