3 066    26    4  

Hvilken cop verdi oppnår din varmepumpe?

 398     0
Hvilken cop verdi får du på ditt anlegg? 

Hos meg:
Nibe 1255 3-12
280m2
Gulvvarme og en viftekonvektor 
2 mnd drift
COP 4.5 inkl varmtvann,  noe som skulle tilsi ca 4.9 uten varmtvann 

KE
   #1
 3 360     Hordaland     0
Fint om dere oppgir hvordan dere beregner dette, energimåler for eksempel. For dere med vann-vann varmepumpe hadde det vert interresant og opplyse brinetemperatur og turtemperatur i boligen. Har dere koblet bort bruk av varmekolbe?
   #2
 1 278     Oslo     0
Coefficient of Performance er infløkt å måle. Her må det til ganske så avanserte laboratoriemålinger.
De COP-verdiene som varmepumpeprodusentenes oppgir kan man ikke stole på. Vi kjenner jo til at
bil-, motorprodusenter og mange andre jukser med tekniske data. COP-verdiene varierer dessuten med utetemperaturen.
Signatur
KE
   #3
 3 360     Hordaland     1
Man får vel aldri 100% svar på effektiviteten før man måler både strømforbruk, samt varmtvannsproduksjon. Begge disse faktorene kan måles med relativ billige målere, en for strøm og en for vann.
De fleste velger nok å stole på det varmepumpen oppgir av produsert energi, forbruket må desverre måles eksternt på de fleste varmepumper. Leverandørene er ikke like happy over Enovas krav til energimåler for å få full støtte, akkurat den biten synes jeg er en av det bedre tingene Enova støtter.
For en bergvarmepumpe har utetemperatur lite å si på COP. Jeg har samme pumpe som pusseopp men ikke installert energimåler enda så det blir spennende å se om COP havner på det samme, det er iallefall imponerende med 4,5 synes jeg og håper jo at det stemmer.
   #4
 285     0
Interessant om noen med luft/vann også klarer å anslå tall for sitt system.

Enig i at det kan være innfløkt å måle COP, men man må jo nesten gå ut fra at varmepumpa ikke har VW-software og at effekten pumpa sier den har produser faktisk stemmer. Dette må så deles på hvor mye strøm varmepumpa har brukt.

Hvis man bruker elkolbe bør jo det vises på både produsert energi og brukt strøm og vil dra ned forbruket.

Spennende forsøk enova har urført på måling av l/v o v/v anlegg: https://www.enova.no/upload_images/A39CCBB0659E45289D1FFC54EBF71CFA.pdf


Jeg skal sette i drift en f1255 1.5-6kW snart og er spent på hvilken cop jeg kan oppnå.
Så gjelder det jo også å unngå å bruke direktevirkende el i huset i størst mulig grad. alt det man bruker utenom vil jo også "gjøre jobben til pumpa" og senke cop for hele boligen.
   #5
 8 024     Bærum     0
Interessant om noen med luft/vann også klarer å anslå tall for sitt system.

Enig i at det kan være innfløkt å måle COP, men man må jo nesten gå ut fra at varmepumpa ikke har VW-software og at effekten pumpa sier den har produser faktisk stemmer. Dette må så deles på hvor mye strøm varmepumpa har

Hvordan kan pumpa vite hvor mye effekt den har produsert da? Det tallet den oppgir må jo være et resultat av strømforbruket ganget med en predefinert temperatur/COP-kurve som ligger i softwaren til pumpa. Og det er jo egentlig helt uinteressant samtidig som det helt sikkert ikke er samsvarende med de reelle tallene.
   #6
 3 135     1
Jeg har samme pumpe som pusseopp men ikke installert energimåler enda

Er enda ikke VP-eier, men skal bli. Jeg nærmest tok for gitt at kravene fra Enova betydde at alt på markedet i dag hadde energimåler som standard. Er det ikke slik? Må jeg selv ta ansvaret for å anskaffe og få installert det, evt. spesifisere det eksplisitt når pumpa bestilles?

I prinsipp kan vel høstet energi beregnes ut fra temperaturdifferanse mellom tur og retur på jordsløyfa, multiplisert med flyt og kjølemediets varmekapasitet. Om man så bruker denne varmegevinsten til å varme golv, varmtvann eller gå ut som tapsvarme i rommet der anlegget er plassert er i og for seg likeverdige alternativer Smile. Hvor mye el pumpa bruker på jobben er også i prinsipp lett og avlese.

Jeg forstår ikke helt hvor det store problemet ligger. Selvsagt er det vanskelig hvis ikke du får målt flyten, eller du ikke har termometer på tur og retur, men det er da ganske kurant å ha, er det ikke? Har du 3fase-tilkobling er det ikke bare å plugge et effektmeter fra CO i stikkontakten, men i prinsipp er det ikke vanskelig å lese av el-forbruket. Er det dette som skaper problemer i praksis? Når du vet at henter opp x kWt fra jorda og har bruk y kWt el på det, da er det enste gjentående å slå fast hvor mye av de x kWt (pluss de y kWt fra kompressoren) som ender opp som uønsket tapsvarme i kjellerrommet der pumpa står. Og kanskje det ikke kan regnses som 100% tap heller - det bidrar til å holde kjelleren din over frysepunktet.

Er det noe jeg overser her? Hva er det som gjør dette vanskelig?
   #7
 285     0
Kommer an på hvordan flow måles eller estimeres.
Varme hentet fra brønn må legges til elektrisk energi brukt.
Tror nibe måler temp på varmebærer ut/inn av varmeveksler og så sitter det en flowmåler som beregner flowen inn til varmeveksler.
Elkolben sitter og varmer på samme sløyfa så varme den har produsert, og varmvann også, vil også bli med. varme avgitt til lufta i teknisk rom fra pumper og komponenter som er varme vil derimot ikke bli med, hvis ikke nibe har modellert inn det.
Er tempsensorer riktig, er flowsensor riktig, varmekapasitet på varmebærer og hva beregner pumpa ut fra dette? her kan jo nibe være overoptimistisk og si 3.5kW når realiteten er 3kW??
Pumpa sier uansett ikke noe om eget elektrisk forbruk, det er derfor man trenger ekstern energimåler på den.

   #8
 285     0
Btw. mitt teknisk rom er vaskerom og jeg regner varmetap som avgitt varme til huset av like stor verdi som varme sendt ut til gulvene. Men noen har vel pumpe i en kald kjeller også...
KE
   #9
 3 360     Hordaland     0
Jeg har samme pumpe som pusseopp men ikke installert energimåler enda

Er enda ikke VP-eier, men skal bli. Jeg nærmest tok for gitt at kravene fra Enova betydde at alt på markedet i dag hadde energimåler som standard. Er det ikke slik? Må jeg selv ta ansvaret for å anskaffe og få installert det, evt. spesifisere det eksplisitt når pumpa bestilles?

Nei kravene fra Enova er ikke det samme som at produsentene tilfredstiller de. Jeg kjenner ikke alle produktene der ute med Nibe 1255 begynner jeg å bli kjent med. Den beregner produsert effekt både med pumpe og med varmekolbe, den viser også hvor mye energi den har produsert for hver forbruker, altså varmtvann, gulvvarme, radioatorvarme, basseng etc. hver for seg. Den har derimot ingen måte å vise hvor mange kilowatt den har brukt så det er ingen vei utenom ekstern energimåler. Her står du derimot fritt til å velge selv type måler, men sjekk at den tilfredstiller Enovas krav slik at du får dekket den inn igjen.
Hvorvidt beregningen varmepumpene gjør stemmer eller ikke får vi ikke svar på med mindre noen setter på en ekstern vannmåler. Det er lite varmetap fra selve pumpen til omgivelsene, der bør man heller tenke litt på isolering av rør.
Nå må vi ikke glemme hva trådstarter ønsket med tråden, COP på pumpene for de som har oversikt. Men få med litt fakta rundt pumpen så man kan sammenligne.
  (trådstarter)
   #10
 398     0


Her er litt mere info:

Hos meg:
Sandefjord
Nibe 1255 3-12 med 200L arbeidstank
Elkolbe er deaktivert
280m2
Gulvvarme og en viftekonvektor tur temp er utekompansert. ca 32 ved 2 pluss.
Brine inn er mellom 2 og 0
2 mnd drift
COP 4.5 inkl varmtvann, noe som skulle tilsi ca 4.9 uten varmtvann


Strømforbruk målt med avansert schneider måler og regnet ut cop mot varmepumpens innebygde måler som bruker gjennomstrømningsmåler og delta til å renge ut. Det skal være nøyaktig så sant energimåleren i vp er rimelig grei, noe jeg ikke har grunn til å betvile.


COP jeg får er nesten spot on det nibe oppgir ved 35tur og 0 brine