#11
 1,355     0
Du får 12kw rimeligere enn 100 tusen, faktisk ikke så langt fra den svenske løsningen du foreslår. Det er ikke bare størrelsen som avgjør bruken av tilskudd. Hvis pumpen er for liten har du selvsagt rett men har du høy temperatur på tappevannet ditt slipper du ikke unna tilskudd uansett hvilken pumpe du kjøper. Jeg planlegger tappevann på 55 grader for å slippe tilskudd helt, bruker en liten Blanco Hot på kjøkkenet som er eneste stedet man har brukt for varmere vann.


Vi bruker tilskudd i desember og januar pga. at pumpen ikke klarer å holde temperaturen oppe når utetemperaturen synker under -8 eller deromkring. Ja, det går noen få kWh til legionella-kjøring også (65 grader hver 4.uke) men det utgjør ikke mye. Vi har varmtvannshysteresen på 47-53 grader, det er mer enn varmt nok for vår del som ikke vasker opp for hånd.

Ellers bra om 12kW-utgaven prises edruelig i Norge, svært ofte koster ting nesten det dobbelte her sammenlignet med i Sverige. Svenske priser er det også massevis av på Prisjakt.se mens i Norge står det "på forespørsel" hos alle lavprisaktørene på nett. Det fjør meg alltid mistenksom Wink

KE
   #12
 3,674     Hordaland     0
Den lokale forhandleren var ikke mye begeistret for at svenskene legger ut prisene på nettet, den eneste forklaringen på det må jo være at prisene her ikke står i stil med svenske priser. Men jeg tror egentlig ikke prisforskjellen er så stor hvis man bare vil handle delene.
Enova er det verre med, de klarer jo ikke engang å svare på om man må være sertifisert for å installere v/v pumpe...
   #13
 1,355     0
Den lokale forhandleren var ikke mye begeistret for at svenskene legger ut prisene på nettet, den eneste forklaringen på det må jo være at prisene her ikke står i stil med svenske priser. Men jeg tror egentlig ikke prisforskjellen er så stor hvis man bare vil handle delene.
Enova er det verre med, de klarer jo ikke engang å svare på om man må være sertifisert for å installere v/v pumpe...


Jeg fikk ihvertfall 10.000,- i støtte fra Enova for å bytte oljefyren med varmepumpe. Gjorde alt selv unntatt selve borringen. Ikke noe problem det, men det var i 2006 da...
KE
   #14
 3,674     Hordaland     0
Man får endel mer i støtte i dag. Man kan få ekstra støtte om pumpen har energimåler, er det noen som vet om Nibe 1255 trenger noe tilbehør for å tilfredstille energimålerkriteriene til Enova? Jeg har blitt forespeilet fasevakt og ekstern kw-teller i sikringskapet, har ikke denne varmepumpen nok informasjon til å kunne beregne tilført og avgitt effekt?
   #15
 3,575     buskerud     0
De fleste trenger en måler i skapet og, men det koster jo 2 laken med jobb for å få igjen 10 laken.. Så uansett ikke den verste ekstra utgiften.

Og dette med elkolbe tilskudd, mindre pumpe, mindre strøm , mere tilskudd.
Større pumpe, trekker gjerne i snitt litt mere, og mindre el tilskudd.

Men totalen på hva vp bruker på årsbasis kan ende opp ganske lik.. Gjetter at en større pumpe ville gitt deg en reell besparelse på kanskje 2-300 kwh mindre .. men altid hyggelig å se lavest mulig tall på tilskudd Smile





KE
   #16
 3,674     Hordaland     0
Jeg regner med at 1255 klarer seg utmerket uten elkobletilskudd hvis en ser bort fra legionellabekjempingen, det skulle ikke bli så mange timene i året. Vel og merke hvis pumpen er stor nok og det bør den være.
   #17
 46     0
Har noen fått levert F1255 enda?

Jeg har fått tilbud på en F1255 komplett igangkjørt med 165 meter brønn for ca 220.000,-. Så får vi 30000,- tilbake fra Enova.

Tilbudet begynner å nærme seg tilbudene på luft/vann uten alle ulempene med L/V.

Med denne løsningen vil vi ikke få noen separat vv-bereder. Vil det være nok varmtvann i en slik løsning til å dekke behovet for en familie på 2 store og 2 små?

KE
   #18
 3,674     Hordaland     0
Jeg har bestillt pumpen men ikke fått den enda. Jeg har troen på at det er nok varmtvann til en familie. Hvis prisen du har fått inkluderer alt arbeid og nødvendige deler for å kompletere pumpe og energibrønn synes jeg at du har fått en bra deal. 165 meter høres litt lite ut, jeg borret 200m for å være sikker, dette ble derimot utført før dataene på 12kw pumpen forelå så ingen ville beregne det for meg. Jeg har også prosjektert med ekstra tank på boligvarmesløyfen.
   #19
 46     0
165 meter er basert på at jeg trengte en 8 kW pumpe. F1255 ble valgt fordi den ga mer fremtidig fleksibilitet enn en 8 kW F1245. Dermed må jeg evt bore en brønn til om jeg ønsker å bruke pumpen til 12 kW (det er slik jeg forstår det).
Når man først skal bore bør jeg nok også bore til 200 meter, det koster ikke særlig mye mer. Men 165 meter brønnen gjorde at jeg kunne sammenligne de to tilbudene.

Hvorfor trenger du en ekstra tank for boligvarmesløyfen når du pumpen er inverterstyrt?
KE
   #20
 3,674     Hordaland     0
Pumpen er inverterstyrt som du skriver og kan levere 3-12kW. Hvis du trenger mindre enn 3kW, for eksempel på sommerhalvåret vil pumpen måtte starte og stoppe. Om vinteren når behovet er over 3kW går den kontinuerlig.
For å begrense antall start og stopp har jeg valgt en tank som den kan jobbe mot, pumpen vil virke fint uten tank også men da med litt hyppigere start og stopp. Man kan koble en slik tank på to måter, enten i serie med pumpen eller i parallell mellom pumpen og fordelingen. I serie øker tanken volumet slik at det tar lengre tid før temperaturen i sløyfen endrer seg. I parallell trenger du egen sirkulasjonspumpe som henter varme fra tanken, mens pumpen jobber mot samme tank. Jeg skal også ha bassengoppvarming og da er det en fordel at den kan jobbe mot basseng uten at temperaturen i gulvsløyfene faller fort raskt.
Jeg har laget en tråd om dette, den finner du her.