KE
  (trådstarter)
   #11
 3,674     Hordaland     0
Takk for gode svar Arne selv om du hadde en irriterende avslutning hehe Wink

   #12
 653     0
Mine erfaringer med 180m energibrønn:
* Anbefaler bruk av container for å samle opp slam (det gjorde ikke vi, og det var mye støv over alt!). Jeg har 6" brønn på 180m. Det er myyyye masse som skal bort.
* Tidligere bregenet man 50W/m brønn. Jeg har 9kW VP, og dimensjonerte 9000W/50W/m = 180m. Dette er selvsagt overdimensjonert siden noe av effekten er elektrisk.
* Vanntilsig ar ikke mye å si. Min brønn var "tørr". Jeg måtte fylle brønnen med vannslangen før de kunne sette ned kollektorslangen. Temperaturen i brønnen følger årstiden, så vannet fungerer mer som varmeoverføringsmedium enn energi-kilde.
* "Vår" brønnborer ordnet alt inn til husveggen, dvs. boring, kollektorslange, sveising av slanger til rør mellom brønn og VP, brønnhode, foringsrør fra brønnhode ned til fjell, fylling og setting av slange med vann, kuldemedium (HX35-etanol). (Rørlegger ordnet fylling av spriten dat dette gjerne gjøres etter at alt er ferdigmontert).
* Du trenger ikke å grave før borring, men jeg synes det er greit at "brønnhodet" står under normalt bakkenivå slik at det kan dekkes med kummelokk og evt. gress. Tilgang er ikke nødvendig etter at systemet er satt i drift. Det bør holde å vite hvor brønnen er dersom det likevel skulle bli nødvendig. Jeg har ikke kikket ned under lokket siden vi la det på for ... 7 år siden.
* Avstand fra brønn til rigg varierer nok fra rigg til rigg. De riggene som kan bore 200m er gjerne større enn typisk sprengningsrigger og kan derfor ikke strekke "armen".
* For nærme husveggen ville ikke jeg anbefale, bl.a. pga. evt. framtidig graving ved huset. Dette kan jo være drenering, utbygging etc. etc. Det er litt upraktisk med en brønn under huset.
* Tunnelen ville jeg vært litt bekymret for. Det vil sannsynligvis være sprekker i fjellet rundt denne, noe som gjør at grunnvannet holder lavere nivå. Dette kan påvirke vannnivået i din framtidige brønn som igjen påvirker effektuttaket over 50m (dvs. t du får 50m "tørr" brønn). Dette vet sikkert brønnborer mer om.
* Når det gjelder 3x230V inverterstyrt, tror jeg du skal lete lenge... Var i samme situasjon, men valgte en 1x230V. Har undersøkt litt om det er mulig å gjøre den om til 3x230 (ved å fjerne "start-kondensatoren") og dermed redusere bråk, vibrasjon og øke effektiviteten, men det viser seg å være vanskelig siden kompressoren er en tett enhet.
* Enverterstyring på V/V: Er det noen som har erfaring med dette? Det reduserer antall start/stopp, og kompressoren går kanskje jevnere og kaldere, men har det noe å si på levetid og COP?
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #13
 3,674     Hordaland     0
Det er flere grunner til at jeg ønsker inverterstyrt kompressor, man reduserer start og stopp og forlenger levetiden. En annen ting er at jeg kun vil få en ettasje med vannbåren varme i en periode og varmepumpen blir i starten overdimmensjonert, hvis den da kunne gå med redusert effekt ville det vært en stor fordel.

Angående tunneenl er jeg ikke så bekymret for at brønnen skal være tørr på grunn av dette. Tunnellen ligger under havnivå og tomten min ligger like ved sjøen. Jeg tipper boligen ligger 50 meter over denne tunnellen men bare 15-20 meter over havnivå. Det viktigeste er nok å unngå å treffe bilene i tunnellen Tongue
   #14
 653     0
Bilder av brønnen:
1: Brønnhode med påsveiste vinkler og isolerte rør til VP
2: Brønn-grop. Plast-kum ligger klar til å sette over
3: Jeg måtte jo bare åpne og kikke ned i brønnen... Wink

Foringsrøret (stålrøret) stikker 15-20 cm over fjell. Hvitt K-rør er lagt ned for evt. framtidige prosjekter (les: aldri brukt).
Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn? - IMG_3403.jpg - Blip
Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn? - IMG_3404.jpg - Blip
Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn? - IMG_3426.jpg - Blip
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #15
 3,674     Hordaland     0
Bra med bilder Blip, er god respons på denne tråden, det liker vi!
Hos meg er det lite med jord mellom parkeringsplass og boligen, det er stort sett fjell og svaberg der det er aktuelt å sette hullet. Å sette det på svaberget er utelluket da det ikke kan dekkes til. Under asfalten på parkeringsplassen er en mulighet, da må jeg i verste fall knuse ut noe fjell for å få ledet rørene ned mot boligen og under jorden. Jeg har har også en rekke med busker mellom bolig og parkeringsplass hvor det kunne være aktuellt å ha brønnhode. Uansett hvor jeg setter hullet vil høyden ligge på nivå med ettasjeskillet i boligen, pumpen vil stå i underettasjen så det blir vel ikke mer enn en meter høyere enn ekspansjonstanken.

Siden tomten i stor grad består av fjell vurderer jeg å la rørene ligge i dreneringsmassene rundt grunnmuren, er det noe feil ved å gjøre det på den måten?
Jeg må jo også på ett sted inn gjennom boligen med rørene, da regner jeg med at jeg skal gjennom knotteplast og leca, dette fuges bare da eller?
Er det en fordel å isolere grunnen som rørene blir liggene i med foreksempel xps plater eller er det tilstrekkelig med ferdig isolerte rør slik som Blip sine bilder viser? Det er vel gjerne avhengig hvor dypt rørene blir liggene.
   #16
 653     0
Ekstra isolering av rør er ikke nødvendig etter min mening. "Vanlige" rør som benyttes er slike ferdigisolerte du ser på mine bilder. De ligger i dreneringsgrøfta hos meg (ref. bilde under). Temperatur i kuldemedium er sjelden under 0 grader og betyr at det neppe fryser i grøfta. Har du typisk -20 om vinteren ville jeg kanskje ikke lagt dem i dagen, men noen få cm i bakken holder de fleste steder. På vestlandskysten er det sjelden under 0.

Gjennom vegg: Fugeskum (dersom det ikke er for mye trykk av massene på utsida).

Har du vurdert sløyfe i sjøen? Mange er skeptiske (spesielt brønnborere), men jeg er ikke i tvil om at jeg hadde prøvd det hvis jeg hadde muligheten. Du kan legge "uendelig" mange meter (f.eks. 10*200m i parallell). Sjøen går sjelden under 0 der du bor, antar jeg.

Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn? -  - KE
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #17
 3,674     Hordaland     0
Sjøkabel har jeg vert inne på men det er så mye svaberg her at det isåfall ville vert rør oppe i dagen, eventuellt kunne an borret i fjellet og gått ut under vannoverflaten. Men det er mye strøm her og det er alltid en risiko for at noen kaster en dregg i sjøen, for å ikke snakke om teiner som er ganske populært her. Det er også større fare for lekkasje i slike sjøkabler noe en venn nylig opplevde. Jeg føler meg tryggere på energibrønn da. Det er vel neppe gratis å etablere sjøkablen heller. Jeg tror dessuten sjøen er kaldere akkurat der jeg bor grunnet strømforholdene.

KE
  (trådstarter)
   #18
 3,674     Hordaland     0
Blip, hva var tanken med det hvite røret ditt? Jeg skal legge endel rør i samme slengen i forbindelse med strøm til bod og annet så det blir litt forskjellig når man først setter i gang å grave. Har en murt terrasse som jeg må gjennom så det blir litt "drittarbeid" også.
   #19
 653     0
Jeg la bare ned noe ekstra rør for evt. framtidig temperaturmåling ved brønnen eller langs rørene. Har aldri brukt det til noe som helst...
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #20
 3,674     Hordaland     0
Tråden er enna varm så jeg vil forsøke å holde den det. Dere som har borret, hvordan håndterte dere slammet? Jeg har litt liten plass der det skal borres men kunne ført det i slanger cirka 30 meter og satt en kontainer nedenfor tomten. Er det en ide?
Hva ender dette slammet opp som, er det noe man kan dumpe på en nabotomt hvis gårdseier tillater det eller blir det lukt av slikt og det må dekkes over? Hva vil de koste å få noen til å hente det i kontainer isåfall?