381    5    0  

Installere væske/vann selv og få Enova støtte

 87     Sola     0
Heisann

Skal bygge nytt hus neste år og har foreløpig siktet meg inn på Nibe F1255 med energibrønn.
Jeg ønsker kjøpe pumpen selv, installere den og bestille bore jobben selv.

Enova støtter dette tiltaket med opp til 25% av kostnaden.

Men det settes krav til installasjon, jeg pratet med de på telefonen i dag og da sa de at jeg måtte følge lovpålagte krav, ikke noe annet. Jeg kan ikke se at det er noe lovpålagte krav for å montere en væske/vann VP (Det er ingen gass håndtering da det er en enhet)

Enova skriver følgende på https://www.enova.no/privat/alle-energitiltak/varmepumper/vaske-til-vann-varmepumpe-/

Arbeidet skal være utført av fagfolk o Arbeidet må utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Dette er viktig fordi vi ønsker at du får riktig installasjon av utstyret, og dermed den kvaliteten du betaler for. I tillegg får du reklamasjonsrett og eventuelt garantier som sikrer anlegget ditt

Dette motstrider litt hva de sa på telefonen i dag.

Er det noen som har gjort seg noen erfaringer med dette?
Signatur

   #1
 1 598     Norge     0
Hei. Du må være klar over og forberedt på at Enova trenerer slike prosjekter. Ikke spør meg hvorfor, men de er ikke til å stole på. Få en skriftlig avtale med dem i så fall.
KE
   #2
 3 156     Hordaland     0
Dette går helt fint, jeg gjorde nøyaktig som du forslår for to år siden.
Når jeg skulle søke støtte scannet jeg kvitteringer for varekjøpene inkludert borringen. Jeg fikk beløpet utbetalt uten spørsmål. Jeg hadde ingen kvittering på arbeid eller noe som helst dokumentasjon på at det var installert. Eneste kvitteringen på arbeid var fra brønnborrer.

Jeg vil anbefalle deg å ta kontakt med ABK direkte da de kan gi deg en bedre pris enn om forhandler skulle gi deg pris.

Du kan få dekket følgende:
30 tusen for bergvarmepumpe når den inkluderer energimåler, egen måler må du ha i sikringskapet som måler effekten varmepumpen trekker. Dette er bra å ha uansett slik at du kan sjekke effektiviteten av varmepumpen. Her kan du ta med kvittering for borring av brønn, varmepumpen, rørdeler og varmtvannstank.
Nibe har hatt kampanje der de dekker 5000,- av brønnborers regning (kollektorslangen), sjekk om de har dette fortsatt.
10 for oppretting av vannbåren varme i huset, dette forutsetter montering av fornybar energi, altså varmepumpen.
4 for regulering av minst 3 romtemperaturer. Vær forberedt på at nibe + romtermostater = problemer.
Nytt av året er at enova kan dekke akkumulatortank, her må du sørge for å inkludere litt deler rundt tanken, eksempelvis ekstern sirkulasjonspumpe slik at du makser støtten. Ha stor akkumulatortank, ikke hør på ABK angående størrelsen. Vær forbedret på at Nibe og akkumulatortank = problemer.

Jeg ville vurdert andre pumper enn Nibe, har selv en 1255 som trenger kraftig hjelp for å oppføre seg, Nibe har ingen planer om å endre sin måte å regulere pumpen på så tenk nøye gjennom før du veger Nibe.

Kjøp deg en mapress maskin og skaff deg tilgang til en grossist nær deg som selger mapress, det er veldig greit å kunne løpe innom en lokal grossist å hente ut smådeler. Mapress er idiotsikkert. Tegn opp og lag ett ryddig system, bruk gjerne våtromsplater eller noe bak varmepumpen så blir det enkelt å holde orden. Isoler alle rør så slipper du at teknisk rom blir kokvarmt. Vær også nøye med å ikke lede rør i gulv gjennom soverom. Flere har tabbet seg ut på å legge rørene til baderommene gjennom soverom slik at de må varme opp soveromsgulvet på sommeren for å få lunk på badet, det beste er om tilførselrør går i isolasjonen under støpen, bruk varerør til slikt.

Hvis du har spørmål om Nibe 1255 foreslår jeg at du stiller de i 1255 tråden her på bb så får du mer respons.
  (trådstarter)
   #3
 87     Sola     0
Tusen takk for et ryddig og grundig svar, mye nyttig her! Skal ta en runde ang valg av pumpe. Skal poste her hvordan det gikk med Enova når den tid kommer.

Siden du hadde så mye bra info må jeg slenge på et par spørsmål om du finner tid Smile

Hvilken pumpe hadde du valgt i dag?

Jeg ønsker meg stor akkumulator tank 750-1500 liter, er det egentlig poeng i inverterstyrt pumpe da?

Jeg har noen "skumle" planer om å bruke et super isolert utendørs basseng for å øke temperaturen på brønnvannet inn til pumpen om vinteren. Tanken er at når husets behov er dekket og strømpris er lav skal VP jobbe maks for å varme basseng (40m3). Så i praksis blir bassenget brukt som en svær akkumulator. Har enda ikke løst hvordan dette skal styres, men det finner eg vel utav.
Signatur
   #4
 1 621     Trondheim     0
Du må kanskje tenke på effektprising av strøm, der er pumpe av on-off type ugunstig da den durer på med full effekt når den går, da får du en høy effekttop og følgelig høy strømpris. Inverterpumpe går etter effektbehov og gir jevnere effektkurve.
Mvh
Sakke
KE
   #5
 3 156     Hordaland     0
Jeg ville vurdert Alpha Innotec da den så vidt jeg har forstått ikke benytter gradminutter til start og stopp samt regulering av kompressorfrekvens.
I utgangspunktet er det kun fordeler med interterpumpe da den kan levere jevn effekt, gjerne den effekten du trenger slik at du har en jevn temperatur. Derimot har Nibe problemer med å levere dette da dies regulator stammer fra on/off pumpene, jeg har skrevet mye om nibes regulator i andre tråder og ønsker ikke å bruke tid på å gjenta dette. For deg som ikke har kjøpt varmepumpe enda og ønsker deg akkumulatortank så skal du iallefall vite hva du går til om du velger Nibe, det finnes måter å forbedre pumpen på men de er ikke enkle.

Når du skriver "superisolert basseng", hva snakker vi om da? Svømmebasseng eller en lukket tank for å lagre energi? Om det er svømmebasseng du tenker på har de fleste varmepumpene ekstrautstyr som gjør det mulig å varme opp bassenget ved hjelp av varmepumpen. Men vær oppmerksom på at om varmepumpen skal veksle mellom å varme opp bolig, tappevann og svømmebasseng vil temperaturen gå opp og ned alle stedene. Tappevannet må du prioritere da du ikke ønsker kald dusj. Hvis du tenker at du kutter ut varme i basseng på vinteren så skal dette fungere fint da den har en hovedjobb i hver sesong. Å bruke ett svømmebasseng som akkumulator tror jeg ikke er noe god ide, oppvarmingen av bassenget er en ren utgift og unødvendig all den tid du ikke skal bade i det. Jeg leker også med tanken om ett sommerbasseng godt isolert, men ikke som akkumulator. Jeg ville slått fra meg tanken om å akkumulere i ett basseng og heller funnet plass til stor akkumulatortank inne.

Angående effektprising så er nibe, og sikkert andre, forberedt på dette. Det vil si at de skal kunne justere turtemperaturen noe elt etter strømprisen. Men om man har romtermostater vil en slik justering ha null påvirkning da det er romtermostatene som bestemmer hvor mye energi man bruker. Jeg mener man bør heller fokusere på strømpåvirkning av romtemperatur, varmepumpen vil automatisk følge etter dette behovet.
Derimot vil oppvarming av basseng kunne påvirkes mye av strømpriser, der kan man fint påvirke bassengtemperatur direkte av strømpris noe som varmepumpen kan gjøre selv.

Du må gjerne ta kontakt via IM om du ønsker å vite mer om Nibes latterlige frekvensregulering, jeg vil i hovedsak advare mot pumpens regulator så får du heller velge om det er noe du kan leve med. Det finnes boliger hvor nibe fungerer fint, da er gulvene nedstøpte og man bruker ikke romtermostater, i disse tilfellene vil bruken av gradminutter være fornuftig (i mangel på annen form for regulering), men om man ønsker kontrol selv på romtemperatur henger ikke Nibes regulator med.