5,532    12    0  

Hvorfor er vv-varmepumper så dyre?

 5,111     Sørnorge     0
I en annnen tråd her blir en annonse for en rimelig "kina-pumpe" diskutert.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=26647.0

Problemstillingen er om en slik pris for pumpe er for god til å være sann, eller ikke. Så, jeg stiller spørsmålet: Hva er det egentlig som gjør vv-varmepumper så dyre?
- Man trenger kanskje en brønn. At det koster er forståelig.
- Man trenger endel rør. Dette har også en kostnad.
- Rørene skal fylles med en gass/væske, som heller ikke er gratis.
- Man trenger en tank med spiral for å samle opp varmen
Men når man ser en varmepumpe til 70-80000 er ingen av disse utgiftene inkludert. Hva er det egentlig man får for den prisen? En kompressor, en strupeventil og en boks som omkranser disse. Hva skulle tilsi at varmepumpe skulle være så dyrt?

   #1
 93     Rogaland     0
Grunnen er nok mye at folk er villige til å betale så mye for så lite. Hadde salgsvolumet vært større og "alle" hadde luft/vann eller vann/vann varmepumper så hadde prisene nok sett litt anderledes ut. Så vidt jeg vet er det ingen spesielle avgifter på varmepumper så det er liten grunn til at en varmepumpe skal koste like mye som en liten familiebil uten avgifter. Som du sier er det ikke mye greiene  i en slik pumpe.

Slik er det slik med alle lavvolum varer. Det er mange produsenter av varmepumper av forskjellig slag og hvis man er en av mange produsenter og det er relativt få kunder så kan man ikke selge varene for det de er verdt rent teknisk+ en liten fortjeneste. For å si det slik det er ikke som å selge dasspapir som alle trenger i evig tid og et par øre rullen i fortjeneste blir penger i massevis.

Flyboy
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,111     Sørnorge     0
Betyr det at man heller burde kjøpe kompressor løst fra en av de som produserer innmaten til varmepumpeprodusentene? I hvertfall om man skal ha vv.

Med en gang man snakker luft trengs jo både vifte og en radiator. Da får man i alle fall noe mer med på kjøpet... og prisen er lavere. Snodig?
   #4
 93     Rogaland     0
Det er nok mye å spare på å lage noe selv hvis man er kyndig nok. Men selv om det er lite hardware i en varmepumpe så er det som er der testet og bygget i henhold til krav for slike installasjoner. Selv om en varmepumpe i prinsipp er veldig enkel så har de en del styringsparametre som skal sikre både økonomisk drift og hindre skader på folk og utstyr om noe uforutsett skjer, så man skal holde tungen rett i munnen om man prøver seg på noe hjemmelaget.

Flyboy

Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5,111     Sørnorge     0
Hvilke farer utsetter man seg for ved å gjøre slikt selv? Og hvilke sikkerhetsmekanismer har de ferdige varmpumpene for å redusere disse farene?
   #6
 93     Rogaland     0
Hvis man litt forenklet sier at en varmepumpe består av tre forskjellige "grupper". En elektrisk del med alt som er koblet til strøm, en mekanisk del som er kompressoren, og en gassdel som går på det kjøletekniske så må alle disse tingene fungere bra sammen.

Jeg er ingen ekspert på dette, men jeg vet at jeg hadde nølt med å lage noe slikt som dette helt fra grunnen av selv, rett og slett fordi jeg ikke hadde stolt på at det hadde fungert under alle tenkelige driftsparametre og jeg hadde endt opp med å gå å passe på greiene hele tiden. Som et hobbyprosjekt for å se om det fungerte kunne jeg gjort det, men ikke som en parmanent løsning som jeg skulle stolt på i feks. 20år.

Alle varmepumper som er i salg skal være godkjent etter gjeldende el-sikkerhetsregler som skal hindre at man kan få strøm i seg gjennom noen av komponentene og at brann kan oppstå.

Styringen stopper kompressoren hvis temperaturen blir for høy både på selve kompressoren og på gassen ut fra kompressoren. Eventuelt kan hastigheten reduseres gradvis eller i steg.

Styringen stopper eller reduserer hastighet på kompressor hvis trykket i systemet blir for høyt eller for lavt.

Det er motorvern på kompressoren som slår ut hvis den ikke kan rotere fritt eller belastningen blir for høy.

Størrelsen på varmevekslere må dimensjoneres slik at de passer både trykk, temperaturer og flowrater i systemet. Da må man ikke bare ta hensyn til hva som er normale driftsparametre, men hva som kan oppstå under litt uheldige omstendigheter med svikt i deler av systemet. Feks om kompressor stenger ned på 60bar eller 110 grader på gassen ut så bør varmeveksleren på varm side tåle dette selv om det normalt feks er 30 bar og 40 grader temperatur i den. Dette gjelder alle andre ting som koblinger og tettninger som brukes også. Sirkulasjonspumper kan stoppe og da får ikke varmeveksleren kjøling lenger og temperaturen vil bli ca det samme som gassen som går ut fra kompressoren. Dette er bare ett eksempel, men du forstår sikkert hva jeg tenker på. Man må ha kontroll på maks trykk og temperaturer som kan oppstå i systemet. Ta hensyn til koking og frysing hvis temperaturene har potensiale til å bli høye/lave nok og alt må tåle høyeste trykk som kan oppstå uten at noe eksploderer i trynet på noen.

Uten om dette må man tenke på hva som blir utfallet om ting går skiten og huset feks brenner ned pga av en "designfeil" man gjorde og forsikringsselskapet finner ut at årsaken er en hjemmemekket varmepumpe som tok fyr.

Nå virker det som jeg sier at ingen må gjøre dette, men det mener jeg ikke. Så lenge man har kontrollen, kjenner sine begrensninger og eventuelt er villig til lå ta risikoen så er det bare å kjøre på. Den som intet våger intet vinner. Gøy og lærerikt er det uansett.

Flyboy







Signatur
   #7
 7,686     Bærum     0
Nå vet ikke jeg hvor kurant det er å sette sammen en varmepumpe av standard deler. Det er imidlertid slik at når man lager et nytt produkt er det mye prototyper, endringer, tester osv. før man har et ferdig produkt. Skal man lage en varmepumpe må man treffe på første forsøk for at dette skal bli regningssvarende. Hvis du har tenkt å gjøre for å spare penger tror jeg ikke det er noen god ide'. Hvis du derimot gjør det fordi det er gøy synes jeg du skal kjøre på. Det er en stor tilfredsstillelse å ha noe man har laget helt selv. (Særlig hvis det virker).

   #8
 93     Rogaland     0
Enig med Torango. Det blir fort mye dyrere enn man tror pga av prøving og feiling og besparelsen når/hvis systemet kommer i drift blir fort lavere enn forventet siden man ikke kan regne med at det blir et optimalt system.

Flyboy
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 5,111     Sørnorge     0
Nå er jeg bare nysgjerrig på hvorfor prisen er så høy. Enten må en varmepumpe være langt mer avansert enn jeg kan tenke meg, eller det er et vanvittig påslag i endel mellomledd. Av det som har kommet frem her er vel konklusjonen det siste. Og da er det heller ikke så skummelt å vurdere en rimelig pumpe som har kommet frem til sluttkunde med færre mellomledd.
   #10
 7,686     Bærum     0
Det er nok noen riktig hyggelige marginer ute og går ja. Nå er det klart at norsk kjøpslov også trekker prisen opp. Det er en av ulempene med sterkt forbrukervern.