18,094    49    1  

Hvor stor er besparelsen med v/v varmepumpe

 741     Det glade Sørland!     0
Hvor mye sparer man i fyringsutgifter med v/v varmepumpe? Dette har jeg forsøkt å beregne etter å ha driftet min AlphaInnotec WZS80H i litt over et år nå. Jeg har gjort beregninger etter beste evne, men har valgt å være konservativ. Istedenfor å bruke produsentens oppgitte COP 4,3, har jeg valgt å være konservativ. I beregningene bruker jeg at varmepumpen forbruker 2,1 kW/t og avgir 8 kW/t. Dette gir en COP på 3,8 og det er det jeg har brukt som et årsgjennomsnitt i utregningene. Jeg velger å være konservativ for å unngå beskyldninger om å fremheve v/v varmepumper og for å være sikker på at jeg ikke er for optimistisk. Allikevel er jeg ganske så sikker på at reell årsCOP er en god del bedre enn 3,8.

Huset er oppført i 2005, 200m2, to voksne og tre barn. Vi har det varmt inne i fyringssesongen, 22-24C. Vi har også et stort boblebadekar som brukes flere ganger i uken. Konklusjonen er som følger:
EDIT: Detaljert statistikk i vedlegg lenger nede.

Totalt årlig strømforbruk: 13415 kW/t
V. pumpens årsforbruk: 5399 kW/t
Energi fra brønnen: 15169 kW/t
Årlig energiforbruk (fra nettet + brønn): 28584 kW/t
Husholdningselektro årsforbruk: 8016 kW/t
Besparelse 2010: NOK 16027,-

Jeg betalte NOK 169.000 for varmepumpen og brønnen – NOK 10.000,- fra ENOVA. Dvs at i et 20 års perspektiv sparer jeg penger fra dag 1 dersom jeg hadde måttet lånt pengene. Med 4% rente vil jeg ha nedbetalt hele investeringen på ca 12,5 år. Mens varmepumpen har en forventet levetid på 20 år, så er brønnen nærmest evigvarende.

I tillegg betalte jeg ca NOK 20.000,- for vannrørene i gulvene, men jeg tar ikke det med i regnestykket fordi et eller annet varmeanlegg må man allikevel ha. Vi ville ha varme gulv i huset

Jeg hadde ærlig talt trodd at besparelsen skulle være enda større. Allikevel er vi svært fornøyd. Det er deilig å stå opp til en stue på 24C når det er -18C ute, og det føles enda bedre når man vet at det ikke påvirker strømregninga særlig mye
Siste redigering: Sunday, January 9, 2011 10:37:37 AM av mmosberg
Signatur

   #1
 9,677     Kysten     0
Viser strømmåleren din at du har brukt 13415 kw/t i løpet av året? Eller det er det du har betalt, det blir vel det samme Smile
  (trådstarter)
   #2
 741     Det glade Sørland!     0

Viser strømmåleren din at du har brukt 13415 kw/t i løpet av året? Eller det er det du har betalt, det blir vel det samme :)


13415 kW/t er det måleren viser og hvor mye jeg har betalt for ja Smile
Signatur
   #3
 9,677     Kysten     0
Jeg tror mange ville blitt overrasket over hvor mye en bruker til annet enn oppvarming og vvann. Jeg skal ha en bryter (ved utgangsdør) som slår av alt av lys, data, tv etc når vi forlater huset. 
Tom
   #4
 1,545     Sørlandet     0
13415 kWh i året er jo et pent tall for en stor enebolig.

I året er det 8760 timer

13415 kWh delt på 8760h = 1,53 kW

1,53 kW kontinuerlig dagen lang året rundt er jo meget beskjedent.
Tross alt går det med en del strøm til vaskemaskin, tørketrommel, komfyr, kjøl, frys, TV, lys, data m.m utenom det selve varmepumpa bruker.

Selv bruker jeg nesten dobbelt så mye strøm og varmepumpa har en års-COP på rundt 3. Jeg har 50 grader framledningstemperatur det meste av vinteren.

På den annen side har pumpe og energibrønn og montering kun kostet meg 110.000 kroner og litt egeninnsats. Så fikk jeg 10.000 i støtte fra Enova utenom. Så at dette er god butikk er det ingen tvil om.

Energimåleren sier at jeg snart passerer 70.000 kWh fra varmepumpa som ble kjørt i gang i desember 2006. Må få meg noen radiatorer slik at jeg kan skru av de elektriske ovnene som bruker 1-1,5kW kontinuerlig hele vinteren. Det vil jeg spare omlag 3000 kWh på.

Signatur
Tom
   #5
 1,545     Sørlandet     0

Jeg tror mange ville blitt overrasket over hvor mye en bruker til annet enn oppvarming og vvann. Jeg skal ha en bryter (ved utgangsdør) som slår av alt av lys, data, tv etc når vi forlater huset.  

Det vil du jo spare fint lite på samtidig som det krever en del ekstra elektrikerarbeide for å få til noe slikt.
Et underskuddsforetagende fra dag 1 slik jeg ser det.

Det er mange som ikke får med seg at intet av denne strømmen går til spille i 8 av årets 12 måneder men bidrar til husoppvarmingen.

Og har du for vane å bare brått kutte strømmen til PC'en din i stedet for å kjøre den kontrollert ned, vil jeg tro at du har en del dataproblemer. I alle fall er sjansen for å få korrupte data temmelig stor.
Signatur
   #6
 9,677     Kysten     0
Det er jeg uenig i Tom. Det koster 1500 kr ekstra å få det til. Det er prisen jeg fikk fra min installatør. Hvorfor skal det stå på lys, pc, og tv når vi ikke er tilstede. Varmen som kommer fra det er det ingen som får glede av de 8-10 timene vi ikke er hjemme. Jeg plasserer også en boks for styring til ventilasjons anlegg ved døren ut slik at jeg justerer ned anlegget på min når vi går på jobb. Det betyr at den luften som er inne ikke blir skiftet ut så ofte. En må da være oppmerksom på at en kvitter seg med fuktig luft fra dusjing før en skrur ned.
Tom
   #7
 1,545     Sørlandet     0
Nå bruker en moderne TV omlag 3-5 watt i standby. PC'en din kan du sette til å automatisk slå seg av eller go i dvalemodus så og så mange minutter uten aktivitet. Selv har jeg en fjernkontroll som slår av det meste av lys i stua. men i gang og vindfang står lyset alltid på selv om lysbryteren er rett innenfor utgangsdøra.


De timene du ikke er hjemme, trenger du ikke denne ekstra varmen, men hvis du ikke har den, vil temperaturen gradvis synke disse 8-10 timene og du må bruke opp mot tilsvarende mengde energi å heve temperaturen  tilbake til utgangspunktet når du kommer hjem. I den perioden har du i tillegg lavere varmekomfort siden temperaturen i huset antagelig er en grad eller to lavere enn det den ellers ville vært.

Noen blir så opptatt av dette med sparing at de gjør tiltak som vesentlig går ut over komforten uten at de i det store og hele er særlig mye å spare. Selv kunne jeg sikkert senket forbruket mitt av strøm med 20% over natten ved å skru av og på ting, holde dører lukket, senke temperatur generelt eller bruke tid på å være veldig økonomisk når jeg fyller oppvaskmaskin, vaskemaskin osv.

Likevel gjør jeg det ikke. Tiden min koster penger og komforten er viktig. Lav bryderifaktor er også viktig.

De fleste moderne TV'er bruker som nevnt ca 3-5W i standby.
PC går automatisk i dvale.
Mye lys styres av en fjernkomntroll og slås uansett av.

Hvilken nytte vil man så ha av en slik hovedbryter ved utgangsdøren?
Signatur

   #8
 1,267     0
F.eks brannfare jo flere dingsebomser som er avskrudd jo bedre. Veldig lettvint med en slik bryter da. trykker på den og man vet at alt som bør skrus av er avskrudd.

Har man varmepumpe ønsker man at den skal ta seg av oppvarmingen ikke sløsevarme fra dingsebomser og lys.

Hvis den koster kun 1500,- som oppgitt av boligbyggerne synes jeg de ert en god og rimelig investering

  (trådstarter)
   #9
 741     Det glade Sørland!     0
Hvor stor nytte man har av en slik "hovedbryter" ved utgangsdøren avhenger nok veldig mye av folkene som bruker huset og hvor nøye de er med å slå av lys osv når man skal ut. Når vi skal ut av huset i vinterhalvåret ømsker vi ikke å slå av alt av lys, men holder boligen delvis opplyst innvendig fordi huset ser nitrist ut når det mørklagt.

Man må i denne sammenheng også huske at lys og annen elektrisitet som står på i huset midtsommers også utvikler varme som man slettes ikke har bruk for.... Tvert i mot overopphetes huset av energibruken innendørs og for de av oss som har luftkjøling fører dette til høyere strømforbruk!
Signatur
   #10
 3,210     Vestlandet     0

Det vil du jo spare fint lite på samtidig som det krever en del ekstra elektrikerarbeide for å få til noe slikt.
Et underskuddsforetagende fra dag 1 slik jeg ser det.

Det er mange som ikke får med seg at intet av denne strømmen går til spille i 8 av årets 12 måneder men bidrar til husoppvarmingen.


Tror ikke dette er så dumt jeg. Husk at hvis en senker innetemperaturen, så minsker også varmetapet. Det tilfellet du snakker om der energien er bevart, er en idealisering.