1,249    24    2  

Muggosts Bergvarmeprosjekt

 303     Vestfold     1
Hola,
jeg klarer ikke bestemme meg Smile Luft/vann eller Bergvarme! *headache*

Kom over denne siden tidligere i dag: http://hoiax.entelligens.no Et glimrende verktøy for beregning av varmepumpeinntjening spør du meg! 

Pga boligens fysiske utforming så finner jeg ingen (!) praktisk løsning på utedelen til luft/vann varmepumpen. Den blir enten i veien for en dør, for et vindu, for adkomstvei, eller i veien for en utvendig trapp. Jeg har også sterkt vurdert solcellepaneler til tilbygget, men tror jeg ender opp med å skrote det pga for lang inntjeningstid. Good news is as follows:

Budsjett L/V VP + Budsjett Sol = Budsjett Bergvarme!

Men det er flere ting jeg ikke skjønner her... 
- Varmefaktor på 4.72, er det realistisk (Høiax sine Alterra pumper)? 
- Akkumulatortank or not akkumulatortank. Trenger jeg egentlig det til en bolig med gulvvarme? Vil ikke bygget magasinere varme nok til at det ikke blir kaldt igjen når pumpa prioriterer varmtvann?
- Elektrisk tilkobling: Jeg erstatter en elkjel som er sikret med 4x20A (400V). Må jeg påregne utskiftning av sikringer når VP kommer i hus?
- AMS måler blir installert i løpet av sommeren. Er dagens varmepumper laget slik at jeg kan bestemme hvilke tidsrom de skal bruke lite strøm på? Forstår det slik at jeg får timestariff når AMS målern kommer på plass.

Hvis noen kan belyse ovennevnte emner setter jeg pris på det Smile

- M

KE
   #1
 3,673     Hordaland     0
Man kan godt få COP på over 5 men da snakker en om øyeblikksverdier. Det som er mer interresant er COP i snitt i løpet av ett helt år. En bergvarmepumpe er overlegen når minusgradene tikker inn, en luft/vann pumpe er minst like god når temperaturen øker. Samtidig vet en jo at det er i vinterhalvåret man bruker mye varme.
Temperaturen ute er dermed avgjørende på hva som er mest lønnsomt, bor du på ett kaldt sted bør du ikke vurdere noe annet enn bergvarme, bor du på en mildere plass kan luft/vann fungere fint også.
Du skal være godt fornøyd om du får COP på 4,5 i snitt i året, husk er det er liten forskjell på 4,5 og 4,7, med COP på 4,5 har du hele 78% besparelse mens 4,7 gir 79% besparelse. Installerer du først bergvarmepumpe er nesten alle andre sparetiltak ikke lønnsomme. Hvis du eksempelsvis etterisolerer og sparer 10% av varmen blir det 10% av det du ikke allerede sparer, altså 2% i forhold til om du ikke kjøpte bergvarmepumpe.

Akkumulatortank kan være en god ide, men ikke vurder Nibe varmepumpe om du skal ha akkumulatortank, det fungerer dårlig! Har du mye nedstøpte vann båren varmerør så lagres mye energi der, bruker du viftekonvektorer eller radiatorer kan du få kald trekk når varmen opphører.
Nibe, og sikkert andre, skryter av at de kan tilpasse seg til strømprisene. Hvordan dette skal fungere i praksis er jeg usikker på, men jeg kan tenke meg at de gjerne kjører en varmtvannsprioritering før prisene øker og kanskje drøyer med ladning av varmtvannet i høyprisperioder. Jeg kan ikke se hvordan pumpene skal kunne spare noe ellers, det vil jo gå ut over komfort.

Gjør en kalkyle på hva luft/vann og væske/vann vil komme på totalt, jeg tipper bergvarme vil ende på rundt 70000,- mer. Utetemperaturen din vil avgjøre hva som er mest lønnsomt, jeg vil tippe du sparer rundt 2000,- ekstra i året med bergvarme uten å kjenne din bolig eller lokasjon. Levetiden på en bergvarme er antatt å være lengre enn luft/vann, om du skulle så bytte varmepumpe etter for eksempel 15 år må du huske på at du da ikke skal lage ny brønn så en utskifting vil bli omtrent likt priset mens besparelsen fortsatt er forskjellig.

Jeg bor på vestlandets palmekyst men valgte likevel bergvarme da jeg ikke ønsket noe beist surrende å gå bak boligen. Jeg skulle derimot ønske at jeg hadde mer informasjon om Nibes inverterregulering før jeg handlet.
  (trådstarter)
   #2
 303     Vestfold     0
Hvorfor fungerer Nibe VP dårlig med akkumulatortank?
KE
   #3
 3,673     Hordaland     0
Nibes inverterpumper regulerer temperaturen tregt, frekvensen ligger på etterskudd og det går tid før temperatur blir jevn. Bruker man akkumulatortank forsterkes dette. Det er skrevet side opp og ned om dette blandt annet på dette forumet.
   #6
 305     Akershus     0
Høiax/alpha har vel kun en inverter på 230v og det er en 2-6 kw. Litt for liten for endel den
   #7
 98     0
I nibe-tråden så kom CTC opp som heilt ny kandidat med ein ny modell, men ellers trur eg det er lite utvalg av inverterpumper. On/off virker gammeldags i 2018

   #8
 56     0
Høiax/alpha har vel kun en inverter på 230v og det er en 2-6 kw. Litt for liten for endel den


Såvidt jeg kan se finnes  PWZSV (integrert bereder) både opp til 6kW, 9kW og 13.5kW i 230-utgave.
SWCV finnes bare i 6kW.

Tror i hvert fall det er slik at de som heter H2S i modellnavnet er 230V, mens de som heter H3S er 400V.

Edit: Kan se ut som om SWCV også skal finnes i høyere effekter. Mulig H2= 3fas 230V og H1=enfas 230V.
   #9
 4,193     0
Ville ikke vært så redd for 400V. Det er som regel bare kompressor som må ha 400V og den trekker lite, ergo man greier seg med en liten og rimelig trafo.
   #10
 56     0
Såvidt jeg har forstått er kompressoren ganske ofte koblet som 230V også på 400V-modeller. Det er elpatronen som har høyt effektbehov.