9 024    81    5  

Installasjon av Nibe 1255 3-12kw inverterpumpe

KE
 3 662     Hordaland     1
Har fått tilbud på bergvarmepumpe og det listes opp endel tilbehør som jeg lurer på om jeg trenger eller ikke, eller om jeg trenger noe som ikke er kommet med på tilbudet.
-bergvarmepumpe (Nibe 1255)
-påfyllingsett
-akkumuleringstank
-temp sensor tank
-sirkulasjonspumpe
-mikrobobleutskiller
-magnaclean vannfilter
-mc1 protector 500ml
-energimåler (trodde pumpen hadde dette innebygget?!)
-spenningsvakt (er dette nødvendig, tåler ikke pumpen å kobles til nettet?)
-særavgift for kuldemiddel og miljøavgift

Ønsker også å koble frikjøling til (passiv kjøling ved hjelp av brine) men Nibe setter er alt for dyrt, hva trenger jeg av rørdeler for å klarkjøre en slik tilkobling?

Er det noe jeg trenger utenom dette, regner med jeg trenger endel ventiler her og der. Tar imot tips. Er det en fordel med fleksible slanger noe sted med tanke på forplantning av støy?

   #1
 48     1
Hei.

Varmesystemer bygges opp på forskjellige måter da ingen boliger er like.
Akkumulatortank er ikke alltid nødvendig, men dette er en avgjørelse installatøren må ta i hvert tilfelle.
Vannkvaliteten er alltid viktig. Filter og protector væske er fornuftig, og det kan godt tenkes leverandør ikke gir reklamasjonsrett på utstyret uten at dette er montert.
Dette er uansett ett betryggende tiltak for sikker drift, ikke bare for varmepumpen,. Men for hele varmesystemet ditt.
Enova krever at tilført energi til varmepumpen skal være målt. Energimåleren er derav nødvendig.
Spenningsværn er for å sikre maskinen, f.eks mot lyn-nedslag etc.
Avgiftene må dessverre være med. Dette går direkte til staten.
Syns det ser ut som ett godt gjennomtenkt tilbud du har mottat.

Vedr. frikjøling er dette noe du bør avklare med installatør.
Det er ingen som leverer varmepumper som ønsker at andre gjør endringer på systemet så lenge de har et garanti ansvar på dette.

Ønsker deg masse lykke til Smile


Signatur
KE
  (trådstarter)
   #2
 3 662     Hordaland     0
Takk for svar Daikin. Jeg har hatt mange på befaring og det er tydelig mangel på kunnskaper rundt om, dette får meg til å tvile på løsningene som serveres, jeg får ingen plan over installasjonen, bare en liste med deler. Dette kan ikke jeg forholde meg til, jeg ønsker å vite hvordan systemet bygges opp del for del. I tillegg setter jeg strenge krav til hvordan det ser ut til slutt. Jeg har enda tilgode å se en pen installasjon, de fleste tar unødvendig mye plass, plass jeg ikke har. Det skal også være tilgang til de forskjellige enhetene på skapelig vis. Jeg bygger selv opp teknisk rom fra grunn av og klarer nok å legge noen rør og montere skap, egentlig ønsker jeg å gjøre så mye som mulig selv da jeg ikke stoler på at det blir pent når man ikke tar seg tid.
Akkumulatortank er noe jeg har ønsket meg for å være forberedt til AMS strømmålere slik at jeg kan akkumulere energi eksempelvis på nattestid. Jeg vil også en periode ha få sløyfer slik at en tank kan være praktisk. Jeg er derimot noe usikker på hvordan denne bør kobles, det enkleste er å kjøre den i serie så slipper en flere sirkulasjonspumper. I tilbudet er det satt opp ekstra sirkulasjonspumpe så antar denne skal sirkulere etter tanken. Uten planskisse er det vanskelig å gjette hvordan leverandør har sett for seg installasjonen.
At energimåler er nødvendig forstår jeg, men at dette ikke er integrert i pumpen er overraskende, har god plass i sikringskapet men leverandøren tar seg godt betalt for denne lille enkle boksen. Displayet på varmepumpen burde klare å presentere forbrukt effekt og ikke bare produsert effekt.
Hvis ikke leverandøren av varmepumpe godtar at man modifiserer eller utvider anlegget uten at de selv prosjekterer og utfører det, så er det nok best å holde seg borte fra denne leverandøren. Det finnes nok av folk som utmerket bygger egne varmesystemer i egne boliger. Fordelen for "hjemmemekkere" er at tiden man bruker ikke er tema i samme grad som en rørlegger som skal være ferdig raskest mulig. Samme leverandør som har gikk meg tilbud har installert hos en bekjent, det er slettes ikke noe imponerende løsning det som finnes der. Heldigvis finnes det flinke leverandører også, og rørleggere også. Men det er ikke så lett å finne det ut før jobben er gjort.
   #3
 98     Stange     0

Det er ofte riktig, men også kilde til mye feil.

Selv om vi ikke skal påstå å være helt objektiv Smile anbefaler vi ferdigbygget standardisert sentral tilpasset varmepumpe.

Vi leverer stadig ferdigbyggede og standardiserte sentraler til væske/vann varmepumpe - med og uten energimåler.

Man får også tilskudd fra Enova uten energimåler, men tilskuddet reduseres med kr 10 000
Signatur
T1
   #4
 622     0
Akkumulatortank er noe jeg har ønsket meg for å være forberedt til AMS strømmålere slik at jeg kan akkumulere energi eksempelvis på nattestid. Jeg vil også en periode ha få sløyfer slik at en tank kan være praktisk. Jeg er derimot noe usikker på hvordan denne bør kobles, det enkleste er å kjøre den i serie så slipper en flere sirkulasjonspumper. I tilbudet er det satt opp ekstra sirkulasjonspumpe så antar denne skal sirkulere etter tanken. Uten planskisse er det vanskelig å gjette hvordan leverandør har sett for seg installasjonen.


Hvor stor akkumulatortank er det du planlegger å installere?

Det være et betydelig volum for at det skal være noe å akkumulere. I en 200 liters varmtvannsbereder, der man varmer opp vannet fra 5 til 70 grader, tilføres det ca 15 kwt.

Jeg vil tro laveste temperatur som er aktuell for deg er 25 grader, så da kan du la tanken svinge mellom 25 og 65 grader (65 grader tror jeg er høyeste temp du får ut av varmepumpen). For 200 liter blir det da ca 8 kwt som du kan akkumulere. Har du 1.000 liter akkumulatortank blir det 40 kwt, og da blir det jo en del, men en så stor tank tar jo også mye plass...
KE
  (trådstarter)
   #5
 3 662     Hordaland     0
Har vurdert Nibe AHP tank som er 286 liter, denne anbefalles derimot ikke fra norsk leverandør uten at jeg får noen forklaring på akkurat det, de vil vel helst pushe sine egne produkter.
En annen ting jeg ikke helt klarer å bestemme meg for er hvordan jeg skal koble en eventuell akkumulatortank, har sett de bli koblet i serie, da slipper man ekstra sirkulasjonspume.
Nibe har også AHPS med flere coiler, men tror den koster mer enn fordelene man kan oppnå.
T1
   #6
 622     0

AHP - Er planen å montere solfangere på et senere tidspunkt?

For enklest mulig styring og minst mulig dillemikk er det nok enklest å sette akkumulatortanken i serie med radiatorer / gulvvarme. Mulig du kan ha en egen varmeveksler og på den måten få akkumulatortanken til å bidra i systemet, men ser det ikke helt for meg her og nå.

Jeg vil tro du kan få noen utfordringer med styring av systemet dersom du ønsker å bruke tanken til akkumulering f.eks om natten. Det er vel ganske mye logikk innebygget i F1255 for å oppnå optimal energieffektivitet, så hvis du øker temperaturen i anlegget om natten for å akkumulere energi må du også ha god styring på alle radiatorer / gulvvarme.
KE
  (trådstarter)
   #7
 3 662     Hordaland     0
Det er AHPS tanken som har coiler, AHP har ikke det. AHP tanken har jeg til vurdering siden den har samme design som pumpen og er foreslått i Nibe brosjyrene som en akkumulatortank. Likevel anbefalles den ikke av norsk importør - av ukjent grunn.

Alle sløyfene vil bli styrt med servoventiler fra en romregulator i det aktuelle rommet, turtemperaturen vil med andre ord ikke påvirke romtemperaturene med mindre ventilene når endeposisjon.
Hvordan jeg skal få til en akkumulering i lavpristimene vet jeg ikke enda.

T1
   #8
 622     0

Ettersom du har styring via servoventiler og romregulator, så forstår jeg det slik at tur temperaturen ikke har betydning, så lenge den er høy nok.

En idé for styring kan da være å manipulere den utekompenserte styringen av tur-temperaturen. Utekompensert styring er jo en enkel funksjon der en gitt utetemperatur gir en bestemt tur-temperatur. Jeg antar temperatursensoren ute er en ntc thermistor eller liknende som gir en bestemt motstand ved en gitt temperatur.

Med litt reodor felgen opplegg kunne du lagt inn en boks i mellom varmepumpen og uteføleren, slik at du f.eks ved -5 grader manipulerer motstanden slik at varmepumpen tror det er -10 grader ute. Da vil temperaturen på turvannet stige og du starter akkumuleringen. Når du er ferdig med akkumleringsperioden (om natten?) stopper du manipuleringen og varmpepumen fungerer som normalt.

Du vil jo aldri få svar fra Nibe på om dette er en OK måte å gjøre det på, så her beveger du deg nok inn på "forskning" og "eventyr" - m.a.o., du er på egenhånd om det blir problemer.

KE
  (trådstarter)
   #9
 3 662     Hordaland     0
Det blir ikke noe reodor-løsning her. Turtemperaturen skal jeg regulere elektronisk via modbus. Utekompensering er igrunn ikke nødvendig da jeg planlegger å regulere temperaturen på bakgrunn av servoventilenes posisjon (den som er mest åpen bestemmer om temperaturen skal opp eller ned).
En måte å gjøre det på er muligens å endre hvilken posisjon en ønsker at denne ventilen skal ha, men nå beveger vi oss inn på reguleringsteknikl som ikke var tema for denne tråden. Det jeg først og fremst ønsker med denne tråden er å vite hva jeg trenger av rørdeler, manuelle ventiler, filtre, mikrobobleutskiller osv...
   #10
 1 749     Norge     0
Trenger ikke akkumulator tank med inverterpumpe. Da er det bedre med on/off pumpe som er beregnet for dette. Inverter pumpens fordel er jo nettopp det at den forsyner varmeanlegget med lavest riktig temp. Da slipper du varmetap fra akkutank og høyest mulig cop.