208    1    0  

Inverter verdt styret?

 1     0
Leser en del her inne og forstår at flere her har god peiling på bergvarmepumper. Mye delte meninger om dette med inverterstyring eller ikke. Håper å bli litt klokere ved å legge ut her..

Oljefyr skal byttes ut i et hus på ca 170m2 med radiatorer. Jeg har bedt om to tilbud, en som leverer Bosch og en som leverer Vaillant.

Vaillanten er en FlexoCompact VWF 88/4 9KW og Boschen er en Compress 5000 7 LW/M (denne har jeg slått helt ifra meg). Men Vaillanten skal visst være en veldig god pumpe selv om den er on/off styrt. Ta gjerne en titt her: https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/test-av-varmepumpar

Hvis jeg skal ha Bosch så tenker jeg den inverterstyrte 7000, og bestille fra Sverige til en veldig god pris, problemet mitt da, er at denne blir kun levert som 400V per dags dato og jeg har kun 230V. Derfor må jeg evt få tak i en trafo jeg setter i kjelleren (ikke ny for det er alt for dyrt), men det går an å få tak i brukt til en vettug pris. Tipper jeg kan havne på rundt 90 000 for pumpa og trafoen totalt. Rundt 125 000 for Vaillanten inkl arbeid. Jeg er i utgangspunktet ikke særlig gira på å styre med en trafo på 150kg(++) bare for å få en bedre pumpe. Strømmen til huset skal gjøres om uansett så det blir ingen stor sak forutenom jobben rundt trafoen. En ulempe kan være at trafoen har et tap hvor man kan regne kanskje 100-300w til enhver tid uten at jeg har sjekka opp nok rundt det...

Jeg nevnte for firmaet som leverer Vaillant at jeg i utgangspunktet har tenkt meg en inverterstyrt pumpe, og fikk til svar:

"Det kan i visse drifts tilfeller være fornuftig, men dette er ikke bedre enn en on/off kompressor.
En inverter kompressor går oftest på driftsområder som ikke er det beste, en on/off vil alltid gå der den yter best i forhold til kapasitet og for eksempel støy.
 
Investeringen er noe høyere på en inverter og man må bore for hele effektbehovet.
Når vi ser på tilskudds energien blir det ofte brukt som argument at en inverter ikke trenger tilskudd, men denne er ved en korrekt dimensjonert on/off på 900-1200kWh pr år.
En inverter koster som regel ca 10.000kr mer og man må bore 30-40m ekstra. Dette gir ekstra investering på ca 20-25.000kr som er vanskelig å forsvare med så lav ekstra inntjening pr år.
 
Men det ene er ikke nødvendigvis mer feil eller riktig enn det andre.
Man skal ta med at Inverteren er like dyr som kompressoren og har større feil sekvens enn kompressoren. Man har pr dd liten historisk erfaring med levetiden, men man kan allerede nå se at det er en del feil på disse.
Her skal man ta med servicegraden som leverandøren yter som et argument."Tar imot alt av innspill!!
   #1
 5 061     0
Borehullet må dimensjoneres til max effekt, dette blir likt om det er inverter eller on/off.
El. tilskuddet skulle bli det samme vis begge leverer samme makseffekt.

Ei inverter pumpe vil ha langt færre (om nokon i dei heile) start/stop, dette sparer både straum og aukar levetid på kompressor, samt den vil ha bedre COP ved lågare effektuttak.

Om det lønner seg veit eg ikkje, inverter er dyrere og meir utsatt for feil.