3,941    7    0  

Innhenting av tilbud på varmepumper

 8     Kongsvinger     0
Vi bor i et stort  ( ca. 250 kvm, fordelt på to etasjer, + kjeller) og gammelt hus ( bygd 1930), etterisolert 1989. Vi har radioatorer i alle rom, med unntak av kjøkken og bad hvor vi har vannbåren gulvvarme. Og vi har en gammel fyrkjele fra ca 1960, men med ganske ny brenner ( 5-6 år gammel). Vi bruker ca 5.000 liter olje + ca. 15.000 kwh strøm årlig.
Men vi er ikke experter på dette og er usikre på mye i denne sammenheng, som kanskje noen her kan gi råd på:
1) Jordvarme eller bergvarme-pumpe ?
Ut fra hva vi har snakket med andre om ,antar vi at vi må ha en pumpe med ca 16kwh kapasitet. Hviilken type  er mest kosteffektivt ? Hva er "normal" prisforskjell ?
2) Hvilke leverandører ?
Vi har foreløpig valgt ut Viessmann, IVT og CTC Ferrofil, er det andre vi bør få tilbud fra ?
3)
Er det noe vi bør være obs på ved tilbudsinnhentingen ?

   #1
 3,704     Ringerike     0
Velkommen til forumet.

Ingen ekspert jeg heller men har i høst kastet ut oljefyren og satt inn v-v vp. Svarer med bakgrunn i de erfaaringer jeg har.

1) Ville valgt berg om du ikke har for langt ned til fjell. 16kW kan bety 2 borehull noe som gir større kostnader, regn med i området +60'kr
2) Velg også å ta med Thermia, Alpha-InnoTec og Eckowell
3) Vi har valgt å supplere det gamle radiatoranlegget med viftekonvektor og det betyr at vi kan få god varme i huset ved en turtemp på 42-44 grader som gir gode driftsforhold for vp = høyere COP. Anbefales å tenke på dette. Du kan veleg å holde brønn utenom tilbud og innhente dette selv, ofte tar vp-leverandør 5-10'kr i påslag for å ta ansvar for dette. Vi valgte også å selge/go bort oljekjel mot demontering, leverandørene skulle ha +10'kr for å demontere denne.

Står masse her på forumet om dette så bruk tid og les hva andre har av erfaringer før du velger. Servicegrad og nærhet til noen som kan hjelpe deg er ofte lurt. Selv har vi ike valgt denne løsningen men en vp som er koblet opp mot internett så leverandøren kan følge med via nettet.

Du kan lese alt om vårt prosjekt her.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     Kongsvinger     0
Hei og takk for svar med mye god info.

Men vi er usikre på om bergvarme er beste løsningen, økonomisk ? Vil jordvarme kunne gi samme kwh til samme driftspris pr kwh ?
   #4
 77     Vestfold     0
Høres litt ut som huset mitt det her.
Søk etter innleggene mine så ser du noe om hvilke løsninger som er valgt og hvilken effekt det hadde.

Vi hadde ikke radiatorer.
Det store forskjeller i hvilke typer som finnes installert, for en varmepumpe installasjon er det svært viktig (for god og effektiv drift) at framledningstemperaturen ikke blir for høy.
Da er det best med store gamle radiatorer, stort areal på radiatoren og stort vann volum gir lavere temperatur på vannet og du kan velge en voksen varmepumpe uten å få korte gangtider.
Hvis framledningstemp i dag er høy og dere har diverse størrelser på radiatorene kan man tenke seg å forbedre egenskapene uten å måtte kjøpe alt nytt, flytte rundt slik at de største erstattes med nye (gjerne brukte store) og at man så flytter (alle?) andre et eller to trinn nedover i kjeden.

Har du areal til å legge jordvarme i, og grunnen er gunstig (feks leire med godt vann innhold helst ikke sand) fungerer dette like godt som bergvarme og kommer nok rimligere ut (særlig om dere kan grave ned selv).
Regn med ca 15W per meter slange, så om dere sikter på 12-16KW pumpe behøves 750-1000m for jordvarme, regn med 1m2 per meter, så dere bør ha rundt et mål ubegygget areal.

Som Nibe/Høiax bruker synes jeg du bør vurdere dem også med som leverandør, Nibe har en stor og kunnskapsrik gruppe rett over grensen fra deg. Finnes et svensk forum om varmepumper du også bør vurdere å kikke på.

Planlegg nøye, ta tid til hjelp og samle informasjon fra flere kilder (altså ikke bare leverandørene) så blir det bra.
Signatur
   #5
 741     Det glade Sørland!     0
Innhent tilbud fra de store leverandørene som er nevnt i innleggene over.

Men viktigst: Les deg opp på emnet ved å surfe litt på forumet her. Ikke stol på "selgere", men ha kunnskap nok selv til å bestemme hva du vil ha og trenger i huset ditt. Selgere selger det de har lyst til å selge og ikke nødvendigvis det du vil ha mest utbytte av. Sett opp et anbud som er så spesifikt som mulig og send dette ut. Deretter evaluerer du tilbudene. Kvalitet, servicetilgang, magefølelse og pris vil deretter hjelpe deg til å gjøre en meget god investering!!! ;D
Signatur
   #6
 533     Romerike     0

1) Jordvarme eller bergvarme-pumpe ?
Ut fra hva vi har snakket med andre om ,antar vi at vi må ha en pumpe med ca 16kwh kapasitet. Hviilken type  er mest kosteffektivt ? Hva er "normal" prisforskjell ?


16 kW pumpe hørtes mye ut på et hus med 250 m2.

Alle leverandører beregner behov utfra en beskrivelse av huset og VV-behov.

Vær oppmerksom at de fleste selger kun gjennom grossist/rørlegger og du får ikke pris ved å kontakte produsent/leverandør.
   #7
 5,725     0

Hei og takk for svar med mye god info.

Men vi er usikre på om bergvarme er beste løsningen, økonomisk ? Vil jordvarme kunne gi samme kwh til samme driftspris pr kwh ?

Stort sett ja, men jordkollektor kan være litt dårlegare til kjøling da temp. utover ettersommer og tidlig høst kan være ein del høgare enn i eit borehol. Det er stort sett plass og det at ein slepp å grav opp hagen som gjer at det vert valgt borehull.
Ser du litt på varmepumpeforumet i Sverige, ser ein at temperatur på vinteren inn/ut er stort sett det same som på borehull. Litt meir mulighet for eigeninnsats (far eller mor kan leige ein minigravar og gå laus....) kan gjera at det kjem totalt rimlegare ut, sjølv om drift skulle bli mykje det same. Lang nok kollektor (avhengig av jordstype og varmeledningsvevne i den) sikrar god effekt.